Rapor: Washington, IŞİD saldırısından önce Tahran'ı gizlice uyardı

Amerikalı bir yetkili bu bilgilerin saldırının engellenmesinde veya kurban sayısının azaltılmasında etkili olduğunu belirtti

İranlı bir güvenlik görevlisi, Kirman mezarlığı yakınında gerçekleşen iki patlamadan birinin olduğu yerde inceleme yapıyor / Fotoğraf: İran televizyonu

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine göre, Beyaz Saray yönetimi, İran Devrim Muhafızları Dış Operasyonlar Sorumlusu Kasım Süleymani'nin dördüncü ölüm yıldönümü anma törenlerine hedef olan Kirman şehrindeki çifte bombalı saldırı konusunda Tahran’ı gizlice uyardı. Saldırılar yaklaşık 95 kişinin ölümüne neden oldu ve DEAŞ-Horasan tarafından üstlenildi.

İranlı yetkililer, 3 Ocak'ta Kirman Şehir Mezarlığı yakınında gerçekleşen ve dört yıl önce bir ABD hava saldırısında ölen Kasım Süleymani'nin anma törenlerine yönelik bu saldırıların arkasında Amerika ve müttefiki İsrail'in olduğunu iddia etti.

Şarku’l Avsat’ın Wall Street Journal’dan aktardığı habere göre gazete Amerikalı yetkililer, Amerika'nın İran'a saldırıların yerini ve zamanını içeren "yeterince ayrıntılı bilgileri zamanında aktardığını ve bu bilgilerin Tahran'ın saldırıyı önlemesi veya en azından kurban sayısını azaltmasında etkili olduğunu" belirtti.

Bir Amerikalı yetkili, "Kirman'daki terör saldırısından önce Amerikan yönetiminin İran'a sınırları içinde bir terör tehdidi olduğuna dair özel bir uyarıda bulunduğunu" belirtti ve ekledi: “Amerikan yönetimi farklı dönemlerde olası ölümcül tehditlere karşı hükümeti uyarma politikası izlemektedir.” Yetkili, "Bu uyarıları, terör saldırılarında masum insanların hayatlarını kaybetmesini istemediğimiz için yapıyoruz" dedi.

Gazete, “bu bilgilere rağmen, İran'ın saldırıları engelleyemediğini ve bu saldırıların 1979'daki devrimden bu yana İran'da yaşanan en kanlı olay olduğunu” bildirdi.

Amerikalı yetkililer, İran'a yapılan uyarının hangi kanallar üzerinden yapıldığını veya verilen detayları açıklamaktan kaçındı. Ayrıca, bu tür bir uyarının Washington tarafından İran rejimine yapılan ilk uyarı olup olmadığı konusunda da bilgi vermedi. Amerikalı bir yetkili, İranlı yetkililerin Amerika'nın uyarısına cevap vermediğini ve birçok yetkilinin, İran'ın bu saldırıları neden engelleyemediği veya püskürtmediği konusunda net bir açıklama yapmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki onaylar

Bu, Kirman saldırısına ilişkin Amerikan istihbarat bilgilerinin ilk kez ortaya çıkışı değil. 5 Ocak'ta, Reuters Ajansı iki bilgi kaynağına dayanarak, Amerika'nın ele geçirdiği iletişimlerin, Kİrman saldırılarının arkasında DEAŞ örgütünün Afganistan kolu olduğunu doğruladığını aktardı.

Kimlikleri gizli tutulan ve konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kaynaklar, "istihbarat bilgilerinin net ve tartışılmaz olduğunu" ifade etti. Kaynaklar, bilgilerin ele geçirilen iletişimleri içerdiğini belirtti ancak daha fazla detay sunmadı.

Saldırı sonrası ilk resmi yorumunda  Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın kendisine saldırmakla suçlamasını reddetti. Amerika, saldırılarda hiçbir şekilde yer almadığını, İsrail'in de bu olaylara karışmasında bir nedenleri olmadığını söyledi. Ayrıca, saldırıların DEAŞ militanlarının geçmişte gerçekleştirdiği türde bir "terör eylemi" gibi göründüğünü belirtti.

Saldırı tehditlerine rağmen düzenlenen tören

Saldırının ardından, İranlı yetkililer Kirman şehrinde bombalı araçlar bulunduğuna dair çelişkili bilgiler verdi. İlerleyen saatlerde, İran resmi haber ajanslarından ISNA saldırıdan bir gece önce bombalı bir araç bulunduğuna dair bir fotoğrafı yayından kaldırdı.

7 Ocak'ta, Kirman Başsavcısı Mehdi Bahşi, güvenlik güçlerinin Süleymani'nin ölüm yıldönümü öncesinde Kirman'da 16 bomba bulduğunu belirtti.

Buna karşın, Kirman Askeri Mahkemesi Başkanı Ali Tevekkeli, Kasım Süleymani anma törenlerinin güvenliğinde herhangi bir ihmalkârlık olduğunu reddetti ve güvenlik güçlerinin "tüm gerekli önlemleri aldığını" vurguladı.

Tevekkeli, "Daha önce General Süleymani'nin mezarlığında hazır halde 16 bomba bulundu" diyerek, "Ülke genelinde Süleymani’yi anma törenlerinde patlatılması planlanan 64'ten fazla bomba bulduk" açıklamasını yaptı ve "Tüm şüphelileri yakaladık" dedi.

Bu çelişkili bilgiler, Devrim Muhafızları’nın artan güvenlik tehditlerine rağmen anma törenlerini ısrarla sürdürmesine dair soru işaretleri oluşturdu.

Yargı yetkililerinin bu açıklamalarının ardından, Kirman'daki "Devrim Muhafızları" Halkla İlişkiler Departmanı, Süleymani’yi anma törenleri öncesinde bomba bulunduğu iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı.

Bu açıklamada, "bomba bulundu" iddiaları, Devrim Muhafızları’na bağlı "Fars" ajansı tarafından aktarıldığı üzere "asılsız söylenti ve iftira" olarak nitelendirildi.

Bölgesel gerilimler

Amerika'nın İran'a yönelik uyarısı, "Devrim Muhafızları" adına bölgede savaşan grupların Amerikan kuvvetlerine çok sayıda saldırı düzenlemesi sonrasında geldi. Bu saldırılar, özellikle Suriye ve Irak'ta, kendilerini Irak İslami Direnişi olarak adlandıran örgütler tarafından yapıldı.

Bir Amerikan yetkilisi Wall Street Journal gazetesine, Washington'ın İran'a yapmış olduğu uyarının birkaç nedeni olabileceğini söyledi. Bunun yanı sıra masum sivilleri korumanın yanında, bu uyarının Tahran'ın saldırıya bir şekilde cevap vermesini önlemeyi amaçlamış olabileceğini, bu durumun bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceği ve Amerikan çıkarlarını zedeleyebileceğini belirtti.

Kirman'daki patlama, İsrail ve Gazze'deki Hamas hareketi arasındaki savaştan kaynaklanan bölgesel gerilimi artırdı ve İran'la müttefik olan Yemen'deki Husi grubunun Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına dikkatleri yoğunlaştırdı.

Kirman patlamasına karşılık olarak İran, Irak'ın Erbil kentine, Suriye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e ve Pakistan'ın Belucistan bölgesindeki noktalara insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenledi.

İran Devrim Muhafızları, bu saldırılarda, Pakistan, Irak ve Suriye'deki Siyonist varlık için terörist ve casusluk merkezlerini hedef aldığını iddia etti.

Geçtiğimiz pazar günü, İran İçişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Mecid Mir Ahmedi, yetkililerin Kirman şehrindeki saldırıdan bu yana İran'da 10'dan fazla terör hücresini tespit edip etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

İran medyasına göre Mir Ahmedi, İsrail'i "IŞİD çetesinin yılanbaşı" olarak nitelendirdi ve bölgenin ancak onun başının kesilmesiyle güvenlik ve istikrara kavuşabileceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU