ABD'nin Irak ve Suriye'de hedef alabileceği en önemli İran hedefleri neler?

ABD’li yetkililer Ürdün’deki saldırıları gerçekleştiren SİHA’nın İran yapımı olabileceğini ileri sürdü

Ürdün'ün kuzeydoğusundaki ABD askeri üssü Kule 22’nin uydu görüntüsü / Fotoğraf: Reuters

ABD’li yetkililer, Irak ve Suriye’deki İranlı personel ve tesislerin de dahil olduğu hedeflere yönelik birkaç gün sürecek bir dizi saldırı planlarının onaylandığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın CBS News’ten aktardığı habere göre, ABD’li yetkililer, söz konusu saldırıların, pazar günü Ürdün’de, Suriye sınırına yakın Kule 22 üssünde üç ABD’li askerin öldürülmesine yol açan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı da dahil olmak üzere, bölgedeki ABD güçlerini hedef alan saldırılara yanıt olarak gerçekleştirileceğini ekledi.

Bu haber, cumartesi günü Ürdün’de düzenlenen saldırının ardından Washington’un nasıl tepki vereceğine dair günlerce süren spekülasyonların ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington, Ürdün’de düzenlenen saldırının, Irak’ta bulunan İran yanlısı Ketaib Hizbullah grubunun ‘ayak izlerini’ taşıdığını ifade etti.

Reuters’a konuşan dört ABD’li yetkili de saldırıyı gerçekleştiren SİHA’nın İran yapımı olduğuna inanıldığını söyledi.

ABD, Irak ve Suriye’de İran’a yakın örgütleri hedef almaya karar verirse, her iki ülkede de bu bağlamda çok sayıda silahlı grup var.

Bunlardan en öne çıkanları ise şunlar:

Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları)

BBC’nin haberine göre, örgüt, 2007 yılında Irak’ın güneyindeki Amara şehrinde kuruldu.

Ketaib Hizbullah, bir kısmı ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesinden sonra ortaya çıkan bazı silahlı Şii grupların birleşmesinden oluşuyor.

Ortadoğu’da ‘ABD-İsrail projesi’ adını verdikleri hareketleri engellemek için çalıştıklarını belirten Ketaib Hizbullah’ın faaliyet alanı Irak’tan komşu Suriye’ye kadar genişledi.

Asaib Ehlil Hak

Irak’taki Sadr hareketinin içinden doğan Asaib Ehlil Hak hareketinin kurucusu Kays Hazali.

‘ABD işgaline direnmek’ için kendi örgütlerini kurdular ve ABD ile Irak güçlerine yönelik çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendiler.

Tahran’dan eğitim ve destek alan İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün desteklediği hareketin faaliyeti, Suriye’yi de kapsayacak şekilde genişledi.

Irak İslami Direnişi

İsrail’in Gazze Şeridi’nde savaş başlattığı ekim ayında Telegram uygulamasında ortaya çıkan isim, kendi içinde mevcut bir gruba atıfta bulunmuyor.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, bu, daha ziyade İran destekli silahlı gruplar arasındaki birliği belirtmek ve bireysel kimliklerini vurgulamak için kullanılan genel bir isim.

Şii silahlı milisler konusunda uzmanlaşmış kişilere göre Irak İslami Direnişi, Ketaib Hizbullah, Ketaib Seyyid eş-Şüheda, Nuceba Hareketi ve Ensarullah el-Evfiya gibi Tahran’a yakın silahlı gruplardan oluşuyor.

Nuceba Hareketi

Hareket, 2015 yılında Halep kentinde yaşanan büyük çatışmalar sırasında Suriye savaşında Ketaib Hizbullah’ın yanında önemli bir rol oynadı.

Hareketin, İran’ın ‘Kudüs Gücü’ ile bağlantılı olduğuna dair güçlü bir inanç var.

BBC’ye göre, hareketin Lübnan Hizbullah’ı ve Ketaib Hizbullah gibi İran yanlısı parti ve gruplarla yakın bağları var.

Kanıtların çoğu, İran’ın kendisine para ve silah sağladığını, onunla istihbarat paylaştığını ve liderlerini seçmesine ve denetlemesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

Bu gruplara ek olarak, Suriye ordusunun Halep ve Deyr-i Zor bölgelerinde yaptığı savaşların çoğunda doğrudan Kudüs Gücü’nün komutası altında görev yapan Afgan Fatimiyyun milisleri ve Pakistanlı Zeynebiyyun milisleri mevcut. Ayrıca, Ebu’l Fadl el-Abbas Tugayı ve Bedir Tugayı gibi Iraklı Şii milisler ve Haşdi Şabi tarafından finanse edilen başka milisler de var.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU