Bahreyn Dışişleri Bakanı Zeyani: Suudi Arabistan en büyük siyasi ve ekonomik ortağımız

Bahreyn Dışişleri Bakanı Zeyani, iki ülkenin ortak kalkınma anlaşmalarını, girişimlerini ve projelerini harekete geçirme konusundaki istekliliğini vurguladı

Zeyani, Suudi Arabistan-Bahreyn Koordinasyon Konseyi'nin hazırlık toplantısına katıldı / Fotoğraf: SPA

Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdullatif bin Raşid ez Zeyani, Bahreyn ile Suudi Arabistan arasındaki yakın tarihi ilişkilerin önemine dikkat çekti. Bahreynli, bakan, iki ülkenin liderliğinde din ve ortak kader birliği ile diplomatik pozisyonların uyumundan kaynaklanan bir kardeşlik ve kapsamlı stratejik ortaklık modeli olarak değerlendirildiğini vurguladı.

Zeyani Suudi Arabistan Bahreyn Koordinasyon Konseyi vesilesiyle Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, konseyin iki ülke arasındaki tamamlayıcı başarı süreci açısından yeni bir ivmeyi temsil ettiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahreyn’in en büyük siyasi, güvenlik ve ekonomik ortağı olan Suudi Arabistan ile kardeşlik ve stratejik entegrasyon sürecinde kaydedilen ilerlemeden gurur duyduğunu ifade eden Zeyani, iki ülkenin ortak kalkınma anlaşmalarını, girişimlerini ve projelerini harekete geçirme konusundaki istekliliğini vurguladı. Kral Selman bin Abdulaziz’in ekonomik bileşenleri ile ortak savunma ve güvenlik sistemlerinin tamamlanmasına ilişkin vizyonunun tam olarak uygulanması yoluyla Körfez İşbirliği Konseyi'nin gücüne ve uyumuna dikkat çeken Zeyani, özellikle Suudi Arabistan Krallığı'nın Arap Zirvesi'ndeki mevcut başkanlığı ışığında ortak Arap eylemini geliştirdiğini söyledi.

Zeyani açıklamasının devamında ülkesinin bu yılın mayıs ayında Arap Zirvesi'nin başkanlığını üstleneceğine dikkat çekerek aşırıcılık ve terörle mücadelenin yanı sıra su ve gıda güvenliğinin sağlanması, denizde seyrüsefer özgürlüğünün ve enerji kaynaklarının korunması, barış, hoşgörü, din ve medeniyet diyaloğunun temellerinin atılması konularında uluslararası ortaklığı pekiştireceğini vurguladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı, ülkesinin Suudi Arabistan’ın bilge politikasından ve Arap ulusal güvenliği ile bölgesel ve küresel barışın temel direği olarak liderlik rolünden duyduğu gurura işaretle Bahreyn’in Suudi Arabistan'ın gösterdiği diplomatik çabalara desteğini ifade etti. Zeyani, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek ve iki devletli çözüm ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda bağımsız bir Filistin devleti kurmak için kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir barış çözümüne doğru ilerlemek, Yemen, Sudan, Ukrayna ve diğer ülkelerdeki krizlerin çözümü, küresel bir su organizasyonu kurarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini destekleyen girişimler, Yeşil Ortadoğu’nun benimsenmesinin önemine dikkat çekti. Expo Riyad 2030 ve FIFA 2034 Dünya Kupası için ideal ve onurlu bir sergi düzenleme konusundaki kararlılığa atıfta bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU