Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Tarım ve Orman Bakanlığı depremde hayatını kaybeden çalışanları için belgesel hazırladı: İki Seher Arasında

Tarım ve Orman Bakanlığınca, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden 127 bakanlık çalışana ithafen "İki Seher Arasında" adlı belgesel hazırlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan belgesel film bu gece saat 04.17'de yayında olacak. Bakanlık personelini anmak için hazırlanan belgesel filmde depremde hayatını kaybeden personelin aileleri ve deprem bölgesindeki görüntüler yer aldı.


Kaç artçı deprem oldu?

6 Şubat 2023'te 04.17'de Pazarcık-Kahramanmaraş ve 13.27'de Elbistan-Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 11 ilde bir yıl içerisinde çok sayıda deprem hareketliliği meydana geldi.


Antakya'da sessiz yürüyüş

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde depremin en derinden etkilediği illerden biri olan Hatay'ın Antakya ilçesinde, 'Buradayız Hatay Derneği' tarafından organize edilen bir 'sessiz yürüyüş' ile depremde hayatını kaybedenler anıldı. 1 yıl önceki depremde yakınlarını kaybeden depremzedeler, yıkımın büyük olduğu Sümerler’den Armutlu’ya sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.


Kocaeli'deki fabrikada 7 işçiyi rehin alan şüpheli tutuklandı

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki fabrikada 7 işçinin rehin alınmasıyla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheliden İbrahim Y.tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla olmak üzere 3'ü serbest bırakıldı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) İhsan Dede Caddesi'nde 1 Şubat'ta temizlik ve kişisel bakım ürünleri alanında faaliyet gösteren uluslararası bir firmanın fabrikasında, bazı işçilerin silahla rehin alındığı ihbarı yapılmış, yaklaşık 10 saat süren çalışmalar sonucu rehineler düzenlenen operasyonla kurtarılmıştı. Ekiplerce etkisiz hale getirilen şüpheli İbrahim Y. ise gözaltına alınmıştı.


Şili'de orman yangınları sürüyor: Hayatını kaybedenlerin sayısı 122'ye yükseldi

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesiminde etkili olan orman yangınlarında 122 kişi hayatını kaybetti. Şilili yetkililerin açıklamasına göre, kıyı kentleri Valparaiso ve Vina del Mar'ın birçok bölgesinde çok sayıda yangın meydana gelirken, 15.000'den fazla ev yangında kullanılamaz hale geldi. Yangında çok sayıda evin hasar gördüğü Vina Del Mar kentinde yaşayan vatandaşlar, zarar gören ve yıkılan evlerinde enkaz kaldırma çalışması yürüttü.


Suudi Arabistan veliaht prensi Bin Selman, Blinken ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir araya geldiği bildirildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Bin Selman başkent Riyad'da Orta Doğu turu kapsamında Suudi Arabistan'a gelen Blinken'ı kabul etti. Bin Selman ve Blinken arasında yapılan görüşmenin süresi ve içeriğine yönelik ayrıntıya yer verilmedi.


Birleşik Krallık Kralı 3. Charles kanser oldu

Birleşik Krallık Kralı 3. Charles'ın, ocak sonunda prostat büyümesi nedeniyle tedavi gördüğü sırada yapılan testlerde, başka bir "endişe verici" durumun fark edildiği ve Kral Charles'a kanser tanısı konduğu bildirildi. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kral Charles'ın prostat büyümesi nedeniyle ocak sonunda hastanede yürütülen tedavisi sırasında "endişe verici" bir şey fark edildiği ifade edildi. Açıklamada, "Müteakiben yapılan testlerde bir çeşit kanser teşhis edildi." ifadesi kullanılırken düzenli bir tedavi programına başlandığı, doktorların Kral'a halka açık programlarını ertelemesi tavsiyesinde bulunduğu kaydedildi. Kral'ın resmi görevlerini sürdüreceği bilgisi paylaşılan açıklamada, "Tedavisi konusunda tamamen pozitif ve mümkün olan en kısa sürede görevlerine dönmeyi sabırsızlıkla bekliyor." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Kral'ın spekülasyonları önlemek amacıyla hastalığıyla ilgili bilgileri paylaşmayı seçtiğinin de altı çizildi.

Başbakan Rishi Sunak, Kral Charles'ın kanser haberi üzerine, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Majestelerine tam ve hızlı bir iyileşme diliyorum. Kısa sürede tam gücüne kavuşacağından hiç şüphem yok." ifadelerine yer verdi. İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf da sosyal medya paylaşımında, geçmiş olsun dileklerini ifade ederek "Düşüncelerim aynı zamanda Majesteleri, Kraliçe ve diğer Kraliyet Ailesi üyeleriyle birlikte. Biliyorum ki hepsi için endişe verici bir zaman olacak." değerlendirmesini yaptı. Kuzey İrlanda Bölgesel Başbakanı Michelle O'Neill, "Kral Charles'ın hastalığını duyduğuma üzüldüm. Kendisine iyi bir tedavi, hızlı ve tam bir iyileşme diliyorum." ifadelerini kullandı. Galler Bölgesel Başbakanı Mark Drakeford da tüm Galler'in dualarının, Kral Charles'la olduğunu kaydetti. Kral Charles'ın ocak ayında prostat büyümesi tedavisi göreceği açıklanmış, Kral 26 Ocak'ta yattığı hastaneden 29 Ocak'ta taburcu edilmişti.


Malatya Valiliği resmi izinli olanlar dışında deprem etkinliklerini yasakladı

Malatya Valiliği, resmi izinler haricinde, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde vefat edenler için yapılması muhtemel her türlü etkinlik ve eylemin 3 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Valilik oluru dışında 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yıl dönümüne ilişkin düzenlenecek her türlü etkinliğin 3 gün süreyle yasaklandığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Malatya Valiliğinin oluru ile Valilik ve Kaymakamlık makamının uygun göreceği etkinlikler ile 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde vefat eden vatandaşlarımızı anma amaçlı yapılacak etkinlikler, kamu kurum ve kuruluşlarının, düzenleyeceği, resmi bayram, resmi anma ve kutlamalar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve` ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar hariç olmak üzere, yapılması muhtemel her türlü eylem, etkinlikler ile belirtilen konuların devamı niteliğinde (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, araç konvoyu, her türlü karşılama, uğurlama, açık ve kapalı yer toplantısı, açlık grevi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri ve broşür dağıtma, afiş ile pankart asma, imza kampanyası düzenleme gibi) her türlü açık ve kapalı alanlardaki eylem ve etkinlikler ile bu eyleme destek vermek amacıyla gelen araçların ve şahısların ilimiz sınırları girişlerinin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/A ve 11/C maddeleri gereğince engellenmesi, ayrıca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununun 17. ve 19. maddeleri hükmü gereğince belirtilen konuların devamı niteliğindeki her türlü eylem, etkinliklerin Malatya İl Geneli (tüm dış ilçelerin tamamı polis ve jandarma sorumluluk bölgesi dahil) 05.02.2024 Pazartesi günü saat 00.01'den 07.02.2024 Çarşamba günü saat 23.59'a kadar 3 gün süre ile yasaklanmasına karar verilmiştir.


İYİ Parti İBB adayı Kavuncu: Seçmenden neden ittifaka devam etmediniz sorusu bekliyordum ama kimse sormuyor

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Buğra Kavuncu, seçim çalışmaları kapsamında Avcılar'da yaptığı konuşmada "Neden ayrı aday çıktınız, neden seçime müstakil girme kararı aldınız, neden ittifaka devam etmediniz? gibi sorularla karşılaşabileceğimi bekliyordum. Fakat hiçbir ilçede, sohbette böyle bir soruyla karşılaşmadım." dedi. Seçmenin, aldıkları bu kararı idrak ettiğini, İYİ Parti'nin hür ve müstakil bir şekilde hareket etmesinin ülkenin geleceği açısından çok kıymetli olduğunu düşündüklerini ifade eden Kavuncu, "Kendi problemlerini anlatamayan seçmen bu oyunu bozmak istiyor." diye konuştu.


Depremlerde hayatını kaybedenler için saat 04.17'de hatim duası okunacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı dolayısıyla yarın sabah namazında tüm camilerde hatim duası okunacağını bildirdi. Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinin gerçekleştiği saat 04.17'den itibaren yarın gün boyu deprem bölgesindeki tüm camilerde ve mezarlıklarda Kur'an-ı Kerim okunacağını, dualar yapılacağını belirtti. Yarın sabah namazında da yurdun tüm camilerinde depremde yaşamını yitirenler için okunan hatimlerin duasının yapılacağını bildiren Erbaş, şunları kaydetti:

Tüm kardeşlerimizi ülkemizin dört bir yanında yapılacak olan bu dualara katılmaya davet ediyorum. Yüce Rabbimiz depremlerde vefat eden tüm kardeşlerimize rahmet eylesin. Ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı her türlü afetten muhafaza eylesin.


Kassam yeni görüntüler yayınladı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde bulunan İsrail askerleriyle karadan çatıştığı görüntüleri yayınladı. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde yaşanan çatışmalarda İsrail ordusuna ait tankların vurulduğu görüntüler kaydedildi.


İYİ Partili Yörükçüoğlu: Orta hasarlı raporu verilen binalar yeniden incelenmeli

 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, 6 Şubat'taki depremler sonrasında orta hasarlı raporu verilen binaların yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi. Yörükçüoğlu, şöyle konuştu:

Orta hasarlı ev mağdurlarını inanın dışardaki insanlar anlamakta güçlük çeker. Birisi almış eline çekici vurmuş duvarlara 'bu alan hasarlı, bu alan hasarsız', sen kimsin kardeşim? Bu uygulamayı bilimsel bir şekilde yapmak zorundasınız. Buraya doğru düzgün teknisyenler ve mühendisleri görevlendirin. Eğer ki bu binalar tekrar incelendiğinde hakikaten ağır hasarlıysa yıkılsın."
Yörükçüoğlu, yerel seçimlerde depremzedelerin desteğini beklediklerini kaydetti.

 


Yeniden Refah, 80 aday daha açıkladı

Yeniden Refah Partisi, 80 belediye başkan adayını açıkladı. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özkurt, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdal Bulut oldu. Diğer adaylardan bazıları şöyle:

Adıyaman Belediye Başkan Adayı Nazif Atalay, Amasya Belediye Başkan Adayı Semra Sökme, Bitlis Belediye Başkan Adayı Celalettin Mermer, Kars Belediye Başkan Adayı Uğur Şen, Muş Belediye Başkan Adayı Aziz Süne, Nevşehir Belediye Başkan Adayı Nail Çelik, Niğde Belediye Başkan Adayı İdris Turgut, Zonguldak Belediye Başkan Adayı Kenan Zeren.


Deprem Soruşturmaları Bürosu: 59 cenaze ve 46 uzuv için kimliklendirme çalışması bir yıldır sürüyor

6 Şubat depremlerinin ardından kime ait olduğu tespit edilemeyen 59 cenaze ile 46 uzuv için kimliklendirme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı, soruşturmaların etkin ve seri şekilde sürdürülmesi için "Deprem Soruşturmaları Bürosu" oluşturulduğu hatırlatıldı. Soruşturmalar kapsamında kime ait olduğu tespit edilemeyen cenaze ve uzuvlarla ilgili çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: 

Vücut bütünlüğü olmayan 46 uzuv parçası hakkında kimliklendirme çalışmaları devam etmektedir. Yine vücut bütünlüğü bulunup kimliklendirmeleri yapılamayan 59 vatandaşımıza ait cenazelerin kimliklendirme çalışmaları da devam etmektedir. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımıza 41 vatandaşımız yönünden kayıp başvurusunda bulunulmuştur. Bu kapsamda 41 vatandaşımızı bulmaya yönelik arama ve kimliklendirme çalışmalarına devam edilmektedir.


Husiler: ABD ve Birleşik Krallık kuvvetleri Hudeyde kentini hedef aldı

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve Birleşik Krallık kuvvetlerinin, ülkenin batısındaki Kızıldeniz sahilinde bulunan Hudeyde kentine saldırı düzenlediğini duyurdu. Husilere bağlı El-Mesira televizyon kanalının X sosyal medya platformundaki paylaşımına göre ABD ve İngiltere, Hudeyde kentindeki El-Kesib bölgesine saldırı düzenledi. Saldırının sonuçlarına ilişkin bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere'den de henüz açıklama yapılmadı. Husilere bağlı bir başka internet sitesinde ise hava saldırılarının birkaç kez tekrarlandığı belirtildi.


Turgut Altınok'tan Mansur Yavaş'a "Her yeri resmini asıyor" eleştirisi

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kahramanmaraş Kültür Derneği'ni ziyaretinde Mansur Yavaş'ı eleştirdi. ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın Ankara'da her yere fotoğrafını astığını ileri süren Altınok, "O resimlerin yerine keşke eserlerini ve hizmetleri assaydı. Her biri 650 bin - 1 milyon 500 bin lira arasındadır o resimler. Keşke o koca koca resimler yerine onlara harcanan parayla kütüphane, kreş yapılsaydı." diye konuştu. Ankara'nın hak ettiği yere kavuşacağını belirten Altınok, "Bizim projemiz de var, eserlerimiz de var. Şehri her alanda geliştirecek ve kalkındıracak projelerimiz hazır." dedi.


Suudi Arabistan ilk kez Hawk T-165 jet uçağının bazı parçalarının üretimine başladığını duyurdu

Suudi Arabistan, ilk kez askeri jet uçağının bazı parçalarını ülke içinde monte edip üretebildiğini açıkladı. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Savunma Bakanı Halid Bin Selman, bir kısmı Suudi firmalar tarafından üretilen parçalarla yerel olarak monte edilen son teknoloji Hawk T-165 jet uçağının açılış törenine katıldı. Uçak içi ve dışı 3 bin 114'ten fazla parçanın imalatına 25 yerli firmanın katıldığı ifade edilen açıklamada, bunun, ülkede askeri jet uçağı montajı alanında ilk kez kaydedilen bir başarı olduğu aktarıldı.


İsrail ana muhalefet liderinden, Netanyahu'yu devirme sözü

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun devrilmesi için atılacak adımlara destek vereceğini açıkladı. Lapid X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "lideri olduğu Gelecek Var Partisinin 24 milletvekilinin, bu bağlamda (Netanyahu'nun devrilmesi) atılacak herhangi bir adım lehine oy kullanacağını" dile getirdi. Ordu Radyosunun açıklamasında, Gantz'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, liderliğini yaptığı Likud Partisi üyelerini kullanarak devirmeye çalıştığı ve Likud Partisi'nden bakanlar ve Meclis üyeleriyle Gantz adına görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edilmişti.


İmamoğlu'nun Erdoğan açıklamasına, Kabaktepe yanıt verdi: Sayın Cumhurbaşkanı'mıza hakaret ederek prim yapacağını sanıyor! 

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, sosyal medya hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tepki göstererek, "Hiçbir zaman İstanbul’u gündemlerine almayıp, sadece siyasi kariyerlerine basamak olarak gören misafir başkan, her fırsatta Sayın Cumhurbaşkanı'mıza hakaret ederek prim yapacağını sanıyor!" paylaşımını yaptı. Kabaktepe, şunları kaydetti:

Seçim yaklaştıkça öfke kontrolü sorunu yaşayan ve agorafobiye yakalanan CHP’li İBB Başkanı, kendisi eser ve hizmet üretemediği için yapılan işleri görmezden gelmeye çalışıyor. Soruyoruz; devasa büyüklükte bir bütçe ile 20 otobüs için hizmet yapmak hangi bilimin konusudur?


Bir yıl önce K.Maraş, bir yıl sonra K.Maraş: İşte o görüntüler

6 Şubat depremlerinde 12 bin 713 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce binanın yıkıldığı Kahramanmaraş, afetin birinci yılında havadan görüntülendi. Depremin hemen ardından çekilen görüntüler ile bir yıl aradan sonra aynı açıdan çekilen yeni görüntüler karşılaştırıldığında kentteki boş alanlar dikkati çekiyor.


Fitch Ratings'den yeni rapor: Türkiye dahil 9 ülkeye son 10 yılın en büyük sermaye akışı olacak

Fitch Ratings, 'Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak' başlıklı analiz hazırladı. Analizde, 'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunda yer alan dokuz 'gelişmekte olan' ülkeye odaklanarak, en büyük gelişmekte olan piyasalara net özel sermaye akışlarındaki eğilimleri inceledi. Bu ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya yer aldı. Analize göre gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek büyüme ve ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentilere bağlı olarak, bu yıl gelişmekte olan piyasalara net sermaye akışı 200 milyar dolarla 2013'ten beri görülen en yüksek seviyeye çıkacak. Böylece, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları bu yıl güçlü şekilde toparlanarak bu ülkelerdeki GSYH'nin yüzde 2,2'sine ulaşacak.


MOSSAD'a para karşılığı bilgi sağlayan 7 şüpheli tutuklandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) ortak operasyonuyla, edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 9 şüpheliden 7'si tutuklandı. MOSSAD'ın Türkiye'deki hedeflerini özel dedektifler aracılığıyla takip ettiğini belirleyen MİT, yaptığı çalışma kapsamında, İsrail istihbarat servisinin, irtibatlı olduğu özel dedektifler aracılığıyla hedeflerine yönelik biyografik bilgi toplama, keşif, tahkikat, fotoğraf-video dokümante, canlı takip, takip cihazı yerleştirme gibi faaliyetler yürüttüğünü belirlemişti.


Erivan'da patlama: 2 kişi yaşamını yitirdi

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da meydana gelen patlama sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre, Nor Areş Mahallesi 34. Cadde'de bulunan bir binada yerel saatle 11.43'te patlama meydana geldi. Patlama sonucu 2 bina tamamen yıkıldı, çevredeki bazı binalar da hasar gördü. Kurtarma ekipleri tarafından yıkılan binaların enkazından 2 kişinin cenazesi ile biri ağır olmak üzere 2 yaralı çıkarıldı. Patlamanın sebebinin tespitine ilişkin çalışmalar sürüyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Gazze'deki can kaybı 27 bin 478'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 122 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde işlediği 13 katliamda, 113 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 205 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 27 bin 478'e, yaralı sayısının da 66 bin 835'e yükseldiği kaydedildi.


DEM Parti'den AYM'ye "Can Atalay" başvurusu

DEM Parti, vekilliği düşürülen eski TİP Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin iptali için Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.

Yapılan açıklamada Can Atalay'ın milletvekilliğinin "siyasi bir darbe" ile düşürüldüğü iddia edildi. DEM Parti Parlamento Grubu'nun bu konuda Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Başvuruda, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu, Anayasa'nın 85'inci maddesi uyarınca kararın iptal edilmesi istendi.


İsrail yardım konvoyunu vurdu

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine gitmeyi bekleyen yardım konvoyunu vurduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gazze'de bu sabah Gazze'nin kuzeyine götürülmeyi bekleyen bir gıda konvoyu İsrail donanması ateşiyle vuruldu" ifadelerini kullandı.

White, İsrail'in gıda konvoyuna saldırısında kimsenin yaralanmadığını açıkladı.

White'ın açıklamasını paylaşan UNRWA ise "Ateş altında insani yardım ulaştıramayız." ifadelerine yer vererek, Gazze'nin kuzeyi dahil olmak üzere her yerde kalıcı ve güvenli şekilde insani erişime acilen ihtiyaç olduğunu vurguladı.


Naci Görür: Murat Kurum bana danışmanlık teklif etti

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür; Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde açıklamalarda bulundu.  FOX TV canlı yayınına katılan Görür, Cumhur İttifakı'nın AKP'li adayı Murat Kurum'un kendisine danışmanlık teklif ettiğini açıkladı.

 “Murat Kurum bana danışmanlık teklif etti. Ben aynı zamanda Sayın İmamoğlu’na da danışmanlık yapıyorum” diyen Görür, depremin siyaset üstü bir beka meselesi olduğunu, hangi siyasi partiden olursa olsun bu konuda yardım istendiğinde ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.


OECD, Türkiye için 2024 büyüme tahminini yüzde 2.9'da sabit tuttu, küresel büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024 yılı için Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini kasım ayındaki tahmini olan yüzde 2.9'da sabit tutarken küresel ekonomik büyüme tahminini ise ABD'de ekonomik görünümün iyileşmesiyle yüzde 2.7'den yüzde 2.9 seviyesine çıkardı.

OECD bugün yayınladığı raporunda Türkiye ekonomisi için 2025 büyüme tahminini yüzde 3.2'den yüzde 3.1'e düşürürken, küresel ekonomi için 2024 büyüme tahminini de yüzde 3'te sabit tuttu.

OECD, ABD'de düşük enflasyonun ücretlerdeki artışı kuvvetlendirmesi ve faiz indirimlerini tetiklemesi nedeniyle ABD ekonomisine yönelik 2024 büyüme tahminini yüzde 1.5'ten yüzde 2.1'e çıkardı, 2025 büyüme tahminini yüzde 1.7'de sabit tuttu.


Ekinözü Kaymakamı evinde vurulmuş halde bulundu

Kahramanmaraş'ta Ekinözü Kaymakamı Mesut Coşkun, evinde silahla kafasından vurulmuş halde bulundu.

Olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Ekinözü Kaymakamımız Mesut Coşkun maalesef evinde hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili adli tahkikat başlatılmıştır. Hayatını kaybeden Kaymakamımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına sabırlar diliyorum" ifadelerini kullandı.


Şili'de devam eden orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 112'ye yükseldi

BBC'nin haberine göre, Şilili yetkililer, Valparaiso kentinde süren yangınlar da hayatını kaybedenlere ilişkin açıklamada bulundu. Yetkililer, yangınlarda en az 112 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin ila 6 bin evin hasar gördüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanlığı da alarm durumuna geçtiklerini belirterek, hastanelere acil olmayan ameliyatların ertelenmesi çağrısında bulunarak, sahra hastanelerinin kurulması yetkisi verdi. İçişleri Bakanı Carolina Toha, ulusa seslenişi sırasında, ölü sayısının artabileceğini söyledi. Toha, 1400 itfaiyecinin yanı sıra acil durum hizmetleri ile askeri personelin de görevlendirildiğini ve yangının sebebinin araştırıldığını ifade etti. Hükümet, yangından etkilenen bölgelere seyahat edilmemesi uyarısında bulundu.

rrrrjıt.JPG
Fotoğraf: Reuters

Çin'de Avustralyalı yazar Yang Hengjun'a idam cezası verildi

Çin'de mahkeme, 2019'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan yazar Yang Hengjun’un davasını karara bağladı. Avustralya hükümetinin, Çin doğumlu Avustralya vatandaşı yazarın serbest bırakılması için dilekçe vermesine karşın mahkeme, Yang'a idam cezası verdi.

Avustralya'dan karara tepki

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, mahkeme kararını "üzücü" ve "dehşet verici" olarak nitelendirdi. Hükümetin, karara sert bir cevap vereceğini aktaran Wong, "Avustralyalılar Yang'ın ailesiyle yeniden bir araya gelmesini istiyor" ifadesini kullandı. Yang'a verilen idam cezasının, iyi halden ömür boyu hapse çevrilme ihtimali bulunuyor.

_105304172_dkw3dluuwaama3d.jpg
Fotoğraf: X

CHP Osmaniye İl Başkanı Döğüşcü kalp krizi sonucu vefat etti

CHP Osmaniye İl Başkanı Mehmet Orhun Döğüşcü (51), dün Şehit Piyade Uzman Çavuş Kadir Dingil'in cenaze töreni için gittiği Çona köyünde fenalaştı. Ambulansla Osmaniye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Döğüşcü'nün kalp krizi geçirdiği öğrenildi.

Yoğun bakım servisine alınan Döğüşcü, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Döğüşcü'nün cenazesi, bugün Kadirli ilçesinde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.


MSB: Suriye'nin kuzeyinde 11 PKK/YPG'li etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde saldırı hazırlığındaki 11 PKK/YPG'linin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Teröristlerin saldırı girişimlerine misliyle karşılık vermeye devam ediyoruz. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye'nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde saldırı hazırlığındaki 11 PKK/YPG'li teröristi başarılı şekilde etkisiz hale getirdi" ifadelerine yer verildi.


CHP, depremin yıldönümünde tüm il ve ilçe başkanlıklarında anma töreni düzenleyecek

CHP, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde, 81 il ve tüm ilçe başkanlıklarında anma törenleri düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in talimatı üzerine Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin tarafından partinin tüm il ve ilçe başkanlarına resmi yazı gönderildi.

Yazıda, yarın ilk depremin meydana geldiği saat 04.17'de tüm il ve ilçe başkanlıklarının açık olması ve depremde hayatını kaybedenleri anmak için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulması istendi.


Kayseri'de silahlı saldırıya uğrayan gazeteci Azim Deniz yaralandı

Kayseri'de evinden kızını işe bırakmak amacıyla otoparka inen gazeteci Azim Deniz, kimliği henüz belirlenemeyen şüpheli tarafından tabancayla vuruldu.

Deniz, yaralı halde bina ziline basarak ailesinden yardım istedi. Ailesinin Kayseri Devlet Hastanesi'ne götürdüğü Deniz, burada yapılan müdahalenin ardından Kayseri Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.

Şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

AA-20240205-33617559-33617554-KAYSERIDE_SILAHLI_SALDIRIYA_UGRAYAN_GAZETECI_YARALANDI.jpg
Fotoğraf: AA

Husiler: ABD ve Birleşik Krallık, Yemen'e 15 hava saldırısı düzenledi

Yemen'deki  Husilere bağlı El-Mesire televizyon kanalının haberine göre, ABD ve Birleşik Krallık’a ait savaş uçakları, Yemen'in kuzeyindeki Sada ve batısındaki Hudeyde kentlerini hedef aldı.

Haberde, savaş uçaklarının Hudeyde'ye 11 saldırı, Sada kentine de 4 saldırı düzenlediği ifade edildi. Saldırılarda can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.


Pakistan'da militanların saldırısında 10 polis öldü

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde militanların polis merkezine saldırısında 10 emniyet mensubu hayatını kaybetti, 6'sı yaralandı.

Ulusal basındaki haberlere göre, Hayber Pahtunhva eyaletinin Dera İsmail Han bölgesinde militanlar, gece saatlerinde el bombaları ve ağır silahlarla polis merkezine saldırı düzenledi. Saldırıda, 10 polis yaşamını yitirdi, 6 emniyet mensubu yaralandı. Gece karanlığından yararlanarak kaçan militanların bulunması için operasyon başlatıldı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.


Kafes-36 operasyonu: Organize suç örgütü üyesi 18 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tekirdağ'da merkezli olarak gerçekleştirilen Kafes-36 operasyonlarında organize suç örgütünün çökertildiğini, aralarında elebaşının da olduğu 7'si yabancı uyruklu, 18 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından, "Suç örgütü kurarak halkımızın huzurunu bozanların her an enselerindeyiz, onlara göz açtırmayacağız" ifadesini kullandı.


ABD, Yemen'de Husi hedefini vurdu

ABD, Yemen'deki İran destekli Husiler'e ait noktaları vurduğunu duyurdu. ABD savaş gemisinden fırlatılan füzelerden görüntüler paylaşıldı.


AA: İran destekli gruplardan ABD'nin Suriye'deki üssüne İHA saldırısı

Suriye'de Fırat Nehri'nin batı yakasındaki İran destekli gruplar, Deyrizor ilinde ABD askerlerinin konuşlandığı Ömer Petrol Sahası Üssü'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi.

AA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Fırat Nehri'n batı yakasında konuşlanan İran destekli terörist gruplar, ABD güçlerinin konuşlu olduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne birden fazla kamikaze İHA ile saldırı gerçekleştirdi.

Saldırıda can kaybına ilişkin bilgi bulunmuyor, ABD tarafından henüz saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.


Ürdün: İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi savaşın genişleme riskini artırıyor

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesiyle savaşın genişleme riskinin her geçen gün arttığını ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Safedi, Fransız mevkidaşı Stephane Sejourne ile Amman'da görüştü.

Gazze'de tam bir ateşkes ve sivillere koruma sağlanmasının yanı sıra Gazze'nin her bölgesine yeterli ve sürdürülebilir insani yardım götürülmesine yönelik ortak çabaların sürdürülmesini ele alan iki bakan, ülkelerinin, Filistinlilerin zorla yerinden edilmelerini reddettiğini belirtti. Görüşmede Safedi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesiyle savaşın genişleme riskinin her geçen gün arttığını kaydetti. Safedi, uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) destek sağlamaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.


Trump'tan "Netanyahu, Kasım Süleymani operasyonunun bir parçasıydı, son anda vazgeçti" iddiası

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Fox News'e konuştu. Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Süleymani'ye düzenlenecek operasyonun uzunca bir süre önemli bir parçası olduğunu ve bu süreçte birçok konuda ortak çalıştıklarını söyledi.

"Süleymani'yi indirdiğimizde İsrail'in bunu bizimle beraber yapıyor olması gerekiyordu. Saldırıdan iki gün önce 'Bunu yapamayız' dediler. Sonra kendi generalimize dönüp 'Bunu biz yapabilir miyiz?' dedim. 'Evet yapabiliriz efendim, size kalmış' dedi. 'O zaman yapalım' dedim." şeklinde konuşan Trump, Netanyahu'nun ve İsrail'in planın önemli bir parçası olduğunu kaydetti.

Süleymani, Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında 3 Ocak 2020 tarihinde ABD'nin düzenlediği insansız hava aracı saldırısında ölmüş, bu saldırının ardından ABD ile İran arasındaki gerilim iyice tırmanmıştı.


Teksas Valisi Abbott'tan 14 Cumhuriyetçi vali ile Biden'a karşı "gövde gösterisi"

ABD'de sınır güvenliği anlaşmazlığının devam ettiği Teksas'ın Valisi Greg Abbott, beraberinde 14 Cumhuriyetçi valiyle basın toplantısı düzenleyerek, ABD Başkanı Joe Biden'a sınır güvenliği konusunda ortak bir tavır içinde oldukları mesajını verdi. Hindistan ziyaretinin ardından ABD'ye dönen Texas Valisi Abbott, federal hükümet ve Yüksek Mahkeme ile sınır anlaşmazlığı yaşanan Eagle Pass kentinde sınır noktasında Cumhuriyetçi valilerle ortak basın toplantısı düzenledi.

Aralarında Georgia, Arkansas, Indiana, Missouri ve Tennessee gibi eyaletlerin bulunduğu 14 eyaletin Cumhuriyetçi valisi, Abbott'a desteklerini göstermek amacıyla basın toplantısında kameralar karşısına geçti.

Burada yaptığı konuşmada Biden'a yüklenen Abbott, sınır güvenliğini Washington'ın sağlamaması nedeniyle bu görevin kendilerine kaldığını savundu ve sınır güvenliği konusunda Biden'a karşı diğer Cumhuriyetçi valilerle ortak hareket edeceklerini belirtti. Sınıra daha fazla dikenli tel çekme vaadinde bulunan Vali Abbott, sınırdan yasadışı göçmen geçişlerini önleyebilmek için gereken tüm tedbirleri almaya devam edeceklerini ifade etti. Yüksek Mahkemenin federal görevlilerin girmesine izin verdiği Shelby Park'a girişleri kontrol altında tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Abbott, "Ne kadar gerekiyorsa o kadar buradayız." dedi.

Diğer Cumhuriyetçi valiler de yaptıkları açıklamalarda Biden yönetimini sınırları yasadışı girişlere açık hale getirdiği suçlamasıyla sert şekilde eleştirdiler. Texas Valisi Abbott'a gerektiği kadar Ulusal Muhafız ve diğer destek unsurlarından gönderme sözü veren Cumhuriyetçi valiler, bu konuda Texas eyaletinin yanında olduklarını mesajını paylaştı.


Burası İsrail'in arkasında bıraktığı Gazze

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken büyük ölçüde geri çekildiği Gazze Şeridi'nin kuzeybatı bölgesindeki korkunç yıkım görüntülendi.


Döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta tarih uzatıldı

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre; Kur Korumalı Mevduat Hesabı kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek. Yurt içi yerleşik tüzel kişilerin altın, döviz tevdiat hesapları ve katılım fonlarından vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyelerle ilgili daha önce belirlenen tarihlerde herhangi bir güncelleme yapılmadı.


TCMB, Türk lirası zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak. TCMB'nin konuya ilişkin duyurusu yayımlandı. Açıklamaya göre, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak. Katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacak.


Filistin İçin Bin Genç grubundan MÜSİAD'a çağrı: Üye şirketleriniz İsrail'le ticari ilişkilerine son versin

Filistin İçin Bin Genç adlı grup; MÜSİAD'a çağrı yaparak üye şirketlerinin İsrail'le ticari ilişkilerini kesmesi çağrısında bulundu. Grubun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada talepleriyle ilgili 5 Şubat'ta MÜSİAD Genel Merkezi önüne gidecekleri belirtildi ve görüşme talep edildi. Grubun paylaşımında MÜSİAD üyesi  "İçdaş, Metal Matris, Osmanoğulları Gazbeton, Adanus Plastik ve Pamukkale Kablo" şirketlerinin İsrail'le ticari ilişkilerini sürdürdüğüne dikkat çekildi ve "Mitingler, yürüyüşler düzenlemeniz yetmez, acil yaptırım istiyoruz" denildi. Grup açıklamasında; İÇDAŞ'ın İsrail'e demir çelik ihracatı yapması ve bu malzemelerin İsrail'in Hayfa Limanı'na taşınmasına, İsrail'den plastik atık ithal eden Adanus Plastik ve prefabrik beton ürünleri satan Osmanoğulları Gazbeton gibi şirketlerin faaliyetlerine vurgu yapıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU