Depresyonla vücut ısısı arasında şaşırtıcı bir bağlantı bulundu

106 ülkeden 20 binden fazla kişinin verileri incelendi

Dünya nüfusunun yüzde 5'i depresyondan muzdarip (Pixabay)

Yeni yapılan bir araştırmada depresyonla, vücut ısısı arasında bağlantı bulunduğu keşfedildi.

Kaliforniya San Francisco Üniversitesi'nden araştırmacılar 7 ay boyunca 20 bin 880 kişinin verilerini inceleyerek depresyondaki kişilerin vücut ısılarının daha yüksek olduğunu tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlandı.

Araştırmacılar, 106 ülkeden katılımcıları içeren çalışmanın yüksek vücut sıcaklığının depresyon yarattığını ya da depresyonun vücut ısısını yükselttiğini kanıtlamak için yetersiz olduğunu vurguladı.

Buna rağmen, depresyonla vücut ısısı arasında tespit edilen bağlantının daha ileri çalışmalar yapmaya değer olduğu ifade edildi.

Araştırmaya imza atan isimlerden biri olan psikiyatrist Ashley Mason, "Bizim bildiğimize göre bu, coğrafi olarak geniş bir örneklemle yapılan ve depresyonla vücut ısısı arasındaki ilişkiyi inceleyen en kapsamlı çalışma" ifadelerini kullandı.

Mason, "ABD'de artan depresyon rakamlarını düşününce, yeni tedavi ihtimalleri konusunda heyecanlıyız" dedi.

Araştırmacılar, iki durum arasındaki bağlantının çok sayıda sebebe dayanıyor olabileceğine dikkat çekti.

Buna göre, depresyon aşırı ısı üreten bir metabolik süreçle bağlantılı olabilir ya da düzgün çalışmayan soğutucu biyolojik işlevler depresyonla ilişkilendirilebilir.

Daha önce de depresyonla vücut ısısı arasındaki bağlantıyı ortaya koyan bazı çalışmalar yapılmış ancak bu araştırmaların kapsamı dar olduğu için ortaya çıkan sonuçlar dikkate alınmamıştı.

Benzer bir çalışmada jakuzi ve saunaların depresyon semptomlarını hafiflettiği ortaya konulmuştu. Bu durumun terleme gibi soğutma fonksiyonlarının devreye girmesi nedeniyle oluşmuş olabileceğine dikkat çekilmişti.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Neuro Science News

DAHA FAZLA HABER OKU