Hindistan Donanması, 19 Pakistanlıyı Somalili korsanlardan kurtardı

Korsanlar, İran bandıralı gemiyi Somali'nin doğu kıyısı açıklarında kaçırdı

Hindistan Donanması, korsanların Somali açıklarında kaçırdıkları bir balıkçı gemisini kurtardı (Hindistan Donanması)

Hindistan Donanması'na ait bir savaş gemisi, balıkçı gemileri Somali'nin doğu kıyısı açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan 19 Pakistan yurttaşını kurtardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Donanması'nın yaptığı açıklamada, bunun sadece 36 saat içinde bölgede gerçekleştirilen ikinci kurtarma operasyonu olduğu belirtildi.

Hindistan'a ait savaş gemisi INS Sumitra, pazartesi günü İran bandıralı balıkçı gemisi FV Al Naeemi'yi Pakistanlı mürettebatı rehin alan 11 korsandan kurtardı.

Donanma sözcüsünün, daha önce Twitter diye bilinen X'ten yaptığı açıklamaya göre, gemi pazartesi günü durduruldu ve INS Sumitra personeli, korsanları hem mürettebatı hem de gemiyi serbest bırakmaya zorlamak için "mecburi duruş" ve botları konuşlandırma yöntemlerini kullandı.

Hindistan Donanması'nın yayımladığı fotoğraflarda, Pakistanlı mürettebat hâlâ rehin tutulurken silahlı korsanların gemide mevzilendikleri görülüyor.

Bir başka fotoğrafta da yakalanan korsanlar geminin güvertesinde sıra halinde otururken, Hindistan Donanması personeli de arkalarında duruyor.
 


İkinci kurtarma görevi, INS Sumitra'nın yine Somalili korsanlar tarafından kaçırılan İran bandıralı bir başka balıkçı gemisi FV Iman'ın SOS çağrısına yanıt vermesinden bir gün sonra gerçekleşti.

INS Sumitra, Somali'nin doğu kıyısı ve Aden Körfezi açıklarında kaçırılmalarından bir gün sonra yani pazartesi günü erken saatlerde 17 İran yurttaşını kurtardı.
 

korsanlar.png
Pazartesi günü kaçırılan İran bandıralı gemide görülen Somalili korsan (Hindistan Donanması)


Donanmadan yapılan açıklamada, "INS Sumitra, 36 saatten daha kısa bir süre içinde hızlı, ısrarlı ve kararlı çabalarla; Umman Denizi'nin güneyinde, Koçi şehrinin yaklaşık 1574 kilometre batısında kaçırılan iki balıkçı gemisini 36 mürettebatla (17 İranlı ve 19 Pakistanlı) birlikte kurtardı" dendi.

Husi grupları arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte İsrail'in Gazze'deki savaşı denizde dalgalanma etkisi yaratırken Hindistan, Kızıldeniz çevresinde giderek artan sayılarda savaş gemisi konuşlandırdı ve isyancıların ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı gözetimini artırdı.

Ancak Güney Asya ülkesi, Husi güçlerine karşı saldırılarda bulunan Britanya ve Amerika'ya ait savaş gemilerine katılmaktan uzak durdu.

Hindistan, İran'ın desteklediği bir milis gücü olan Husi isyancıların İsrail'in Gazze'yi bombalamasına misilleme olarak ticari gemileri hedef aldığı bu ticaret yolunu ham petrol ithalatı için yoğun bir şekilde kullanıyor.

Geçen hafta Hindistan Donanmasına ait bir güdümlü füze destroyeri, Husi isyancılar tarafından hedef alınan Britanya'ya ait petrol tankeri Marlin Luanda'daki yangın söndürme çalışmalarına yardımcı oldu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU