Venezuela'da Maduro'nun en büyük rakibine siyasi yasak

Yüksek Mahkeme yasak kararını onadı

56 yaşındaki Machado, Yale Üniversitesi mezunu (AFP)

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, muhalefetin başkan adayı María Corina Machado hakkındaki siyasi yasak kararını onadı.

Eski bir milletvekili olan Machado, hakkındaki yasak kararına rağmen muhalefetin ekimde yaptığı ön seçimlerde kullanılan oyların 90'ını almayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce 61 yaşındaki Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kalesi gibi görülen bölgelerde dahi ilgi çeken ön seçimde 2,4 milyon kişinin oy kullanması sürpriz olarak değerlendirilmişti.

Venezuelalı siyasetçi haziranda başkanlık yarışına girmeye karar verdikten birkaç gün sonra 15 yıl siyasi yasak cezasına çarptırılmıştı.

Machado'nun Venezuela'ya ekonomik yaptırım uygulanması için faaliyet yürüttüğü suçlaması siyasi yasak kararına gerekçe gösterilmişti.

Cezasının onanmasının ardından bir paylaşım yapan Machado, "özgür ve adil seçimler için yürüttüğü mücadeleye devam edeceğini" söyledi.

Machado, "Maduro ve onun suça batmış sistemi kendileri için en kötü yol olan hileli seçimi tercih etti. Bu gerçekleşmeyecek" ifadelerini kullandı.


Venezuelalı siyasetçi, atacağı adımlara ilişkin herhangi bir detay paylaşmadı.

Machado hakkında verilen karar Venezuela-ABD ilişkilerinde gerilimin azaldığı bir dönemde geldi.

Ekimde Maduro hükümetiyle, muhalefetteki partiler arasında bir anlaşma imzalanmış ve ülkede bu yıl gerçekleşecek seçimlerin "adil ve özgür bir ortamda" yapılması konusunda fikir birliğine varılmıştı.

Maduro yönetimiyle muhalefet arasında varılan anlaşmanın ardından harekete geçen Washington, Venezuela'nın petrol, gaz ve madencilik sektörlerine yönelik yaptırımları hafifletmişti.

Biden yönetimi o dönem, Machado veya diğer adaylara yönelik yasak kararlarının kaldırılmaması durumunda yaptırımların geri getirilebileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, Machado hakkında verilen kararın ardından yaptığı açıklamada, "ABD, Venezuela yaptırımlarıyla ilgili politikasını yeniden gözden geçiriyor" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU