İsrail, Blida’da cenaze töreni yapılan mezarlığın çevresini hedef aldı

Hizbullah ve Emel Hareketi sınır ötesi bölgeleri hedef alıyor

Emel Hareketi’nin iki üyesi için sınır beldesi Blida’da cenaze töreni düzenlendi / Fotoğraf: NNA

İsrail ordusu geçen cuma gecesi Güney Lübnan’daki sınır beldesi Blida’da, öldürülen iki Emel Hareketi üyesinin cenaze töreninin yapıldığı mezarlığın çevresini hedef aldı. Artan gerilimin ortasında İsrail, Hizbullah’a ait füze fırlatma rampalarını ve gözetleme kulelerini hedef aldığını duyurdu.

Karşılıklı bombardımanların sıklığı dün arttı. Hizbullah, İsrail askerlerinin Lübnan sınırına bakan mevzilerine ve toplanma yerlerine yönelik beş askeri operasyon düzenlediğini bildirdi. Diğer yandan Lübnan medyası, geçtiğimiz cuma gecesi Blida beldesinde (Bint Cubeyl yakınında) İsrail saldırısında öldürülen iki üyesinin yasını tutan, Meclis Başkanı Nebih Berri başkanlığındaki Emel Hareketi tarafından İsrail mevzilerine saldırılar düzenlendiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyadaki videolara göre dün öğleden sonra iki üyenin cenazesi sırasında İsrail ordusunun Blida mezarlığı yakınındaki bir evi hedef alması, cenazeye katılan yüzlerce kişinin İsrail’i kınayan sloganlar atmasına neden oldu. Aynı zamanda Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail ordusunun ‘(Emel Hareketi) savaşçılarının cenazesi sırasında Beyad Blida bölgesine yaylım ateşi açtığını’ bildirdi. Ajansa göre, ordu aynı zamanda, Ali Halil ve Mustafa Dahir adlı üyelerin cenaze töreninin yakınına iki top mermisi attı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail ordusu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Blida bölgesindeki bir terör hücresini hedef alan bir İsrail tankına ek olarak, askeri uçaklarla, Güney Lübnan’ın Blida ve Meys el-Cebel beldelerinde Hizbullah’a ait bir füze fırlatma rampası ve gözetleme kulesine saldırdık.

İsrail ordusu sınır beldelerinde ölenlerin cenaze törenlerine katılan sivillerin toplandığı noktaları ilk kez hedef almıyor. Geçtiğimiz aylarda sınır beldelerindeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerinde dört kez bu şekilde saldırıya tanık olundu. MTV kanalı, Emel Hareketi’nin ‘ölen iki üyesinin intikamını almak amacıyla’ füzelerle Edmit Kışlası, Birke Rişa, Margaliot yerleşim yeri, Hanita bölgesi, Arap el-Aramişe bölgesi ve Ayalon yerleşim yerini hedef aldığını ve ‘doğrudan isabetler elde ettiğini’ bildirdi.

Bununla eş zamanlı olarak Hizbullah, Hunin Vadisi’ndeki El-Merc bölgesi ve El-İbad bölgesinin yakınındaki İsrail askerlerinin toplanma yerinin yanı sıra Şeba Çiftlikleri’nin içindeki Zebdin bölgesi ve Lübnan’ın Kfar Şuba Tepeleri’ndeki Ruveysat el-Alem bölgesinde beş askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Hizbullah ayrıca, ‘İsrail’in en sonuncusu Blida ve Meys el-Cebel’de olmak üzere köyleri ve sivillerin evlerini hedef alan saldırılarına yanıt olarak’ El-Menara yerleşim yerindeki iki binayı orantılı silahlarla hedef aldığını kaydetti.

İsrail ordusu, Meys el-Cebel üzerinden Muhaybib yönüne savaş uçaklarıyla saldırı düzenledi. İsrail ordusunun Blida’ya bir hava saldırısı düzenlediği ve Hula üzerinde önleyici füzelerin patladığı bildirildi ve buna paralel olarak Kafr Kila ve El-Adisa beldelerinin yakınlarında İsrail topçu bombardımanı kaydedildi. Öğleden sonra Et-Tayyibe tarafından El-Uveyda Tepesi’ne iki top mermisi, Hula ile Merkeb arasına ise bir top mermisi atıldı.

Kuzeydeki Mervahın, Tayr Harfa, Şihin, Vadi Hasan, Mecdel Zun, El-Cebin ve Ed-Dahira beldelerinin eteklerinde top atışları kaydedildi. NNA, aynı zamanda El-Hayyam’daki dağlık tepenin top atışlarıyla hedef alındığını bildirdi.

Hizbullah sabah saatlerinde, İsrail savaş uçaklarının sabaha kadar devam eden uçuşu ile birlikte cumartesi gecesi Et-Tayyibe beldesinde bir evin hedef alınması sonucu iki savaşçısının öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu Mavi Hat’ın bitişiğindeki sınır beldelerine işaret fişekleri attı. NNA’ya göre İsrail’in sivil, ambulans ve basın mensubu ayırt etmeksizin yaptığı saldırılar nedeniyle beldeler aşırı bir gerginlik ve teyakkuz halinde yaşıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU