Araştırma: Hamas saldırısından sonra İsrailliler giderek daha dindar hale geldi

Anketlerde aşırı sağ 15 sandalyeye yükseldi

Netanyahu (AP)

Hamas'ın Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi kasabalarına saldırısı ve İsrail'in başlattığı, sert çatışma sahneleriyle karakterize edilen misilleme savaşının ardından Tel Aviv'de yapılan ve dün (Cuma) yayınlanan iki kamuoyu araştırmasının sonuçları, İsrail halkının eskisinden daha dindar ve aşırıcı hale geldiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail gazetesi The Jerusalem Post tarafından yayınlanan ve DR Institute tarafından yürütülen ilk anketin sonuçları açıklandı. Menachem Laser, Yahudi vatandaşların yüzde 33'ünün savaş nedeniyle ‘Tanrı'ya olan inançlarının’ arttığını, yüzde 9'unun inançlarının zayıfladığını, yüzde 59'unun ise durumlarının değişmediğini belirttiğini söyledi. İnancı artanların yüzde 16'sı kendisini laik, yüzde 44'ü ise ‘muhafazakar’ olarak nitelendiriliyor. Bu değişimi nasıl ifade ettikleri sorulduğunda, dindarlığı artanların yüzde 63'ü sinagoga gidip dua ettiğini, yüzde 59'u dua ettiğini, yüzde 45'i ise Tevrat ayetlerini okuduğunu söyledi.

Siyasi düzeyde aşırı sağcılığın arttığı, İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin haftalık anketinin sonuçlarında da açıkça görülüyor. Bu ankete göre hem Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisinin hem de Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin gücünün azaldığı ortaya çıktı. Tamamen büyüme kaydeden parti ise şu anda Knesset'te (İsrail parlamentosu) 6 sandalyeyle temsil edilen ve bu hafta yapılan anketlerde 10 sandalye kazanabileceği öngörülen Itamar Ben Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit partisi.

Ben Gvir, son seçimlerde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile birlikte ‘Dini Siyonizm’ adlı bir blokta yer aldı. Bu blok, mevcut hükümetteki şiddetli aşırıcılığıyla dikkat çekti ve İsrail'i savaşa sürüklemeyi ve Filistin sorununu savaşarak ortadan kaldırmayı amaçladı. Birlikte 14 koltuk kazandılar. Son kamuoyu yoklaması, Ben Gvir'in liderlik ettiği partinin 10 koltuk ve Smotrich'in liderlik ettiği ittifakın 5 koltuk kazanabileceğini gösteriyor, bu da toplamda bir koltukluk bir güç artışı anlamına geliyor.

Maariv anketi hâlâ İsrail'deki mevcut parti yapısıyla seçimlere katılmanın, mevcut koalisyon kampının güç kaybetmesine ve Benny Gantz liderliğindeki muhalefet partilerini içeren başka bir hükümetin yükselişine yol açabileceğini ortaya koyuyor. Netanyahu liderliğindeki hükümet koalisyonu ankete göre bugün sahip olduğu 64 sandalyeden 16’sını kaybederek 48 sandalyeye geriliyor (geçen hafta yapılan ankette koalisyon 64 sandalyeye sahipti). Muhalefet partileri Arap temsilciler hariç toplam 62 sandalye elde ediyor. Arap Değişim Hareketi ve Ortak Arap Listesi Bloku (Eymen Avde ve Ahmed Tibi) 5 ve Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareketin ‘Birleşik Arap Listesi’ 10 sandalye kazanıyor. Abbas, koalisyonun bir parçası olarak bloğunun faaliyetlerini muhalefet partileriyle koordine ediyor.

Sağcı ve savaş sonrası söylemleri daha aşırıcı hale gelen Avigdor Lieberman liderliğindeki İsrail Evimiz partisi bu ankete göre sandalye sayısını 6'dan 10'a çıkarıyor. Anket, kendilerini sağ olarak tanımlayan partilerin 64 sandalyelik çoğunluğa sahip olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu partiler Lieberman ve Gantz'ın partisindeki ‘Gideon Sa'ar’ bloğu Netanyahu ile ittifak yapmayı reddettiği için bir araya gelmiyor. Onlar, Netanyahu ile ittifak yerine Gantz, Lapid ve hatta Mansur Abbas liderliğindeki ‘İslam Hareketi’ ile ittifak yapmayı tercih ediyorlar.

İsrail sokaklarında ‘Likud’lu ama Netanyahu'suz’ yazılı pankartların asıldığı görüldü. Sağda, Netanyahu'nun kişisel olarak listenin başında yer almasının sağcı kampın çöküşünü tehdit ettiğine inanıyorlar. Mevcut muhalefetin lideri Yair Lapid, Likud liderliğine Netanyahu'yu devirmeyi teklif etmiş ve daha sonra Likud ile ittifak kurmaya hazır olacağına söz vermişti.

Öte yandan sağcı güçler perşembe günü Kudüs'te bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi. Hamas'ın elinde tuttuğu İsrailli rehinelerin öldürülmesine yol açsa bile, hükümete sola teslim olmama ve savaşı hız kesmeden sürdürme çağrısında bulunan göstericiler, ordunun ve hükümetin, Hamas'a karşı tam bir zafer kazanıncaya kadar savaşı sürdürme yönündeki kararlarını desteklediklerini ifade ettiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU