Johnson, Putin röportajına yüklendi: "Hitler'in strateji kitabından fırlamış gibi"

Birleşik Krallık'ın eski başbakanı, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasından sonra Kiev'i ziyaret eden ilk Batılı liderlerden biriydi

(Reuters)

Boris Johnson, Tucker Carlson'ın Putin röportajına saldırarak bunun doğrudan "Hitler'in strateji kitabından" çıktığını söyledi.

Amerikalı yayıncının "tiranın yardakçısı, diktatörün diktafonu ve gazeteciliğin haini" olduğunu belirtti.

Johnson, Mail+ için kaleme aldığı köşe yazısında eski Fox News sunucusunu, Rus liderini Ukrayna'daki "işkenceler, tecavüzler, anaokullarının havaya uçurulması" gibi olaylardan sorumlu tutmadığı için "dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere ve dinleyicilere" ihanet etmekle suçladı ve "Bir kez bile yalan akışını engellemeye çalışmadı" ifadelerini kullandı.

Putin'in Amerika'ya mesajı Hitler'in strateji kitabından fırlamış gibi olduğunu söyledi:

Bu çatışmanın dışında kalın... ve yakında hepimiz barış içinde olabiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson'a göre tek fark, Hitler'in mesajını 1940 Haziran'ında Fransa'yı istila ettikten kısa süre sonra WR Hearst gazeteleri ve Von Wiegand adlı bir Alman-Amerikan gazeteci aracılığıyla iletmiş olmasıydı.

Daha önce Rishi Sunak, Putin'in Ukrayna'daki savaştan Batı ve NATO'nun sorumlu olduğu iddiasını "açıkça saçma" diye nitelemişti.

Johnson ayrıca Birleşik Krallık hükümetinin 2022 baharındaki istilanın ardından Ukraynalıları teslim olmak yerine savaşmaya ikna ettiği iddiasına da saldırdı.

"Hiçbir şey ve hiç kimse bu aslan yürekli Ukraynalıları ülkeleri için savaşmaktan alıkoyamazdı ve hiçbir şey de alıkoyamayacak" dedi.

Başkan Trump'ın yeniden seçilmesi halinde "kendisini eleştirenleri şaşırtacağını... (ve) Ukraynalılara silah vereceğini" umduğunu ve buna inandığını söyledi.
 

Vladimir Putin

Rus devlet ajansı Sputnik tarafından dağıtılan bu fotoğrafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6 Şubat 2024'te Moskova'daki Kremlin'de ABD'li talk show sunucusu Tucker Carlson'a bir röportaj veriyor (AFP) ​​​​​​


Johnson halihazırda Ukrayna'ya yardımı engelleyen Cumhuriyetçi politikacılara, "Tanrı aşkına kim olduğunuzu hatırlayın. Sizler Ronald Reagan'ın mirasçıları, dünyanın en iyi son umudunun liderlerisiniz" diye seslendi.

2 saat 7 dakika süren röportaj Putin'in Rusya tarihi ve Ukrayna'yla ilişkisi üzerine uzun bir söyleviyle başladı.

Beyaz Saray, Putin'in röportajda söylediği "herhangi bir şeye" inanılmaması uyarısında bulundu.

Eski Başbakan Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasından sonra Kiev'i ziyaret eden ilk Batılı liderlerden biriydi. Ancak görevden ayrıldıktan sonra savaştan zarar gören ülkeyi ziyaret etme planları nedeniyle de topa tutulmuştu. The Independent üst düzey askeri yetkililerin Johnson'ın savaş bölgesinde "reklam peşinde koştuğunu" düşündüklerini ve gitmemesi yönünde telkinde bulunduklarını ortaya çıkarmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU