Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Husiler: Kızıldeniz'de ABD'ye ait ticari gemiyi vurduk

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de İsrail limanlarına doğru yol alan ABD'ye ait bir ticari gemiyi vurduklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, İsrail'e doğru yol alan ABD'ye ait bir ticari gemiyi füzelerle hedef aldıklarını belirtti. Seri, saldırıyı ABD donanmasına ait "USS Gravely" muhribine düzenledikleri saldırıdan birkaç saat sonra gerçekleştirdiklerini ifade etti. ABD ve İngiltere'nin saldırılarına karşılık vermekten tereddüt etmeyeceklerini vurgulayan Seri, Kızıldeniz'den geçen ABD ve İngiliz gemilerinin kendileri için meşru hedefler olduğunu yineledi.


ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in güvenlik garantileri sağlanırsa bağımsız bir Filistin devletini tanımaya hazırız

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki çatışmaların ardından İsrail'e güvenlik garantilerinin de sağlandığı bağımsız bir Filistin devletinin kurulabilmesi için aktif takipçi olacaklarını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller ABD'nin uzun yıllardır bağımsız bir Filistin devletini tanımaya yönelik bir politikası olduğunu hatırlatarak; güncel durumda daha aktif bir şekilde Filistin devletini tanımaya yönelik seçenekleri ve gerekli planlamaları yapma noktasında çalıştıklarını, ancak Bakanlık içindeki spesifik planlamaları aktarmayacağını belirtti. Miller, Filistin'i tanımanın "teröristlere destek" anlamına gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya ise "Tüm Filistinlileri terörist olarak görmek tamamen yanlış bir fikir ve saçmalık." diyerek yanıt verdi. Sözcü Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yakın zamanda yeniden bölgeye gidebileceğini ve bu kapsamda tüm taraflarla kalıcı barış için görüşmeler yapacağını da sözlerine ekledi.


Beyaz Saray'dan F-35 sorusuna "S-400"lü yanıt: Türkiye endişelerimizi giderirse...

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'nin, ABD'nin S-400'lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde yeniden F-35 programına katılmasının mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'ye F-16'ların satılmasının ardından bu ülkenin F-35 programına geri dönüp dönemeyeceğine ilişkin soruya Kirby, bu konuda şu anda bir değişiklik ya da güncel bir gelişme olmadığı yanıtını verdi.


TBMM Başkanı Kurtulmuş, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh Al Mektum ile görüştü

Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum ile bir araya geldi. TBMM Başkanı Kurtulmuş'un Al Mektum ile yaptığı görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. Kurtulmuş, görüşmenin ardından Bahreyn ve BAE ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.


Netanyahu: Hamas UNRWA'ya sızdı, misyonuna son verilmeli

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) misyonuna son verilmesi ve ajansın görevini başka BM kurumlarının devralması gerektiğini söyledi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Malta, Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Romanya, Ukrayna, Slovenya ve Sierra Leone'nin BM Daimi Temsilcilerinden oluşan bir delegasyonla Batı Kudüs'te görüştü. Netanyahu, "BM ve uluslararası toplum UNRWA'nın misyonunun sona ermesi gerektiğini anlamalı. Başka BM kurumları var, dünyada başka yardım kuruluşları var, bunlar UNRWA'nın yerini almalı." ifadesini kullandı. Netanyahu, Hamas'ın UNRWA'ya sızdığını, BM ajansının Hamas için çalıştığını ileri sürerek yerini yeni bir kurumun alması gerektiğini dile getirdi.


NBC News: ABD'nin misillemesi haftalarca sürecek

ABD’nin, 3 askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki insansız hava aracı (İHA) saldırısına “haftalar” sürecek bir “kampanya” şeklinde karşılık vermeye hazırlandığı belirtildi. NBC News’e konuşan yetkililer, ABD’li yetkililerin hedefler üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen söz konusu yetkililer, Biden yönetiminin henüz hedefleri kesinleştirmediğini ancak "haftalarca" sürebilecek bir "kampanya" hazırlığı içinde olduğu bilgisini paylaştı. Üzerinde çalışılan hedeflerin İran dışındaki İran ile bağlantılı hedefleri içermesinin beklendiği, misilleme kampanyasının hem saldırıları hem de siber operasyonları kapsayacağı ifade edildi. ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak'ta kamikaze insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askeri ölmüş, 40'ın üzerinde asker de yaralanmıştı. Başta Biden olmak üzere ABD'li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD'nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti.


ABD, üssüne yapılan saldırıdan Irak'taki İslami Direniş örgütünü sorumlu tuttu

ABD yönetimi, Suriye-Ürdün sınırındaki üssüne düzenlenen ve 3 Amerikan askerinin öldüğü saldırının, Irak'ta İslami Direniş adlı örgüt tarafından gerçekleştirildiğine inandığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Amerikan üssüne düzenlenen saldırının sorumlularına ilişkin ilk kez resmi bir adres gösterdi. Kirby, Beyaz Saray'da verdiği basın brifinginde, "Ürdün'deki saldırının Irak'ta İslami Direniş adlı çatı bir örgüt tarafından planlanıp gerçekleştirildiğine inanıyoruz ki bu grup Kataib Hizbullah dahil, birçok örgütü barındırıyor." ifadesini kullandı.


FED'den faiz kararı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin "sağlam" bir hızla genişlediğine işaret ettiği bildirildi. İstihdam kazanımlarının geçen yılın başından bu yana yavaşladığı ancak güçlü kalmayı sürdürdüğü aktarılan açıklamada, işsizlik oranının düşük seyrettiği, enflasyonun da düşmesine karşın yüksek kalmaya devam ettiği ifade edildi.


Fransa'da çiftçi eylemleri sürüyor: Traktörleriyle trafiği engellediler

Fransa'da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki göstermek amacıyla düzenlediği gösteriler devam ediyor. Başkent Paris'e yaklaşık 12.3 km uzaklıktaki Argenteuil'da çok sayıda çiftçi traktörleriyle konvoy oluşturarak A15 yolunu trafiğe kapattı. Konvoyun, Paris'e doğru daha fazla ilerlemesini önlemek için zırhlı araç da dahil olmak üzere çok sayıda polis otoyolda konuşlandırıldı. Polis ekipleri bölgede güvenlik önlemi aldı.


Manchester United'dan Altay Bayındır onuruna Old Trafford'da Türk bayrağı

Manchester United, sosyal medya hesabında, Old Trafford Stadyumu'nda Türk bayrağının göndere çekilme görüntüsünün yanı sıra "İlk Türk oyuncumuz onuruna Türkiye bayrağını dalgalandırıyoruz" mesajını paylaştı. Milli kaleci Altay Bayındır'ın ilk kez formasını giydiği Manchester United, geçen hafta İngiltere Federasyon Kupası (FA Cup) 4. tur maçında Newport County'e konuk olmuş ve maçı 4-2 kazanarak Federasyon Kupası'nda 5. tura çıkmıştı.


Murat Kurum'dan anket açıklaması: Yeniden Refah ve DEM Parti'nin aday çıkarması durumunda 1.5 puan öndeyiz

TV100'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum; anketlerde 1.5 puan önde olduklarını ileri sürdü. Kurum'un konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Biz adaylıktan sonra bir anket yaptık. 2 puan gerideydik. Lansmandan hemen önce anket yaptırdım. Şu an biz 1.5 puan öndeyiz. Bu CHP'nin yaptırdığı ankette de böyle. Bu yaptığımız ankette DEM Parti ve YRP aday gösteriyor. Biz rehavete kapılmadan tüm İstanbullularla birlikte 31 Mart'ta gerçek belediyecilik vizyonuyla eserlerimizi gerçekleştireceğiz. İstanbul buna hazır. El birliği içerisinde 31 Mart'ta bir zaferi kutlayacağız.


Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri BRICS'e katıldı

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor; Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) geçen yıl davet edilmelerinin ardından BRICS bloğuna katılmayı onayladıklarını açıkladı. Pandor, "Ev sahipliği yaptığımız BRICS zirvesinin en önemli sonuçlarından biri de birliğin genişlemesi kararıydı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE'nin BRICS'e tam üye olduklarını teyit ettirdik." dedi. Öte yandan Pandor, Arjantin'in birliğe katılma davetini reddettiği bilgisini paylaştı.BRICS, Ağustos 2023'te Suudi Arabistan, Arjantin, BAE, Etiyopya, İran ve Mısır'ın üyelik başvurularını kabul ederek topluluğa üyelik için davette bulunmuştu.


TBMM Genel Kurulunda HSK üyeliğine Prof. Dr. Çetin Arslan seçildi

TBMM Genel Kurulunda, Prof. Dr. Çetin Arslan, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesi olarak seçildi. Birinci tur oylamada, Anayasa'da öngörülen üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğunun (400) üzerinde oya ulaşılamaması üzerine ikinci tura geçildi. Bu turda Anayasa'da öngörülen üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu (360) arandı. İkinci tur oylamada da aranan çoğunluğa ulaşılamadığı için en fazla oy alan iki aday arasında ad çekme suretiyle üye seçimine gidildi.TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın çektiği kurada, Prof. Dr. Çetin Arslan, HSK'nin yeni üyesi olarak seçildi.


CHP'nin aday göstermediği Çeşme Belediye Başkanı Oran'dan partisine 'vesayetçi başkan' tepkisi

CHP'den yeniden aday gösterilmeyen Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, kent meydanında düzenlediği mitingde parti genel merkezinin kararına tepki gösterdi. "Çeşme vesayetçi, emanetçi başkanı kabul eder mi?" diyen Oran, belediye başkanı adayının ilçe halkına rağmen belirlendiğini savundu. Oran, şöyle konuştu:

Hiçbir adayı küçümsemiyoruz. Biz, 5 kişi Çeşme'den başvurduk. Onlardan herhangi birisi bugün aday ilan edilmiş olsaydı onlarla beraber sokak sokak çalışacaktım. Buradan sesleniyorum; Sayın Genel Merkez, yanlıştan dönün. Bu bir yanlıştır. Genç hanımefendiye karşı bir lafımız yok. Ancak 5 aday varken Çeşme'nin 25 mahallesinden 15'ini ezbere sayamayacak, Çeşmelinin tanımadığı adayı kabul etmemiz mümkün mü? Baba ocağımızın sesimizi duyacağını umuyoruz. Eğer duymazsa Çeşme için yola devam etmeye var mısınız? Lütfen bizi baba ocağımızdan ayırmayın, 6 okumuzdan ayrılmak zorunda bırakmayın.


Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de halk açlıktan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, Gazze'deki halkın açlıktan öldüğünü ve çaresiz durumda olduğunu bildirdi. Ryan, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Gazze'deki kıtlık durumuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ryan, "Gazze'deki insanlar çaresiz durumda. Bu çaresiz insanların kamyonlardan yiyecek aldığını konuşuyoruz. Gazze halkı açlıktan ölüyor. Gazze'dekiler uçurumun eşiğine itilen bir halk ve onlar bu çatışmanın tarafı değiller." dedi. Ryan, Gazze'deki sağlık tesislerinin ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.


İslami tebliğleriyle tanınan Diyarbakırlı "Filozof Ramazan" Fatih'te öldürüldü

Diyarbakır’da halk arasında “Ramazan Hoca” diye bilinen Ramazan Pişkin, 8 aydan bu yana yaşadığı İstanbul Fatih’te bulunan kendisine ait çay ocağında cansız bedeni bulundu. Pişkin'in Eczacı komşusunun ihbarı üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri soruşturma başlattı. Çay ocağı içerisinde yapılan incelemede Ramazan Pişkin'in bıçakla öldürüldüğü kaydedildi. Diyarbakır'da küçük yaşlardan itibaren araştırıp öğrendiği bilgileri Ulu Cami'de vatandaşlara anlatarak sembol isim haline gelen Ramazan Pişkin, halk arasında “Filozof Ramazan” ve Ramazan Hoca” olarak da biliniyordu.


THY'nin yarınki bazı Almanya seferleri karşılıklı iptal edildi

Türk Hava Yolları (THY), Almanya havalimanlarında görevli güvenlik ve yer hizmetleri personelinin grevi nedeniyle yarınki bazı seferlerin karşılıklı iptal edildiğini duyurdu.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, 1 Şubat Perşembe günü iptal edilen seferler şöyle:

TK 1668 Hamburg-İstanbul, TK 1664 Hamburg-İstanbul, TK 1662 Hamburg-İstanbul, TK 7882 Sabiha Gökçen-Hamburg, TK 7883 Hamburg-Sabiha Gökçen, TK 1726 Berlin-İstanbul, TK 1724 Berlin-İstanbul, TK 1722 Berlin-İstanbul, TK 1728 Berlin-İstanbul, TK 7729 Berlin-Sabiha Gökçen, TK 1337 İstanbul-Leipzig, TK 1338 Leipzig-İstanbul, TK 7734 Sabiha Gökçen-Frankfurt, TK 7735 Frankfurt-Sabiha Gökçen, TK 1591 İstanbul-Frankfurt, TK 1592 Frankfurt-İstanbul, TK 1587 İstanbul-Frankfurt, TK 1588 Frankfurt-İstanbul, TK 1598 Frankfurt-İstanbul, TK 1594 Frankfurt-İstanbul, TK 1556 Hannover-İstanbul, TK 1554 Hannover-İstanbul, TK 7817 Hannover-Sabiha Gökçen, TK 7730 Sabiha Gökçen-Düsseldorf, TK 7731 Düsseldorf-Sabiha Gökçen, TK 7740 Sabiha Gökçen-Düsseldorf, TK 7741 Düsseldorf-Sabiha Gökçen, TK 1701 İstanbul-Stuttgart, TK 1702 Stuttgart-İstanbul, TK 1705 İstanbul-Stuttgart, TK 1706 Stuttgart-İstanbul, TK 1703 İstanbul-Stuttgart, TK 1704 Stuttgart-İstanbul, TK 1709 İstanbul-Stuttgart, TK 1710 Stuttgart-İstanbul, TK 7752 Sabiha Gökçen-Stuttgart, TK 7753 Stuttgart-Sabiha Gökçen, TK 7750 Sabiha Gökçen-Stuttgart, TK 7751 Stuttgart-Sabiha Gökçen, TK 7812 Ankara-Stuttgart, TK 7813 Stuttgart-Ankara, TK 1675 İstanbul-Köln, TK 1676 Köln-İstanbul, TK 1671 İstanbul-Köln, TK 1672 Köln-İstanbul, TK 7872 Sabiha Gökçen-Köln, TK 7873 Köln-Sabiha Gökçen, TK 7712 Sabiha Gökçen-Köln ve TK 7713 Köln-Sabiha Gökçen.


Nijerya'nın Plateau eyaletindeki çatışmalar sürüyor: Şu ana kadar 91 kişi hayatını kaybetti

Nijerya'da Plateau eyaletinde çobanlar ile çiftçiler arasındaki devam eden çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 91'e yükseldi. Mwaghavul Gençlik Hareketi Ulusal Başkanı Sunday Dankaka, gazetecilere yaptığı açıklamada, Plateau eyaletinin Mangu bölgesinde 2 grup arasında geçen haftadan bu yana devam eden çatışmalarda ölü sayısının artmaya devam ettiğini belirtti. Dankaka, çatışmalarda şu ana kadar 37'si çocuk, 42'si kadın toplam 91 kişinin öldüğünü açıkladı. Çatışmalarda 158 kişinin yaralandığını aktaran Dankaka, 114 ev, 9 cami ve 15 kilisenin ateşe verildiğini ifade etti.



CHP'li Uzgel: Türkiye'nin genç insanları geleceklerini başka ülkelerde kurmak istiyor, bu hazin bir tablo

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, "Türkiye'nin genç insanlarının hayatlarını, geleceklerini başka ülkelerde kurmak istemesi hazin bir tablodur." değerlendirmesinde bulundu. AK Parti döneminde Türkiye'nin dünyadaki saygınlığının ve itibarının zedelendiğini, bunun bedelini de vatandaşın ödediğini iddia eden Uzgel, "Vatandaşlarımız, özellikle gençler, gelecek kurmak için artık Türkiye'yi tercih etmiyorlar. Türkiye'nin genç insanlarının hayatlarını, geleceklerini başka ülkelerde kurmak istemesi hazin bir tablodur. Biz bunu AKP hükümetine borçluyuz." dedi. Uzgel, göçün Türkiye için bir milli güvenlik sorunu haline geldiğini ifade etti.  Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Türk vatandaşlarının "vize kapılarında süründürüldüğünü" söyleyen Uzgel, hükümetin vize sorununa çare bulmasını istedi.


Bakan Bolat duyurdu: Ukrayna altyapısının yeniden inşasına yasal zemin sağlayacak belge imzalandı

Ukrayna ile Türkiye arasında, Rusya'nın devam eden işgali esnasında zarar gören altyapının yeniden inşasında Türk müteahhitlerin görev almasını sağlayacak yasal zemini oluşturan bir belge imzalandı.

İstanbul'da düzenlenen Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu'nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ağustos 2022'de iki ülke bakanlarının Ukrayna'nın Yeniden İnşası Karma Görev Gücü kurulması içeren bir mutabakat zaptı imzaladığını hatırlatarak şöyle dedi:

Bugün Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov ile mutabakat zaptının uygulama esaslarını imzalayacağız... Ukrayna'nın yeniden inşa çalışmalarına önemli bir yasal zemin oluşturacaktır. Üçüncü ülkelerle de işbirliği yapmaya hazırız. İşbirliği zeminleri için görüşmeler yapıyoruz.

Konuşmanın ardından imza töreni yapıldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren yaptığı konuşmada, Türk müteahhitlerin Ukrayna'da bugüne kadar 10 milyar dolar büyüklükte 301 projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, toplantıda Ukrayna heyetinden yeniden inşa konusunda işbirliği olanakları hakkında bilgi aldıklarını ifade etti. Toplantıya Türk müteahhitleriyle işbirliği yapmak isteyen ülkelerin elçilik temsilcileri de katıldı.


Ancelotti: Arda'nın üzerinde baskı olmasını anlıyorum çünkü arkasında tüm Türkiye var

Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, yarın deplasmanda Getafe'ye karşı oynayacakları La Liga erteleme maçı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

İtalyan teknik adam, Arda Güler ile ilgili yöneltilen bir soruya, "İyi yolda ilerliyor. Fiziki olarak her geçen gün daha iyi ve İspanyol futbolunun yoğunluğuna alışıyor. Ama her zaman söylediğim gibi, sabırlı olmak gerek. Arda'nın üzerinde baskı olmasını anlıyorum çünkü arkasında tüm Türkiye var. Tüm ülke onu Real Madrid'de oynarken görmek istiyor. Ama bu çocuk 18 yaşında. Zamanı gelecek." cevabını verdi. Arda Güler, şimdiye kadar sadece Kral Kupası'nda ilk 11'de sahaya çıkarak 59 dakika oynamış, Atletico Madrid'e karşı oynanan Süper Kupa yarı finali ve son oynanan deplasmandaki Las Palmas maçlarında ise son dakikalarda sahaya girmişti.


Rus Duması, ordu hakkında sahte bilgi yayanların varlıklarına el koyma yasasını onayladı

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda düzenlenen oturumda, Rus ordusuna yönelik sahte bilgi yayanlara yönelik yeni cezalar içeren yasa kabul edildi. Buna göre, Rus ordusuna yönelik sahte bilgi yayanların, söz konusu eylemden elde ettikleri varlıklarına el konulabilecek.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kararı "alçaklara yönelik bir yasa" şeklinde tanımlayarak, "Kabul edilen karar, ülkeleri aleyhine faaliyetlerde bulunanların cezalandırılmasına, mallarına, paralarına ve diğer değerli eşyalarına el konulmasına olanak tanıyacak" ifadesini kullandı. Kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesi için önce Rusya Federasyon Konseyi, ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekiyor.


Murat Kurum: Gerekirse benim İETT şoförüm hanımefendiyi evinin kapısına bırakacak

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bayrampaşa’da “Girişimci Kadınlar Buluşması” programına katıldı. Kurum, "İstiyoruz ki huzur içerisinde belediye otobüsünden inen hanım kardeşim evine güvenle gitsin. Gecenin 2'sinde de iniyorsa o güvenliği biz tesis edeceğiz. O huzuru biz sağlayacağız. Gerekirse benim İETT şoförüm hanımefendiyi evinin kapısına bırakacak" dedi.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz


MHP'nin 55 belediye başkan adayı daha açıklandı

MHP, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 55 belediye başkan adayını daha açıkladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, partinin yetkili kurullarının değerlendirmeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayıyla 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Trabzon Çarşıbaşı Belediye Başkan Adayı Ahmet Keleş oldu.

MHP ayrıca Bilecik'in Söğüt, Yozgat'ın Aydıncık, Çandır, Çayıralan, Kadışehri, Sarıkaya, Yenifakılı, Düzce'nin Yığılca ilçesi belediye başkan adayları ile Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Karabük ve Kırşehir'e bağlı 46 belde belediye başkan adayını da belirledi.


İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 26 bin 900'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 150 Filistinliyi daha öldürdüğünü, 313 Filistinliyi yaraladığını belirtti.

Kudra, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 26 bin 900'e, yaralı sayısının da 65 bin 949'a yükseldiğini kaydetti.


İran Devrim Muhafızları Komutanı: Hiçbir tehdidi karşılıksız bırakmayacağız

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, ülkesine yönelik hiçbir tehdidi karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi.

Tesnim Haber Ajansına göre, Selami, ABD'nin İran'a yönelik olası saldırısına ilişkin konuştu. Selami, "Bugünlerde ABD'li yetkililerden tehdit içerikli bazı sözler duyuyoruz. Hiçbir tehdidi karşılıksız bırakmayacağız" dedi. İranlı komutan, savaş istemediklerini de sözlerine ekledi.


Malezya'da milyarder Johor Sultanı İbrahim, ülkenin yeni kralı olarak yemin etti

Malezya'nın dönüşümlü monarşi sisteminde, Johor Sultanı İbrahim İskender 5 yıllığına ülkenin yeni kralı olarak yemin etti.

Sultan İbrahim, Milli Saray'da diğer kraliyet aileleri, Başbakan Enver İbrahim ve kabine üyelerinin katıldığı törenle yemin etti ve resmi bir belge imzaladı.

65 yaşındaki Sultan İbrahim'in taç giyme töreni ise daha sonra düzenlenecek. Johor Sultanı olarak görev yapan Sultan İbrahim, emlaktan telekomünikasyona kadar birçok alanda kurduğu işlerle ülkenin en zengin kişilerinden biri olarak biliniyor.


ABD'de Temsilciler Meclisi Komitesi, İç Güvenlik Bakanı hakkındaki azil maddelerini onayladı

ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi, göçmenlik politikaları nedeniyle İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas hakkında hazırladıkları azil maddelerini onaylayarak, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gönderdi.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu İç Güvenlik Komitesi, salı günü tüm gün boyunca Mayorkas hakkında hazırlanan 2 azil maddesini görüştü. Komite, yerel saatle gece yarısından sonra Cumhuriyetçi üyelerin oyuyla Mayorkas hakkındaki maddeleri onaylayarak, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gönderdi. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun söz konusu maddeleri ne zaman oylayacağı ise henüz net değilken, basındaki haberlerde oylamanın gelecek hafta olabileceği belirtiliyor.


İstanbul’da bağlantı yollarındaki gişeler kaldırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu İstanbul’da TEM Otoyolu’na çıkan bağlantı yollarında bulunan gişelerin kaldırılacağını açıkladı.

Yeni Şafak gazetesine konuşan Bakan Uraloğlu, kentteki trafiği rahatlatmak için karayolundaki tüm bağlantı gişelerinin kaldırılacağını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, “Gişe şerit seçme zorunluluğu ve hız düşümü nedeniyle gişeler öncesinde oluşan trafik akış düzensizliğini ortadan kaldırmak amacıyla, trafik akışının kesintisiz devam etmesi için otoyollarda gişesiz ücret toplanmasını sağlayan Serbest Geçiş Sistemi’ni İstanbul’da devreye aldık” dedi.


Organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli Ankara, Diyarbakır ve Mersin’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen "Kafes-33" operasyonlarında elebaşılığını Ahmet Söylemez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. 

Yerlikaya, “Operasyonlarda örgüt elebaşı ile birlikte 9 şüpheli yakalandı. Organize suç örgütlerine, halkımızın huzurunu bozanlara hayatı dar edeceğiz. Nefeslerini keseceğiz” dedi.


Limon suyu izlenimi veren ürünlerin satışı yasaklandı

Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan düzenlemeyle limon suyu izlenimi veren ürünler piyasaya arz edilemeyecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe göre, limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. Bu ürünler 31 Aralık'tan itibaren piyasada bulunamayacak.


Trafik cezalarının indirimli ödenebilmesine ilişkin süre uzatıldı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı tebliğine göre, trafik cezalarının, teslim alındıktan sonra 15 gün içinde ödenmesi halinde cezada dörtte bir indirim öngörülen süre 1 aya çıkarıldı. Yeni düzenlemeyle ayrıca, maddede "dörtte bir" olarak yer alan ibare de "yüzde 25" olarak değiştirildi. Buna göre, trafik idari para cezalarında, ceza makbuzu teslim alındıktan itibaren 1 ay için ödenmesi halinde, cezada yüzde 25 indirim yapılacak.


Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, AYM üyeliğine seçildi

Anayasa Mahkemesine üyeliğine seçme kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146 ve 147'nci maddeleri ile 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 6, 7 ve 10'uncu maddeleri gereğince Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.


İran: Herhangi bir saldırıya "kararlı" şekilde karşılık vereceğiz

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, ABD'nin son 2 günde aracılar yoluyla İran'a çeşitli mesajlar gönderdiğine dair haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu tür mesaj alışverişi yapılmadı. Buna karşılık, herhangi bir tarafın İran topraklarına veya İran sınırları dışındaki çıkarlarına veya vatandaşlarına saldırması durumunda kararlı ve güçlü bir yanıtla karşılaşması İran'ın temel politikasıdır." ifadelerine yer verildi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliğinin açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran'a bağlı Iraklı grupların Ürdün-Suriye sınırında ABD askerlerini öldüren insansız hava aracı saldırısına yanıt vereceklerini bildirmesinin ardından geldi.


Yazar Mario Levi vefat etti

Yazar, iletişim eğitmeni Mario Levi, 66 yaşında hayatını kaybetti.

Levi'nin vefatını Buart Sanat Atölyesi sosyal medya hesabından, "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadeleriyle duyurdu.

"İstanbul Bir Masaldı", "En Güzel Aşk Hikayemiz", "Bir Şehre Gidememek", "Lunapark Kapandı" ve "Size Pandispanya Yaptım" adlı kitapların da aralarında bulunduğu birçok esere imza atan yazar Levi, 3 yıl önce  verdiği röportajda, "İstanbul her zaman benim için bir ilham kaynağı oldu. Kötüsüyle de ilham kaynağı oldu. İstanbul aslında neresinden bakarsanız bakın yaşanması kolay olmayan, hatta yaşanması zor bir şehir. Tarihin bıraktığı izler yüzünden de öyle, bugün açısından da öyle" ifadelerini kullanmıştı.

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. 1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi'nden, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi'nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975'te kaleme aldı. 1984 yılından sonra Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.


Medya şirketi Sky bu yıl 1000 çalışanını işten çıkaracak

Birleşik Krallık merkezli medya şirketi Sky, bu yıl yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Haberlere göre; giderek daha fazla insanın şirketin hizmetlerine internet üzerinden erişmesi ve evlerine uydu anteni kurdurmak isteyenlerin sayısının azalması nedeniyle işten çıkarılacak çalışanların önemli bir kısmını mühendisler oluşturacak. Sky'ın bu yıl işten çıkarmayı planladığı 1000 kişi, medya şirketinin iş gücünün yaklaşık yüzde 4'ünü temsil ediyor. Sky, halihazırda İngiltere'de yaklaşık 26 bin kişiyi istihdam ediyor.


İddia: Hamas heyeti esir takası için Mısır'a gidecek

Hamas'tan bir heyetin, İsrail'le esir takası teklifini Mısırlı yetkililerle görüşmek için Kahire'ye gideceği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, Hamas'a sunulan esir takası teklifinin Gazze Şeridi'nde bir aydan fazla sürecek ateşkes ve 3 aşamada gerçekleşecek esir takasını içerdiğini söyledi. İlk aşamada Gazze Şeridi'nde tutulan İsraillilerden yaklaşık 30 kişinin salıverilmesini kapsadığına işaret eden Filistinli yetkili, ikinci aşamanın ise İsrailli kadın ve erkek askerleri kapsadığını belirtti. Üçüncü aşamanın da İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen İsrailli askerlerin cesetlerinin teslim edilmesini içerdiğini vurgulayan yetkili, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklularla ilgili ise henüz net bir sayının olmadığını ancak her bir İsrailli esire karşı 100 ila 200 arasında Filistinlinin serbest kalabileceğini anlattı. Teklife göre, ikinci aşamasında serbest kalacak Filistinlilerin birinci aşamaya oranla daha fazla olacağını dile getiren yetkili, çünkü ikinci aşamada İsrailli askerlerin salıverileceği bir takas olacağına işaret etti.


THY'nin 1 Şubat'ta yapacağı bazı Almanya seferleri iptal edildi

Türk Hava Yolları (THY), Almanya havalimanlarında görevli güvenlik ve yer hizmetleri personelinin grevi nedeniyle 1 Şubat Perşembe günü yapılması planlanan bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu. THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, 1 Şubat'taki TK 1668 Hamburg-İstanbul, TK 1664 Hamburg-İstanbul, TK 1662 Hamburg-İstanbul, TK 7882 Sabiha Gökçen-Hamburg, TK 7883 Hamburg-Sabiha Gökçen, TK 1726 Berlin-İstanbul, TK 1724 Berlin-İstanbul, TK 1722 Berlin-İstanbul, TK 1728 Berlin-İstanbul, TK 7729 Berlin-Sabiha Gökçen, TK 1337 İstanbul-Leipzig ve TK 1338 Leipzig-İstanbul seferleri iptal edildi.


Saadet Partisi: Milli irade ile seçilmiş bir kişinin vekilliğini, Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen, düşürmek amasız-fakatsız bir hukuk ihlalidir

Saadet Partisi, hakkındaki iki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. AK Partili Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okumasının ardından Saadet Partisi bir açıklama yayınladı.  Açıklamanın tam metni şöyle:

Adaletin olmadığı yerde zulüm ve baskı vardır! Baskı ve zulmün kime yapıldığına bakmaksızın adaletin yanında durmak inancımızın gereğidir. Öte yandan her iktidar, meşruiyetini Anayasa’dan alır. Anayasa’yı yok sayan bir iktidar, öncelikle kendi meşruiyetini yok saymaktadır! Bilinmesini isteriz ki bizim Can ATALAY ile siyasi ve sosyal hiçbir benzerliğimiz yoktur. Ancak milli irade ile seçilmiş bir kişinin vekilliğini, Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen, düşürmek amasız-fakatsız bir hukuk ihlalidir. Bu skandal karara imza atanları kınıyoruz. Adalet önünde herkes eşittir. Bu eşitliği ve yasaları yok sayarsanız artık bir hukuk devleti olma vasfını yitirmiş olursunuz.


 

DAHA FAZLA HABER OKU