Amerikan petrol devinden Güney Amerika'da gerilimi artıracak adım

Tartışmalı bölgede petrol ve gaz arama çalışmaları başlayacak

Essequibo bölgesi Guyana topraklarının üçte ikisini oluşturuyor (Reuters)

Amerikan petrol devi ExxonMobil, Güney Amerika kıyılarındaki Essequibo bölgesinde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Bölge geçen yılın son aylarında Venezuela'yla Guyana arasında yarattığı gerilimle gündeme gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela yönetimi uzun süredir hak iddia ettiği bölgeyle ilgili aralıkta bir referandum düzenlemiş, oylamada seçmenler bölgenin ilhakına destek vermişti.

Ancak ExxonMobil, bölgede petrol ve gaz arama çalışmaları için Guyana yönetiminden gerekli izinlerin alındığını savunuyor.

Konuyla ilgili AP'ye konuşan Guyana Dışişleri Bakanı Robert Persaud, "ExxonMobil'in bu bölgede çalışma hakkı var çünkü burası sınırları tamamen belirlenmiş şekilde Guyana sularında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

ExxonMobil'den salı günü yapılan açıklamada, başkent Stabroek'teki keşif sahasının kuzey ve batısında iki sondaj kuyusu daha açılacağı belirtildi.

Stabroek'teki keşif alanında günde 650 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriliyor.

ExxonMobil Guyana'nın başkanı Alistair Routledge, gazetecilere yaptığı açıklamada, Venezuela'yla yaşanan gerilime rağmen Guyana hükümetinden gerekli izinlerin alındığına dikkat çekerken, "Hiçbir yere gitmiyoruz" ifadelerini kullandı.


Bölgedeki petrol ve gaz arama çalışmaları daha önce birkaç kez başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

2019'da Venezuela ordusuna ait bir helikopter şirketin sismik gemilerinden birine iniş yapmaya çalışınca bölgedeki keşif operasyonları sonlandırılmıştı.

2013'te Texas Petrolleri tarafından yürütülen çalışmalar, gemi mürettebatının Venezuelalı yetkililerce gözaltına alınmasıyla son bulmuştu.

ExxonMobil'in hamlesi, Venezuela ve Guyana yönetimlerinin ihtilaflı bölgeyle ilgili sorunları çözmek için ikinci kez buluşmaya hazırlandıkları bir dönemde geldi. Aralıkta yapılan ilk görüşmede taraflar birbirlerini tehdit etmemek ve birbirlerine karşı güç kullanmamak konusunda anlaşmaya varmıştı.

Bu süreçte ABD yönetimi, Guyana'ya yaptığı askeri yardımları artırmış ve ülkeye savaş uçağı, helikopter ve radar teknolojisi tedarik etme sözü vermişti.



Independent Türkçe, El Pais, AP

DAHA FAZLA HABER OKU