Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın yüzündeki morluklar soru işaretlerine neden oldu

İran medyasında geniş ses getiren fotoğraflar Ahmedinejad'ın rejmin kurucu lideri İmam Humeyni’nin türbesini ziyareti sırasında çekildi

Ahmedinejad, dört aylık bir aradan sonra yendien kamuoyu önüne çıktı / Fotoğraf: Jamaran

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yüzündeki morlukları gösteren fotoğrafların sosyal medyada yayılması ile birlikte ülkede tartışmalar hız kazandı. Ahmedinejad'ın son birkaç ay ortadan kaybolmasının nedenine ilişkin soru işaretleri gündeme geldi.

İran medyasında geniş ses getiren fotoğraflar Ahmedinejad'ın, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) üyeleri eşliğinde, rejmin kurucu lideri İmam Humeyni’nin türbesini ziyareti sırasında çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı fotoğraflarda Ahmedinejad'ın hastalıklardan korunmak için mavi maske taktığı ve sol gözünün altında büyük bir morluk olduğu görüldü.

Ahmedinejad'ın yüzündeki morlukların nedeni henüz bilinmiyor. Sağlık sorunu olup olmadığı konusunda da ofisinden herhangi bir yorum yapılmadı.

Ahmedinejad, Gazze'deki savaşa ilişkin herhangi bir tavır almadığı için geçen ekim ayından bu yana İran medyası tarafından, özellikle de reformcu muhalifleri tarafından ağır eleştirilere maruz kalıyor.

Ahmedinejad, İran’da başkanlığı döneminde ‘popülist’ tavırlar sergilemesi nedeniyle, Birleşmiş Milletler yaptırımlarına maruz kaldı. Daha önce İsrail’in ‘silinmesini’ istediğini açıklamasının ardından kendisine birçok suçlama yöneltilmişti.

Ahmedinejad’ın ortadan kaybolması muhafazakar medyada bazı sorular gündeme getirirken İran Dini Lideri Ali Hamaney, şu an görevde olanlar ve önceki dönem görev yapan tüm yetkililere  çağrıda bulunarak seçim etkinliklerine katılmalarını ve mart ayında yapılacak parlemanto seçimlerine katılım oranını arttımaları çağrısında  bulundu.

524426.jpeg
Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dört ay aradan sonra çekilen fotoğraflarında, yüzünde morluklar görüldü / Fotoğraf: Jamaran

 

Ahmedinejad, Guatemala'ya gitmesine izin verilmeden önce yetkililerin 5 Ekim'de pasaportuna el koymasından bu yana ilk kez ortaya çıktı.

Ahmedinejad'ın ofisini temsil eden ‘Dolat Bahar’ internet sitesi, Tahran'ın güneyindeki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda, Ahmedinejad'ın ülkeden çıkışının sivil kıyafetli güvenlik personeli tarafından engellendiğini duyurmuştu.

Ofisinin açıklamasının ardından Devrim Muhafızları’na bağlı Tesnim haber ajansı, ‘bu seyahatin olası güvenlik risklerini önlemek amacıyla’ seyahatine izin verilmeyeceği yönünde kendisine önceden haber verildiğini bildirdi.

Teşkilata göre ‘siyasi konumlarına bakılmaksızın hem mevcut hem de eski yetkililerin güvenlik hususlarına bağlılığı, güvenlik servislerinin genellikle önemsediği konulardan biri.’

Ahmedinejad'ın ‘kendisine uluslararası yaptırımlar uygulanması ve tutuklanma ihtimali göz önüne alındığında seyahat etmemesi yönünde tavsiyeler aldığı’ belirtildi.

ABD 18 Eylül'de, Mahmud Ahmedinejad ve İran İstihbarat Bakanlığı'na, ‘yasa dışı tutuklamalar’ olarak nitelendirdiği olaylara karıştıkları gerekçesiyle yaptırımlar uyguladı.

Yaptırımlar, Tahran ile Washington arasındaki mahkum değişim anlaşması kapsamında İran'da gözaltına alınan beş ABD vatandaşının ülkeden ayrılmasından saatler sonra geldi.

524424.jpeg
Ahmedinejad ve Hasan Humeyni. / Fotoğraf: Fars​​​​​​​

 

Ahmedinejad, eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde, özellikle de 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri yarışından çıkarıldıktan sonra İran hükümetine ve yargısına sert eleştiriler yöneltmişti.

Ahmedinejad, Ağustos 2021'de muhafazakar Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerine dahil edilmemesini sert bir şekilde protesto etti. Seçimlerden önce Ahmedinejad, ülkenin ‘çökmeye doğru gittiğini’ söyledi.

Ahmedinejad'ın birçok eski yakın arkadaşının da yer aldığı Reisi, hükümetini devraldıktan sonra tartışmalı politikacı Ahmedinejad, İran siyasi sahnesinden kayboldu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu durum, kendisine ev hapsi uygulanması veya siyasi hayattan uzaklaşmaya zorlanmasıyla ilgili soruları gündeme getirdi.

İran Lideri Ali Hamaney Eylül 2022'de, Ahmedinejad'ın üyeliğini uzatma kararı alırken eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu listeye dahil edilmedi.

Ruhani geçen ay, Hamaney'in önümüzdeki sekiz yıl boyunca görevini yerine getirememesi durumunda İran liderinin atamakla görevli İran Uzmanlar Meclisi tarafından seçimlere aday olma talebinin reddedilmesiyle de yeni bir darbe aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU