ABD yurttaşı annesi İsrail askerlerince yakalanan Filistinli, Biden'dan yardım istedi

"Bir Amerikalıya zarar verirseniz misilleme yaparız" sözünü hatırlattı

ABD'nin Batı Şeria'daki olayla ilgili nasıl bir adım atacağı henüz belli değil (AFP)

İsrail ordusunun ABD yurttaşı annesini gözaltına aldığını söyleyen Filistin kökenli Amerikalı, Joe Biden'dan yardım istedi.

Louisiana eyaletindeki New Orleans şehrinde yaşayan İbrahim Hamid, Batı Şeria'daki Ramallah şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Silvad kentinde İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan annesi Samaher İsmail'in kurtarılması için ABD Başkanı'nın devreye girmesini talep etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) çarşamba günü yaptığı açıklamada, "sosyal medyada halkı tahrik edecek paylaşımlar yaptığı" gerekçesiyle Filistin kökenli ABD yurttaşının pazartesi gözaltına alındığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu paylaşımların içeriğine dair bilgi paylaşılmazken, aynı kentten başka kişilerin de İsmail'le birlikte yakalandığı ve sorgulama için polise teslim edildiği belirtildi.

Hamid, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a, ABD'nin Irak ve Suriye'de İran destekli hedeflere düzenlediği saldırının ardından Biden'ın 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Bir Amerikalıya zarar verirseniz misilleme yaparız" dediğini hatırlattı.

Hamid, "Biz ne için vergi ödüyoruz, bize baskı uygulayanları finanse etmek için mi? Bu baskı ne zaman sona erecek?" dedi. 

Filistin kökenli yurttaş, en az 10 İsrail askerinin 46 yaşındaki annesini evinden çıkarıp  kelepçeleyerek götürdüğünü söyledi. 

Sosyal medya hesabından kendisine gönderilen videoyu da paylaşan Hamid, "Bir kadına ve ABD yurttaşına böyle bir şey yapacakları aklımın ucundan geçmezdi" dedi.
 

samaher ismail.jpg
IDF'nin yakaladığı İsmail'den henüz haber alınamadı (Samaher İsmail'in ailesi / CBS News)


Videoda, askerlerin bir kişiyi zırhlı araca aldığı görülüyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), İsmail'in askerlerce nasıl yakalandığına dair bilgilerin henüz bağımsız olarak doğrulanamadığını yazdı. 
 


ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan WP'ye gönderilen açıklamada, Batı Şeria'daki olayın incelendiği belirtilirken daha fazla bilgi paylaşılmadı. 

Washington merkezli Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanlığı'na yazı göndererek kadının bir an evvel serbest bırakılmasını sağlamalarını istedi.

Öte yandan İsmail'in kız kardeşi Sena İsmail, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CBS'e kardeşinin yumurtalık kanseri hastası olduğunu ve düzenli ilaç kullanması gerektiğini belirtti. Sena, kardeşinden hiçbir şekilde haber alamadığını ve endişelendiğini ifade etti.

17 yaşındaki Filistin kökenli ABD yurttaşı Tevfik Hicazi'nin 19 Ocak'ta İsrail askerlerince öldürülmesi de gündem olmuştu. Washington yönetimi olayı "trajik" diye nitelemiş ve İsrail'den soruşturma başlatmasını talep etmişti. Hamid, New Orleans'ta yaşayan Hicazi'nin ailesiyle yakın olduklarını da söyledi. 


Independent Türkçe, Guardian, Washington Post, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU