Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Şili'nin eski devlet başkanı Pinera, helikopter kazasında hayatını kaybetti

Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Santiago'nun 920 km güneyindeki bir tatil bölgesi olan Lago Ranco'da bir helikopter kazasında yaşamını yitirdi. İki kez başkan olan Pinera;  Augusto Pinochet diktatörlüğünün ardından halk seçimiyle iktidara gelen ilk sağcı başkandı. Pinera için resmi tören düzenlenecek ve ülkede ulusal yas ilan edilecek.
 


Prof. Naci Görür: Daha cesetlerimiz soğumadı, şimdiden bağırıyorum Tunceli tarafına dikkat edin

Prof. Dr. Naci Görür, Candaş Tolga Işık'ın sunduğu TV100 kanalında yayınlanan 'Az Önce Konuştum' programında Tunceli için bir kez daha deprem uyarısı yaptı.

"Orada cesetlerimiz daha soğumadan, şimdi bağırıyorum. Diyorum ki Tunceli tarafına dikkat edin" diyen Görür şu ifadeleri kullandı:

Elazığ'da olan oldu. Şimdi Maraş'a bakın diye yırtınmaya başladık. En büyük tehlike Maraş'ın üzerine yıkıldı dedik. Çünkü stres transferi var. Etkileşim diye bir şey var. Bir yerde büyük bir deprem üretirsen bu depremin açığa çıkarttığı enerjinin yüzde 20'si kırılmamış yerlere transfer edilir. Yani Elazığ'da deprem oldu, Maraş'a dikkat edelim, her yere yazdık, halka yazdık, twitter'dan beni takip eden insanların hepsi biliyor. Herkes de duydu bugün Adıyaman'dan Hatay'a kadar hiç kimse biz bu depremi duymadık diyemez. Ne halk umursadı ne yönetimler umursadı.


Husilerin liderinden açık tehdit: Saldırıları artıracağız

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve ablukası sona ermediği sürece Kızıldeniz'deki saldırılarını artırma tehdidinde bulundu. Abdulmelik el-Husi, "İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarını ve kuşatmayı durdurmaları konusunda uyarıyoruz, aksi takdirde gerilimi daha da tırmandırmaya çalışacağız." diye konuştu. Husi, bu sabah Amerikan ve Birleşik Krallık gemilerine saldırılar gerçekleştirdiklerini ve yapılması gerekeni yapmaktan çekinmeyeceklerini aktardı.


Katar Emiri Şeyh Temim, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la Gazze'yi görüştü

Katar Emiri Temim bin Hamed Al-Sani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze'de ateşkesin sağlanması çabalarını ele aldı. Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan haberde sözlerine yer verilen Katar Emiri Şeyh Temim, "Ateşkesin derhal sağlanması, sivillerin korumaya alınması ve insani yardımların yeterli ölçüde Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine ulaştırılması için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerekir." dedi. Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak Suudi Arabistan'a giden Blinken, bugün Mısır ziyaretinin ardından Katar'a geçmişti.


Antakya Medeniyetler Korosu'ndan 'ağıt gecesi'

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu, afetin birinci yılında Hatay'da konser verdi. Koro üyeleri, depremin birinci yılında anma etkinlikleri kapsamında merkez Antakya ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda sahne aldı. Koro, seslendirdiği şarkı, türkü ve marşlarla afette hayatını kaybedenleri andı. Konser sırasında bazı koro üyeleri ve dinleyiciler, duygusal anlar yaşadı, gözyaşlarını tutamadı. Konserde, sanatçılar Karsu ve Uğur Aslan da birer şarkı söyledi. Şarkısının sonunda duygulanan müzisyen Karsu, "Seni seviyorum Hatay." diyerek eliyle kalp işareti yaptı. Koro şefi Yılmaz Özfırat da 6 Şubat'ta 2 dakikada her şeylerini kaybettikleri depremin unutulmamasını istedi.


Can Atalay'ın Hatay mesajını yapay zeka seslendirdi:  Bugün Hatay’da bir enkazın önünden değil, Silivri’de bir hücrenin içinden sesleniyorum size, vazgeçmeyin, her gecenin bir sabahı, bu günlerin de bir sonu var

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Merkezi'nin, Can Atalay'ın Hatay mesajını yapay zeka aracılığıyla seslendirdi. Atalay'ın mesajı şöyle:

Herkese kucak dolusu sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum. Bugün bir büyük acının, yıkımın ve öfkenin yıl dönümü. Geçtiğimiz 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerde on binlerce yurttaşımızı kaybettik. Depremin değil ihmalin öldürdüğünü, bu ölümlerde yetkililerin ne kadar büyük payı olduğunu acı biçimde gördük. Bu acı tablo ise bizi daha büyük bir öfkeye, daha büyük bir hesaplaşma isteğine sevk etti. Sorumluların yanına bırakmayacağız. Ben Hatay’ın oylarıyla seçip parlamentoda onların hakkının, hukukunun takipçisi olmakla görevlendirdiği bir avukatım. Soma’da, Aladağ’da, Gezi’de ne yaptıysam, Hatay halkı için de yaptığım budur. Çıkarılan imar aflarında payı olanların, insanları enkaz altında bırakan müteaahitlerin, buna imkan tanıyanların peşine düşmektir. On yıllardır toplanan deprem vergilerini çarçur edenlerden, “eğer bize oy vermezseniz size hizmet gelmez” diyebilme cürretinde bulunanlardan hesap sormaktır. Onlar da bunu bildiği için bugün Hatay’da bir enkazın önünden değil, Silivri’de bir hücrenin içinden sesleniyorum size.  Acı yaşatmak, yıkmak ve talan etmek onların işidir ama acıyı paylaşarak hafifletmek, birbirimize sarılmak, yaşamı yeniden kurmak da bizim işimizdir. Sizden bir dostunuz, arkadaşınız, ağabeyiniz ya da kardeşiniz olarak isteğim şudur: Vazgeçmeyin. Her gecenin bir sabahı, bu günlerin de bir sonu var. Sevgili aileme, Türkiye İşçi Partili yoldaşlarıma ve depremzede halkımıza yürekten selamlarımı iletiyorum. Hatay’ı yeniden kurmaya talip olan adaylarımıza başarılar diliyorum. Sizi çok seviyorum. Şerafettin Can Atalay / Hatay'ın seçilmiş milletvekili


Üç kentte IŞİD operasyonu: 10 kişi tutuklandı

İstanbul merkezli 3 ilde, IŞİD'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 15 şüpheliden 10'u tutuklandı. Emniyetten yapılan açıklamada, Kocaeli ve Yalova'da birer adres ile İstanbul'da 8 ilçe olmak üzere toplam 23 adrese yönelik operasyon gerçekleştirildiği, 12 şüphelinin gözaltına alındığı kaydedildi. Operasyonun devamında 2 şüpheli ve 28 Ocak'taki Santa Maria Kilisesi saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 1 şüpheli olmak üzere toplam 3 zanlının daha yakalandığı aktarılan açıklamada, "Konu ile ilgili yakalanan ve adli makamlara sevk edilen toplam 15 şüpheli şahıstan 5'i hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmış, 10'u ise tutuklanarak ceza infaz kurumuna teslim edilmiştir." denildi.


Hamas'tan ateşkese yeşil ışık

Hamas, esir değişimi ve ateşkes teklifinin "çerçeve anlaşmasına" dair cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini ve "olumlu" yanıt verdiğini duyurdu. Hamas, Telegram'dan yaptığı açıklamada hareket içindeki ve direniş gruplarıyla yapılan istişarelerinin tamamlanmasının ardından yakın zamanda çerçeve anlaşmasına ilişkin yanıtını Katar ve Mısıra ilettiğini bildirdi. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Hamas'ın İsrail ile yeni esir takası anlaşmasına dair sunulan teklife yanıt verdiğini belirterek, "Hamas'ın teklif hakkında bazı yorumları oldu ancak genel olarak olumlu olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz


Suudi Arabistan Gazze'ye destek için DSÖ ile 10 milyon dolarlık işbirliği anlaşması imzaladı

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarından etkilenenlere yönelik sağlık müdahalesini desteklemek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile 10 milyon dolar değerinde ortak işbirliği anlaşması imzaladı. Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılardan etkilenenlere yönelik sağlık müdahalesini desteklemek amacıyla DSÖ ile söz konusu anlaşmanın imzalandığı kaydedildi. Açıklamada, anlaşmanın amacının, Gazze Şeridi'nde saldırılardan etkilenenlere tıbbi malzeme ve lojistik desteğin kapsamını genişleterek acil durumlara yönelik sağlık müdahalesine destek sağlamak olduğu ifade edildi. Anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'ndeki 40 tıbbi tesise ilaç ve temel tıbbi malzeme sağlanacağı, temel tıbbi malzeme, ilaç ve yakıt tedarikindeki eksikliklerin giderileceği ve sağlık tesislerinin çalışmalarının destekleneceği aktarıldı.


Beşiktaş'taki deprem anmasına polis müdahalesi: Gözaltılar var

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası  (İTO) 6 Şubat depreminin yıldönümünde İstanbul Beşikaş’ta bir basın açıklaması düzenledi.

Buluşmada, "Yüz binlerin katili saray rejimi", "Kahrolsun enkaz düzeniniz", “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" sloganları atıldı. Polis atılan sloganların ardından "Attığınız slogan hukuksuzdur" diyerek grubun dağılması için anons yaptı. Kalabalığın dağılmasını isteyen güvenlik güçleri, Beşiktaş İskelesi'nde eylemcilere müdahale etti. Müdahale sonucunda çok sayıda kişi gözaltına alındı.


İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Çağlayan saldırısı açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çağlayan Adliyesi'ndeki terör saldırısıyla ilgili "İstanbul Emniyetimiz, saldırı girişiminden hemen sonra 25 adrese operasyon yaptı, 40 şahıs gözaltına alındı. Operasyonlarımız devam ediyor" dedi.

Yerlikaya şunları söyledi: 

İstanbul Emniyetimiz, saldırı girişiminden hemen sonra 25 adrese operasyon yaptı, 40 şahıs gözaltına alındı. Operasyonlarımız devam ediyor. İçişleri Bakanlığı olarak, 1 Haziran 2023'ten, 6 Şubat 2024'e kadar 335 terör örgütlerine operasyon düzenlemişiz. Bu operasyonlarda 260 DHKP-C terörist gözaltı, bunlardan 30 tutuklu, 137 adli kontrol ve 6'sı da etkisiz hale getirilmiştir. Bir vatandaşımız teröristlerin açmış olduğu ateşle, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir. 3 polis memurumuz, 3 vatandaşımız yaralandı ve tedavileri devam ediyor. Hayatını kaybeden kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralı polislerimize ve vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. 


Hatayspor, depremde hayatını kaybeden futbolcusu Christian Atsu'yu andı

Trendyol Süper Lig temsilcisi Atakaş Hatayspor, 6 Şubat 2023'teki depremlerde yaşamını yitiren Ganalı futbolcusu Christian Atsu ve diğer kayıpları andı. Afette, sportif direktör Taner Savut, altyapı kaleci antrenörü Hüseyin Danahaliloğlu, 14-15 yaş altı futbolcuları Fatin Can ile Hamza Sürer, malzeme sorumlusu Onur Akdeniz ve mutfak çalışanı Suzan Berber'i de kaybeden bordo-beyazlı takım, Atsu'nun evinin olduğu yıkılan Rönesans Rezidans'ın bulunduğu alanda anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Hatayspor Kulübü Başkan Vekili Aydın Toksöz, teknik direktör Volkan Demirel, yöneticiler ve oyuncular, alana karanfil bıraktı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan depremzede aileye ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, eşini ve 2 erkek evladını kaybeden 53 yaşındaki Aliye Üzüm'e ziyarette bulundu. İki kız evladı ile Onikişubat İlçesi Önsen Mahallesi'nde TOKİ tarafından inşa edilen rezerv konutlara yerleştirilen Üzüm'ü ziyaretinde Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti.


Özgür Özel, Pazarcık'ta konuştu: Konut ihtiyacı 110 bin, Erdoğan'ın teslim ettiği konut sayısı 9 bin 289, 100 depremzedenin 92'si bu akşam konteynerde ya da çadırda

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, Pazarcık’ta Halk Buluşması programına katıldı. Burada konuşan Özel, şunları söyledi:

Kahramanmaraş’taki konut ihtiyacı, devletin resmi rakamlarıyla 110 bin. Sayın Erdoğan’ın bugün teslim ettiği konut sayısı 9 bin 289. konutların yüzde 8,2’si Kahramanmaraş’ta verildi. 100 depremzededen 8’i bu akşam evde; 92’si konteynerde, çadırda. Barınma sorunu çözülmedi, çözülebilecek gibi de görünmüyor. İlerleyen dönemlerde vereceklerini taahhüt ettiklerini verseler dahi rakam 2 ay son yüzde 10’a çıkacak, yıl sonunda yüzde 20-25’leri bulursa ne ala. Ayrıca bugün Kahramanmaraş’ta teslim edilen konutlarla birlikte Türkiye’de teslim edilen toplam konut sayısı 27 bin 318. İhtiyaç 650 bin. 1 yıl sonunda Türkiye’deki oran yüzde 4,2. 100 kişiden 96’sı çadırda, konteynerde bu akşam. Oysa devlet sözü vermişlerdi. ‘1 yıl içinde kalıcı konutları vereceğiz. Oyu bana verin’ demişlerdi. Biz CHP olarak, ‘Konutlar bedava’ demiştik. Onlar, ‘Paralı ama 1 yıl içinde hemen’ demişlerdi. Bu sözün tutulmamasının ve 100 kişiden 96’sının da bugün çadırda, konteynerde kalmasının da takipçisi olacağız.

Bu deprem tam 21 yıldır iktidarda olan bir partinin, yürütmenin 21 yıldır -başbakan olarak son dönemde cumhurbaşkanı olarak- başında genel başkanını bulunduran bir partinin, Türkiye’nin tarihi boyunca 79 yılda topladığı toplam verginin 4 katını toplamış bir iktidarın döneminde oldu. Deprem vergisi olarak toplanan paraların 1999 Depremi’nde çıkan vergiyi, Özel İletişim Vergisi diye kalıcılaştıran ve milyar dolarlarca bütçeyi toplayan ama depreme dirençli kentler yaratmak için harcamak yerine başka yerlerde bunu harcayan bir partinin döneminde oldu.


Kıbrıslılar, Isias Otel'de hayatını kaybeden 'şampiyon melekleri' andı

6 Şubat 2023'teki depremlerde hayatını kaybeden 49 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı için Gazimağusa'da anma törenleri düzenlendi. Voleybol turnuvası için gittikleri Adıyaman'da depremde yıkılan otelde yaşamlarını yitiren ve ülkelerinde "Şampiyon Melekler" olarak anılan, Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nin kadın ve erkek voleybol takımı öğrencileri, öğretmen ve refakatçilerden oluşan 35 kişi, mezarlarının bulunduğu Gazimağusa Kabristanlığı'nda anıldı. Buradaki anma törenine KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.


Sanatçılar yıkıntılar arasında eserlerini sergiledi: Hatay'ımızı yeniden canlandırmak için biz de varız

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin birinci yılında, 45 sanatçı yıkıntılar arasında eserlerini sergiledi.Sergiye katılan Mehmet Oflazoğlu, gazetecilere, sanatın iyileştirici gücüyle kayıplarını anmak istediklerini söyledi. Sanatçı Edip Bağdatlı da Antakyalıların güçlü insanlar olduğunu belirtti. Yakma resim sanatçısı Naim Gülbol ise karma sergiye 3 tabloyla katıldığını dile getirdi. Şehrin simgesi eserlerini özenle koruduğunu anlatan Gülbol, "Hatay'ımızı yeniden canlandırmak için elimizden ne gelirse yapmaya çalışıyoruz. Biz sanatçılar grubu olarak 'biz de varız' diyerek buraya geldik." ifadesini kullandı.


Davutoğlu: Depremzedelerin sigorta primlerini devlet karşılamalı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, depremzedelerin sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve depremzedelerden birkaç yıllığına Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmaması gerektiğini bildirdi. Davutoğlu, 6 Şubat depremlerinin birinci yılı dolayısıyla partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem ve sonrasındaki çalışmalarda ihmalleri bulunduğunu, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti. Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:

Deprem bölgesinde çalışan depremzedelerin SGK primleri devlet tarafından ödenmelidir. Depremzedelerden birkaç yıllığına MTV ödemesi alınmamalıdır. Deprem bölgesinde okuyan ve LGS gibi sınavlara giren öğrencilere pozitif ayrımcılıkta bulunulmalı, artı destekler verilmelidir. Diğer illerde okuyan öğrencilere depremzede öğrenci bursu verilmelidir. Depremzedelerden ilk kez evlenen gençlere maddi yardım yapılmalıdır. Deprem bölgesinde ikamet etmek şartıyla doğan çocuklara belirli bir süre mama, bez gibi destekler sağlanmalıdır. Depremzedelerden hastane, ilaç ve muayene katkı payı alınmamalıdır.


CHP'den "Lütfü Savaş'ı tekrar değerlendiririz" açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile ilgili değerlendirmesinde konunun yeniden ele alınacağını söyledi. KRT TV'de soruları yanıtlayan Günaydın, Hatay'daki protestolar hakkında şu yorumu yaptı:

Hatay'da protesto eden yurttaşlarımızın her bir sözlerinin başımızın üstünde yeri var. CHP, depremin başında ne yaptı burada diye Hatay'da sorun onlar 'İlk günden beri İBB'yi yanımızda gördük' diyeceklerdir. CHP'nin deprem boyunca izlediği politikaya yönelik bir protesto değil bu, CHP Parti Meclisi'nin belirlediği Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayına yönelik bir protesto bu. İkisini birbirinden ayırmalıyız diye düşünüyorum. Yurttaşın bu kadar kitlesel bir protestosu var ise siyaset kurumunun buna yabancı kalması düşünülemez. Bu hafta CHP Parti Meclisi'nin bir toplantısı olacak. Bütün bu protestolardan ortaya çıkan sonuçlar mutlaka değerlendirilecektir. Teorik olarak tüm adayların 17 Şubat'a kadar yani YSK'ya aday listeleri teslim edilene kadar onları koyan makamın revize etme yetkisi vardır. Deprem bölgesinde böyle bir protesto varsa dolayısıyla bunu değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeden ne sonuç çıkar PM'nin iradesidir. Hatay'daki meselesi ciddiye alırız ve bunu PM'ye taşırız.


Kremlin: Putin, Türkiye ziyaretinde doğalgaz merkezi konusunu görüşecek

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde Türk yetkililer ile doğalgaz merkezi konusunu görüşmeyi planladığını söyledi.

Bir Türk yetkili, geçen ay Putin'in Türkiye'yi 12 Şubat'ta ziyaret etmesinin beklendiğini söylemişti.


Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Abu Al-Nasr, oyunu "Depremin umudu" fotoğrafı için kullandı

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al-Nasr, Anadolu Ajansının (AA) gözünden 2023'e damga vuran olaylara ait fotoğrafların yer aldığı "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı.

AA muhabirleri ve foto muhabirlerinin yurt içi ve dışında 2023 yılı boyunca çektiği fotoğrafları inceleyen Abu Al-Nasr, "Haber", "Çevre ve Yaşam", "Spor", "Deprem: Umut" ve "Gazze: Kanıt" kategorilerindeki fotoğrafları oyladı.

Büyükelçi Abu Al-Nasr, "Deprem: Umut" kategorisinde, Aytuğ Can Sencar tarafından çekilen "Depremin umudu" adlı fotoğrafı seçti. Fotoğrafta, Hatay'ın Odabaşı Mahallesi'nde, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binanın enkazından 29 saat sonra sağ çıkarılan 30 yaşındaki Hülya Yılmaz ve 6 aylık bebeği Ayşe Vera Yılmaz yer alıyor.

7_008_2024_12_OCAK_31_Ocak_Ayin_Fotograflari_Deprem-Umut_DU06.jpg
Fotoğrar: AA

Fotoğrafta yeni doğan bir bebeğin arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldığı anın yer aldığına işaret eden Abu Al-Nasr, "Fotoğraf, bu talihsiz olaylar sırasında birçok hayatı kurtarmak için ortaya konan çabayı gösteriyor. Yeni doğan bebeğin kurtarılışı, her zaman umut olduğunu anlatan ve gösteren güçlü bir fotoğraf." ifadelerini kullandı.

Abu Al-Nasr, "Gazze: Kanıt" kategorisinde de Belal Khaled tarafından çekilen "Haykırış" adlı fotoğrafı tercih etti. Fotoğrafta İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sonucu yıkılan bir binanın enkazından kuzeni tarafından çıkarılan ve hayatını kaybeden Filistinli kız bulunuyor.

7_008_2024_12_OCAK_31_Ocak_Ayin_Fotograflari_Gazze-Kanit_GK01.jpg
Fotoğraf: AA

Gazze'de yaşananların çok talihsiz olduğunu vurgulayan Abu Al-Nasr, "Haykırış" fotoğrafının Gazze'deki kardeşlerinin ne kadar acı çektiğini gösteren çok güçlü bir kare olduğunu dile getirdi.


İstanbul Adliyesi önündeki meydanda silahla ateş açıldı: 2 ölü

Olayda ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 2'si polis 3 kişi yaralandı.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın


Kurum'dan 6 Şubat depremlerine ilişkin videolu mesaj

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Tarihe geçen o acı, o karanlık günde 50 bini aşkın canımızı yitirdik. Yüreklerimizde oluşan yara ilk günkü gibi sızlıyor." ifadelerini kullandı.

Murat Kurum, sosyal medya hesabından yayımladığı videolu mesajında, ülkece yaşanan büyük acının hala tazeliğini koruduğunu belirtti. "Tarihe geçen o acı, o karanlık günde 50 bini aşkın canımızı yitirdik. Yüreklerimizde oluşan yara ilk günkü gibi sızlıyor" ifadelerini kullanan Kurum, afet bölgesinde devletin tüm imkanlarının vatandaşlar için seferber edildiğini aktardı.

Kurum, deprem riski en yüksek şehirlerden olan İstanbul'da yerinde ve gönüllü hızlı dönüşüme başlayacaklarını aktararak, "39 ilçemizdeki en riskli alanlardan başlayarak İstanbul'umuzda tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız. Ben, bu vesileyle Kahramanmaraş merkezli depremler başta olmak üzere tüm afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetlerden korusun" diye konuştu.


Türkiye nüfusu 85 milyon 372 bini geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 Sonuçları"nı açıkladı. Buna göre, 2022 yılı itibarıyla 85 milyon 279 bin 553 olan ülke nüfusu geçen yıl 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu. Erkek nüfusun oranı yüzde 50,1 (42 milyon 734 bin 71 kişi), kadın nüfusun oranı yüzde 49,9 (42 milyon 638 bin 306 kişi) olarak kaydedildi. Yıllık nüfus artış hızı, 2022'de binde 7,1 iken 2023'te binde 1,1'e geriledi.

İstanbul’un nüfusu geriledi. Bayburt, 86 bin 47 kişiyle en az nüfusa sahip il oldu. Hiç evlenmeyenlerin oranı erkeklerde daha yüksek çıktı.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Yemen'deki Husiler: ABD ile Birleşik Krallık Sada kentine 3 hava saldırısı düzenledi

Yemen'deki Husilere bağlı SABA ajansında yer alan habere göre, ABD ve Birleşik Krallık’a  ait savaş uçakları Sada'nın doğusuna 3 hava saldırısı düzenledi.  Yemen'in kuzeybatısında Suudi Arabistan sınırında yer alan Sada, Husilerin "kalesi" olarak biliniyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan patlayıcı yüklü insansız su üstü araçlarına yönelik saldırı düzenlendiği duyurulmuştu.


Milli Savunma Bakanlığı 6 Şubat depremleri için belgesel hazırladı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 6 Şubat depremlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, devletin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak arama kurtarma çalışmaları, yardımların bölgeye ulaştırılması ve asayişin sağlanması gibi önemli görevler gerçekleştirdiği belirtildi. Mehmetçik ve vatandaşların anlatımıyla hazırlanan belgeselde, depremin hemen ardından neler yaşandığına ve ne tür çalışmalar yapıldığına ilişkin görüntüler aktarılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin çalışmalarına ilişkin görüntülerin bulunduğu belgeselde, ayrıca birliklerin nizamiyeden çıkışı, arama kurtarma faaliyetlerine katılışı, Silahlı Kuvvetler envanterinde yer alan uçak ve helikopterlerin faaliyetlerini içeren anların yanı sıra enkazdan çıkarılan vatandaşların değerlendirmelerine yer veriliyor. Belgesele, Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabiliyor.


ABD, Yemen'deki Husilere ait hedeflere saldırı düzenlendiğini bildirdi

ABD, Yemen'deki İran destekli Husi kontrolündeki bölgelerde bulunan patlayıcı yüklü insansız su üstü araçlarına yönelik saldırı düzenlendiğini duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, "Husilere ait iki patlayıcı yüklü insansız su üstü aracına karşı meşru müdafaa amaçlı saldırı düzenlendi." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, bu araçların bölgedeki ABD Donanmasına ait gemiler ve ticari gemilere yönelik "yakın tehdit" oluşturduğunun belirlendiği aktarıldı. Bu eylemlerin seyrüsefer özgürlüğünü koruyacağına işaret edilen açıklamada, saldırıların, uluslararası suları ticari gemiler için daha güvenli hale getireceği vurgulandı.


Türkiye'nin nufusu 85 milyonu geçti

Türkiye'nin nüfusu, geçen yıl 2022'ye göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu


Gezeravcı'nın dönüşü tekrar ertelendi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Dünya'ya dönüşü, hava durumunun hala uygun olmaması nedeniyle tekrar ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışının ertelendiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle Dragon, salı günü Uzay İstasyonu'ndan ayrılma işlemine ara veriyor. Uzay aracı ve Ax-3 mürettebatı sağlıklı durumda ve ekipler bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarını izlemeye devam edecek.


Sağlık Bakanı Koca: Bir yıl önce kaybettiklerimizin yasını yad etmek üzere bir araya geldik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 6 Şubat depremlerinde görev yapan sağlık çalışanlarını ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.


Pentagon'dan Irak'a yalanlama: İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu hedef aldık

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne yapılan saldırı nedeniyle gerçekleştirdiği misillemelerde Iraklı güvenlik güçlerinin kayıp verdiği açıklamalarına karşılık Irak’ta sadece İran destekli grupların hedef alındığını savundu.  16 Iraklı güvenlik görevlisinin öldüğü açıklamasına karşılık Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Neyi hedeflediğimiz konusunda çok açık olduğumuzu düşünüyorum ve bunlar, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve ona bağlı milisler tarafından ABD kuvvetlerine saldırmak için kullanılan veya kullanılmakta olan tesislerdi." şeklinde konuştu.

Ryder, Iraklılara, Irak'taki İran destekli grupların saldırılarına karşı ABD askerini koruma hakkını saklı tuttuklarını sürekli olarak ilettiklerini ve ABD’nin misilleme saldırılarının henüz “tamamlanmadığını” belirterek, “Bu grupların ABD'yi bölgeden ayrılmaya zorlamak gibi açık bir amaçları olduğunu biliyoruz.” ifadesini kullandı.


Polis midibüsü devrildi: 11 polis yaralandı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde devrilen midibüsteki 11 çevik kuvvet polisi yaralandı. Dörtyol'dan İskenderun'a çevik kuvvet polislerini taşıyan 31 PB 786 plakalı midibüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu otoyolda refüje çarpıp devrildi. Kazada, sürücü polisin de arasında olduğu midibüsteki 11 çevik kuvvet polisi yaralandı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri, yaralı polisleri hastanelere kaldırdı.


Kağızman-Ağrı karayolu kar ve tipiden kapandı

Kars ve Ağrı’da akşam saatlerinde başlayan etkili kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara neden oldu. Aralıklarla etkisini artıran kar ve tipi nedeniyle Kağızman-Ağrı kara yolu ulaşıma kapandı. Kara yolunda araçların geçişine izin vermeyen Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı.


Yemen'de Ahmed Avad Bin Mubarek, "başbakan" oldu

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Muin Abdulmelik'in yerine Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek'in başbakanlığa atandığını duyurdu. Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberinde, Yemen Başkanlık Konseyi tarafından alınan kararla "Ahmed Avad bin Mubarek'in başbakan olarak atandığı" belirtildi. Konseyin aldığı karar çerçevesinde, "hükümet üyelerinin, atanma kararlarına uygun olarak görevlerini yapmaya devam edecekleri" ifade edildi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU