Tayland'da gözaltında tutulan savaş karşıtı Rus rock grubunun akıbeti belli oldu

Bi-2 üyelerinden biri, Kremlin tarafından "yabancı ajan" ilan edilmişti

 Progresif rock grubu Bi-2, 2022'den beri Rusya'ya girmiyor (Bi-2/Facebook)

Tayland'da gözaltına alınan savaş karşıtı Rus rock grubu Bi-2'nin üyelerinin İsrail'e gönderildiği bildirildi

Bi-2'nin Facebook sayfasından son yapılan paylaşımda, grup üyelerinin Tel Aviv'e giden uçağa bindiği ifade edildi.

Sayfadan çarşamba günü yapılan paylaşımda, grubun kurucularından Yegor Bortnik'in önden İsrail'e gitmesine izin verildiği belirtilmişti.

İsrail pasaportu da bulunan Bortnik, Kremlin tarafından geçen yıl mayısta "yabancı ajan" ilan edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında grubun diğer kurucu üyesi Aleksandr Uman'ın da yer aldığı kalan 6 üyenin de İsrail'e gönderildiği bildirildi. Uman'ın Avustralya pasaportu da var.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girerek grup üyelerinin ülkeye getirilmesini sağladığını aktardı.

Letonya merkezli Rusya karşıtı haber sitesi Meduza da Avustralyalı ve İsrailli yetkililerin, Taylandlı yetkililerle dün görüştüğünü belirtti

Bi-2 üyeleri, Tayland'ın Puket şehrinde izinsiz konser düzenledikleri gerekçesiyle 26 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. Müzisyenler, toplamda 21 bin Tayland Bahtı (yaklaşık 18 bin TL) para cezası ödediklerini ifade etmişti. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), cezayı ödemelerine rağmen sanatçıların Tayland'ın başkenti Bangkok'taki Göçmen Gözaltı Merkezi'nde tutulduğunu bildirmişti. HRW, Tayland'ın sanatçıları Rusya'ya sınır dışı etmeyi planladığını da öne sürmüştü. 
 


Öte yandan süreçle ilgili bilgi sahibi olduğunu belirten ve kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir kaynak, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'a müzisyenlerin Rusya'nın Puket Başkonsolosu Vladimir Sosnov'un emriyle gözaltına alındığını söylemişti. İddialar bağımsız olarak doğrulanamamıştı. 

Bi-2, Ukrayna savaşına karşı çıkan sosyal medya paylaşımları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren şarkılarıyla dikkat çekiyor.


Independent Türkçe, BBC, Meduza, Haaretz, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU