Rus basınında Gazze savaşı: "Biden, Netanyahu'ya karşı ‘çok şüpheli’"

Gazze savaşının 124. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: DPA

Independent Türkçe için 7 Şubat Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 124. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

TASS:
 

 

ABD Temsilciler Meclisi İsrail'e Ukrayna olmadan yardım yapılmasına karşı çıktı

Cumhuriyetçilerin sunduğu ve Ukrayna'ya maliye yardımı olmadan İsrail yardım yapılmasını öngören yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisinde yeteri kadar oy toplaya bilmedi.

Yasa tasarısının lehinde 250 Kongre üyesi oy kullanırken 180 üye tasarıyı reddetti. Yasa tasarısının onaylanması için Kongre üyelerinin üçten ikisinin desteklemesi gerekirdi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri grubu Ukrayna'ya ek yardım yapılmadan İsrail'e 17,6 milyar dolarlık yardım yapılmasına ilişkin yasa tasarısını 3 Şubat'ta yasa tasarısı sunmuştu.

Amerikan yönetimi kararlı biçimde bu tasarıya karşı çıkarken Beyaz Saray, Kongre'den geçmesi halinde Başkan Biden'ın yasa tasarısını veto edeceğini açıklamıştı.
 

 

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail ordusunun Humus'a saldırı düzenlediğine ilişkin bilgileri doğruladı

Bakanlık, saldırılar sonucunda ölü ve yaralıların olduğunu kaydetti

Suriye Savunma Bakanlığı Homs vilayetinde İsrail hava kuvvetlerinin birkaç hedefe saldırı düzenlediğine ilişkin haberi doğruladı. Bununla ilgili bilgi Bakanlığın Facebook sayfasında paylaşıldı.

Bakanlığı açıklamasında saldırılar sonucunda "birkaç sivil vatandaş hayatını kaybetmiş ve yaralanmış, devlete ve özel mülkiyete ait binalar zarar görmüştür" denildi. Ölen ve yaralananların kesin sayısı açıklanmıyor.
 

 

ABD, Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere altı füze ateşlediğini söyledi

CENTCOM, ticari gemilerden birinin hasar gördüğünü belirtti

CENTCOM'un X sayfasından yapılan açıklamada "6 Şubat'ta Arap ülkeleri saatiyle 13.45 ile 16.30 arasında İran'ın desteklediği Husiler kendi kontrolü altında tuttukları Yemen topraklarından Aden Körfezi ve Kırmızı Deniz'in Güney kısmına doğru altı adet balistik füze fırlattı" ifadelerine yer verildi.

Füzelerden üçü Marshall Adaları bayrağı altında Aden Körfezi'nden geçen ve Yunanistan'a ait Star Nasia kuru yük gemisine fırlatıldı. Saat yaklaşık 03.20'de geminin yakınlarında patlama olduğu ancak sonuçta geminin çok zarar görmediği açıklandı.

CENTCOM bildirisinde daha üç füzenin Barbados bayrağı altında hareket eden Birleşik Krallık'a mahsus Morning Tide gemisine taraf fırlattığı belirtildi. Füzelerin hiçbir tanesi gemiye isabet etmedi. İki gemi de güzergahlarında yola devam etti.

Star Nasia yönünde fırlatılmış füzelerden birinin ABD Deniz kuvvetlerine mensup USS Laboon uçak gemisi tarafından imha edildiği açıklamada yer aldı.


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Dışişleri Bakanı Ortadoğu'ya barış içinde geldi

Antony Blinken Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlamaya çalışıyor

ABD, İsrail ve Filistin Hamas hareketi arasındaki askeri hareketlerin sona ermesi için girişimlerini sürdürüyor. Kısa süren Suudi Arabistan gezisinden sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ateşkes anlaşmasının son detayları onaylamak üzere Kahire'ye geçti. Sorun Filistinlilerin kalıcı bir ateşkes isterken İsrail'in bunu onaylamamasıdır.

Ülke yönetimi Gazze'deki rehineleri kurtarmak ve iki ay sonra Hamas'a karşı askeri operasyonları sürdürmek istiyor. Daha bir sorunlu konu Filistin Devleti'nin kuruluş perspektifleriyle ilgilidir. Çarşamba günü Tel Aviv'e gidecek olan Bay Blinken orada İsrail yönetimiyle kolay olmayan görüşmeler gerçekleştirecek.

28 Ocak'ta Katar Başbakanının katılımıyla ABD, İsrail ve Mısır istihbarat başkanları muhtemel ateşkesin detaylarını görüşmek üzere Paris'te bir araya gelmişlerdi. Anlaşma Hamas'ın Gazze'de elinde tuttuğu 130 İsrailli rehineyi aşamalar halinde salıvermesini öngörüyor. Bunun karşılığında İsrail hapishanelerden birkaç yüz Filistinliyi serbest bırakacak. Taraflar askeri hareketleri 60 günde bitirmeyi taahhüt ediyor.

Paris Belgesi'nin ateşkesin sağlanmasına ilişkin anlaşmanın temelini oluşturacaktır. Verilen tepkilere bakıldığında tarafların temel çelişkileri aştığını veya en azından tam inkâr politikasından pazarlık aşamasına geçtiğini görünüyor.

Amerikan diplomasisi başkanının Ortadoğu gezisinden bir hafta önce Politico gazetesi kaynaklara isnatla özel sohbetlerde dik başlılığından dolayı Başbakan Netanyahu'yu "korkunç derecede kötü oğlan" adlandırdı.

Gazeteye göre, Beyaz Saray başkanı, ABD'yi Ortadoğu'da daha büyük bir savaşa sürüklemek istemesinden korktuğu için Binyamin Netanyahu'ya karşı "çok şüpheci".

Polito'ya verilen yanıtta Amerikan ve İsrail liderlerinin ilişkilerinin 'itimat niteliği taşıdığını' ifade edildi. Ancak daha Aralık ortalarında açık şekilde İsrail'in uluslararası desteği kaybettiğini ve çözüm süreci için yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini belirtmişti.

Axios, 31 Ocak'ta kaynakların verdiği bilgiye istinaden Bay Blinken'in, Dışişleri Bakanlığından Filistin Devleti'nin kuruluş imkanlarını tahlil etmelerini istediğini yazmıştı. Saymon Zipis sözlerine göre bu durum fiiliyatta ABD'nin sorunu çözmeye İsrail'in mevcut yönetimi olmadan istediğini gösteriyor.

Biden'ın gezisi bu gündemi devam ettirmeye yöneldi. Gazze'de savaşın bitmesinden sonra ABD Filistin Devleti'nin kurulması sürecini başlatma niyetinde. Bu İsrail'in mevcut hükümetinin politikasına tamamen ters bir durum. Netanyahu kabinesinde buna nasıl tepki verecekleri belli değil...

Başbakan Netanyahu yönetimindeki İsrail Hamas'ı tamamen imha etme niyetinde. Zira Yahudi devletinin Gazze'de yürüttüğü askeri harekata ve o kadar Filistinlinin ve İsrail savunma ordusu mensubunun hayatını kaybetmesine bu şekilde hak kazandırılmaya çalışılıyor.


  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU