Putin'in vahşi dev kaplanları geri getirme planı iyi gitmiyor

Amur kaplanları ciddi tehlike altında ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koruma çabalarının odağında yer alıyor

Nesli tükenmekte olan Amur kaplanı Lutiy, 5 Aralık 2005 Pazartesi günü Rusya'daki Sikhote-Alin Doğa Anıtı'nda bulunan Vahşi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ndeki kafesinde dolaşıyor (AP/Burt Herman)

Rusya'da saldırıya geçen dünyanın en büyük kaplanları, ülkenin doğusundaki kırsal köylerde yaşayanlara zarar verip onları öldürmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köylüler ve evcil hayvanları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yıllardır koruma çabalarının odağında olan nesli ciddi tehlike altındaki Amur kaplanlarının saldırısına uğruyor.

Moscow Times'ın haberine göre, geçen yıl Aralık'ta Habarovsk'un doğu bölgesindeki Obor köyünde bir adam ve köpeği saldırıya uğrayarak öldürülmüştü.

Yerel polis teşkilatına göre kaplan köye girmiş ve adamın köpeğini öldürmüştü. İsmi açıklanmayan adam kaplanı ormana kadar takip etmiş ve daha sonra köylüler adamın cesedini bulmuştu. 

Yerel yetkililere göre, bölgeye giren kaplan vakalarının sayısı neredeyse 300'ü buldu.

Geçen yıl yaşanan bir başka olayda Sergey Kyalundzyuga, evin penceresini kırarak içeri giren bir kaplanın saldırısına uğramıştı.
 

Amur kaplanları
17 Aralık 2023'te Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Hailin kentindeki Sibirya Kaplan Parkı'nda kar yağışının ardından Sibirya kaplanları kafeslerine bırakılan canlı bir tavuğu kovalıyor (AFP)


Hayvan saldırmaya karar verdiğinde Kyalundzyuga, kuzeni Alexander'la birlikte balık tutmak için o bölgeye gitmişti.

East2West News'e konuşan bir kaynak şunları söyledi:

Dışarıda bir gürültü duymuşlar. Sergey pencereye gitmiş ve ardından bir erkek kaplan pencereye doğru fırlayarak kafasıyla camı kırmış.

Daha sonra Alexander, Kyalundzyuga'nın boynu, başı ve kolunda bir dizi ağır yaralanmaya neden olan hayvanı vurmuş.

MailOnline'ın haberine göre bu hafta sonu yaşanan bir başka olayda da bir kaplan Habarovsk şehrinin güneyindeki Kutuzovka köyünde bir bekçi köpeğini öldürdü.

Rusya Devlet Başkanı, ülkenin doğusundaki Sibirya kaplanları diye de bilinen Amur kaplanlarının rehabilitasyonunu destekliyor.

Yasadışı avlanma, habitat kaybı ve avcılık nedeniyle, ülkenin doğusundaki kırsal bölgelerde dolaşan bu görkemli hayvanların sayısı 19. yüzyıldan bu yana hızla azaldı.

Putin'in Sibirya kaplanlarının yeniden canlandırmaya odaklanması, on yıldan uzun bir süre önce yaklaşık 390 olan yetişkin sayısının, son yıllarda 750'ye yükselmesine neden oldu.

Putin, 2022'deki bir kaplan koruma forumunda şunları söyledi:

Kaplan nüfusunun istikrarlı bir şekilde arttığı Hindistan, Nepal, Butan ve Çin'deki meslektaşlarımızın başarılarını vurgulamaktan mutluluk duyuyorum.

Bizim de gurur duyacağımız çok şey var. Bundan 12 yıl önce Rusya'nın Uzak Doğu taygasında 390'dan fazla yetişkin Amur kaplanı yaşamıyordu.

Artık yavrularıyla birlikte yaklaşık 750 tane var. Bu, hükümetin aldığı sistematik önlemlerin bir sonucu ancak her şeyden önce Rus bilim adamlarının, meraklıların ve doğa koruma derneklerinin sıkı çalışmalarıyla ortak çabalarının somut bir örneği.

Doğa koruma uzmanlarına göre, son zamanlarda artan saldırıların nedenleri net değil ancak kaplanın doğal yaşam alanının tahrip edilmesiyle bağlantılı olabilir.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU