Putin'le röportaj yapan ABD'li gazeteci, Ukrayna'nın infaz listesinde mi?

Carlson, Ukrayna'nın bir listesinde ama bu infaz listesi değil

(AFP)

Fox News'un eski sunucusu Tucker Carlson'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı, büyük eleştiri toplayan röportajı nedeniyle Ukrayna'nın "infaz listesine" alındığı yönünde internette dolaşan söylentiler yeni bir habere göre yanlış.

Associated Press'in analizine göre Ukraynalı güçlerin öldürülmesini istediği isimler arasında Carlson'ın görüldüğü iddia edilen bir fotoğraf, sosyal medya kullanıcıları tarafından yanlış yorumlandı. Haberde Carlson'a röportaj nedeniyle Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırım uygulandığı iddialarının da yanlış olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada dolaşan fotoğrafta Carlson'ın bir resmi ve onu "Rus yanlısı propagandacı" ve "Rus savaş suçlularının ve işgalcilerinin suç ortağı" diye tanımlayan ve "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne" saldırmakla suçlayan kısa bir biyografi yer alıyor.

Sözümona infaz listesinin kanıtı olarak kullanılan görsel, Ukrayna ulusal güvenliğine yönelik tehditleri inceleyen bir STK olan Myrotvorets Center'ın internet sitesinden geliyor.

Carlson'ın adı sitede geçiyor fakat kasıtlı olarak Ukrayna'nın ulusal güvenliğine karşı hareket ettiği düşünülen kişileri takip eden "Araf" projesinin listesinde yer alıyordu.
 


Fox News'un eski sunucusu düzenli olarak Rusya'ya sempati gösterirken, Putin'in Ukrayna'ya ilk saldırısını gerçekleştirdiği dönemde "Rusya'nın kazanmasını umduğunu" söyleyecek kadar ileri bile gitmişti.

Ayrıca Carlson'ın listede yer alması da Putin'le yaptığı röportajın sonucu değil; adı en azından Haziran 2023'ten beri listede.

Söylenti, Carlson'ın programına ev sahipliği yapan X/Twitter'da ivme kazandı.

Sosyal medyada yorum yapan bir kişi, bunun bir suikast çağrısı olduğuna dair yanlış bir iddiayla fotoğrafı paylaştı. 

Kullanıcı şöyle yazdı:

Bu beş para etmez diktatör Zelenski, Putin'le röportaj yaptığı için Tucker Carlson'ı 'İnfaz Listesi'ne aldı. Biden sizin vergilerinizle ona yardım etti.

Kendi internet sitesine göre Myrotvorets, "Ukrayna'nın ulusal güvenliğine, barışa, insanlığın güvenliğine ve uluslararası hukuk düzenine karşı işlenen suçların belirtilerini inceleyen bir grup bilim insanı, gazeteci ve uzman tarafından oluşturulan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu"; Ukrayna hükümetinin bir kolu değil.

"Myrotvorets" kelimesi Ukraynacada "barışı sağlayan" anlamına geliyor.

Carlson'ın infaz listesinde olduğu iddialarının yanı sıra bazı sosyal medya kullanıcıları, Avrupa Birliği'nin kendisine yaptırım uyguladığını da öne sürmüştü.

AB'nin sözcüsü Peter Stano perşembe günü bu iddiaları yalanlamıştı.

Özellikle Carlson'la ilgili bir soru yöneltildiğinde Stano, "Halihazırda AB'nin ilgili organlarında bahsettiğiniz isimle, Moskova'daki bu Amerikalı kişiyle alakalı özel olarak herhangi bir müzakere yapılmıyor" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU