Libya’nın Zliten sakinleri evlerini terk ediyor

Hammad hükümeti ‘acil durum’ ilan etti

Zliten, yeraltı suyunun taşması nedeniyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Libya’nın batısında yer alan Zliten şehrinin sakinleri, yer altı su seviyelerinin artarak yüzlerce kişinin evlerini terk etmesine ve bazı kişilerin yetkililer tarafından güvenli bölgelere tahliye edilmesine neden olmasının ardından evlerinin batmasından korkuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz ayın sonundan bu yana 350 bin Zliten sakininin evlerinin altında ve şehrin birçok meydanında görülen su seviyesindeki artış ile ilgili şikayetleri önemli ölçüde arttı. Bu durum, yüzlerce evin zarar görmesine neden olurken, Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) de, felaketle mücadelede ‘ihmal’ ile suçlandı.

Temsilciler Meclisi’nin Başbakan adayı Usame Hammad, Zliten ile ilgili olarak olağanüstü hal ilan edilmesi ve acil durumlar için ayrılan miktar olarak belediyeye 10 milyon dinar (bir dolar piyasada 4,81 dinara eşit) tahsis edilmesi de dahil olmak üzere acil kararlar yayınladı. Etkilenen alanlarda 16 milyon dinar değerinde bir filtreleme ve drenaj ağı kurulmasına ilişkin sözleşme de imzalandı. Hammad ayrıca Zliten şehrinden Libya Temsilciler Meclisi üyeleriyle yaptığı toplantıda krizle yüzleşmek için 10 mekanizma kurulmasının yanı sıra Sağlık Bakanı’na Şark Çıbanı ve cilt alerjilerine yönelik tüm ilaçları sağlaması konusunda talimat verdi.

Yerel yetkililer, Zliten’in birçok caddesini su birikintilerine ve bataklıklara çeviren suyu temizlemek için hızla çalışıyor. Ancak vatandaşların ‘bazı evler çöktükten sonra evlerini acilen kurtarması’ için çağrıları hızla arttı.

Vatandaşlar, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:

 “Bu durumdan bıktık. Birikmiş suyun bir kısmını çektiğimizde, eskisinden daha fazla miktarda geri dönüyor. Artık sivrisinekler ve böcekler yüzünden acı çekiyoruz.”

Kriz Komitesi Başkanı ve Zliten Belediye Meclis Üyesi Mustafa el-Bahbah, ‘felaketin’ boyutlarına değinerek, ‘Yeraltı suyu seviyesindeki yükselişten etkilenen ev sayısı iki bini aştı, onlarca aile de tahliye edildi’ açıklamasında bulundu.

Yerel basında yer alan bir açıklamada el-Bahbah, çevre yetkililerini böceklerin yayılmasının neden olduğu ‘felakete’ karşı mücadele için ‘hızla müdahale etme’ çağrısında bulundu. Belediyenin ‘artık gölet ve bataklıkları dolduramadığı, sınırlı imkanları nedeniyle su çekmekle yetindiğini’ ancak ‘yeraltı suyunun yüzeye akışının nedenlerini bulmak için hükümet tarafından çağrılan yabancı uzmanlardan oluşan bir ekibin yakında geleceğini’ belirtti.

Evinin önündeki bataklıkta boğulma tehlikesi geçiren Gassan Zagilil adlı 1,5 yaşındaki çocuk, şehirdeki bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bu bağlamda, Zliten’deki Asmariya İslam Üniversitesi Araştırma ve Bilimsel Çalışmalar Merkezi, kentte yeraltı suyu seviyesindeki artışın nedenlerinin ortaya çıkarılması amacıyla bilimsel bir sempozyum düzenledi. Bir dizi akademisyen, belediyede olağanüstü hal ilan edilmesi ve Zliten’in bir ‘felaket’ şehri olarak değerlendirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi öneride bulundu. Ayrıca hükümete sorumluluklarını üstlenme ve ‘kurtarılabilecekleri kurtarmak için hızlı çözümler bulma’ çağrısı yaptı.

Merkez ‘acil çözümler uygulamak ve etkilenen vatandaşlara tazminat sağlamak için Zliten’e acil durum bütçesi ödenmesi gerektiği’ çağrısında bulunurken, olguyu incelemek, nihai çözümler geliştirmek ve ulaşılan sonuçların uygulanmasını hızlandırmak için deneyimli bir danışmanlık ofisini hızlı bir şekilde görevlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Dibeybe hükümeti daha önce sorunu çözeceğine söz vermişti ancak şehir sakinleri ‘felaketle ilgilenmek için oluşturulan hükümet komitelerinden herhangi bir gerçek etki görmediklerini’ aktardı.

Dibeybe hükümetinin Çevre Bakanı İbrahim el-Arabi Münir dün sabah Zliten şehrini ziyaret ederek, Bakanlık İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı ve çok sayıda uzman eşliğinde şehirdeki su seviyesindeki yükselişe ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Birlik hükümeti dün yaptığı açıklamada, Sosyal İşler Bakanlığı’nın Zliten şehrine insani yardım gönderdiğini ve evleri zarar gören ailelerin tüm ihtiyaçlarının karşılanması talimatını verdiğini söyledi. Hükümet ayrıca başta kadınlar, çocuklar ve engelliler olmak üzere ailelerin uğradığı zararın boyutunu değerlendirmek ve mağduriyetin hafifletilmesi amacıyla belediyedeki ilgili makamlarla koordinasyon içinde çalışmak için acil rapor hazırlamaları amacıyla ekiplerin gönderildiğini de açıkladı.

Zliten’deki Asmariya İslam Üniversitesi Araştırma ve Bilimsel Çalışmalar Merkezi, Yerel Yönetim ve Su Kaynakları Bakanlıklarına, çevresel etkilerin ve artan su seviyelerinin çevre üzerindeki etkilerinin araştırılmasının yanı sıra, Zliten Çevre Temizlik İşleri Dairesi Başkanlığı’nın su analiz laboratuvarı ve su kirliliği kaynaklarının takibi aracılığıyla önlem alma kapsamında tüm imkanlarla destek verilmesi çağrısında bulundu. Araştırma merkezi uzmanları ayrıca yeraltı suyu seviyelerindeki değişiklikleri izlemek ve su kalitesini izlemek için piyezometrik izleme kuyularının elden geçirilmesini de önerdi.

Temsilciler Meclisi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Komitesi kriz hattına girdi. Usame Hammad hükümetini ve ilgili tüm yetkilileri, insani veya çevresel bir felaketi önlemek için onları Zliten’deki su seviyesinin artması sorununu çözmeye çağırdı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU