Somali’den ‘Etiyopya saldırganlığını’ kınama çağrısı

Somali yönetimi uluslararası arenadan egemenliğine yönelik saldırganlığa karşı harekete geçmesini istedi

Somali Dışişleri Bakan Vekili Ali Muhammed Ömer. (Somali Dışişleri Bakanlığı X hesabı)

Somali Dışişleri Bakanlığı dün, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler üyelerini Etiyopya'nın ayrılıkçı Somaliland bölgesi ile imzaladığı ‘yasa dışı’ mutabakat zaptı konusunda ‘ilkeli bir tutum’ almaya  ve Etiyopya'nın Somali'nin egemenliğine yönelik saldırısını  kınama çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık, X platformunda yayımlanan açıklamasında, Somali'nin Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan sözde mutabakat zaptını kategorik olarak reddettiğini yineleyerek bunu ‘yasa dışı’ olarak nitelendirdi. Bunun Somali'nin egemenliğinin, birliğinin ve toprak bütünlüğünün ve uluslararası hukukun ciddi bir ihlali anlamına geldiğini aktardı.

Etiyopya'nın eylemlerinin Afrika Boynuzu bölgesinin istikrarını tehdit ettiği konusunda uyarıda bulunan bakanlık, Afrika Birliği üye devletlerine ve Birleşmiş Milletler’e, ‘yasa dışı mutabakat zaptı konusunda ilkeli bir tutum sergilemeleri ve Etiyopya'nın Somali'nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik haksız saldırganlığını kınamaları’ çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığına göre Somali Dışişleri Bakanlığı, Somali'nin ‘barışçıl bölgesel ilişkilere bağlı kaldığını ve (diğer taraflardan) uluslararası yasalara uymasını beklediğini’ teyit etti.

Somaliland, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan bir bölge. Somali hükümeti Somaliland’ın buradan bağımsızlığı talebine karşı çıktığını bildirdi.

Somaliland ve Etiyopya ocak ayı başında bir mutabakat zaptı imzaladı. Etiyopya, Berbera limanından pay alarak Kızıldeniz'e erişimine izin verilmesi karşılığında Somaliland'ın bağımsızlığını tanımayı düşüneceğini bildirdi.

Berbera, Aden Körfezi'nin güney kıyısında, Kızıldeniz'in girişinde bir Afrika limanı...

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ülkesinin ‘Somali devletine veya onun güvenliğine ve egemenliğine yönelik herhangi bir tehdide izin vermeyeceğini’ söylediği Mısır'ın da aralarında bulunduğu Arap ülkelerinden olumsuz tepkilerle karşılaştı.

Geçtiğimiz günlerde Somali'yi desteklemek için düzenlenen acil bir toplantıda Arap dışişleri bakanları, Etiyopya-Somaliland anlaşmasını ‘istikrarlı Arap, Afrika ve uluslararası ilkelere karşı bariz bir darbe ve uluslararası hukuk ile geçerli uluslararası anlaşmaların açık bir ihlali’ olarak tanımladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU