Roe-Wade kararının iptalinden sonra 64 binden fazla kişi tecavüzden hamile kaldı

Araştırmacılar, "Tecavüz istisnaları hayatta kalanların kürtaja makul erişimini sağlayamıyor" diyor

(Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre, ABD'de tecavüzden hayatta kalan 64 binden fazla kişi, Roe-Wade kararının iptalinin ardından kürtaj yasağı uygulayan eyaletlerde hamile kaldı.

FBI ve Adalet İstatistikleri Bürosu da dahil çok sayıda hükümet kaydını tarayan araştırmacılar, kürtajı yasaklayan 14 ABD eyaletinde 1 Temmuz 2022'yle bu yılın başı arasında yaklaşık 520 bin vajinal tecavüzün meydana geldiğini ve bunların yaklaşık yüzde 12,5'inin hamilelikle sonuçlandığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü Jama akademik dergisinde yayımlanan makalede, "Bu kesitsel çalışmada, kürtajı yasaklayan eyaletlerdeki binlerce kız çocuğu ve kadın tecavüze bağlı hamilelik yaşamış ancak çok azı (varsa) eyalet içi yasal kürtaj yaptırmıştır, bu da tecavüz istisnalarının hayatta kalanlar için kürtaja makul erişim sağlayamadığını gösteriyor" dendi.

Alabama, Arizona, Arkansas, Idaho, Kentucky ve Louisiana dahil kürtaj yasağı olan bu 14 eyaletten herhangi birinde bu 18 aylık zaman diliminde sadece 10 yasal kürtaj rapor edildi.

Araştırmacılar, tecavüz nedeniyle hamile kalan kadın ve kız çocukların "çok azının (eğer varsa) eyalet içinde yasal kürtaj yaptırdığını, bunun da tecavüz istisnalarının hayatta kalanlar için kürtaja makul erişim sağlayamadığını gösterdiğini" söyledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, ABD'de her yıl milyonlarca kişi cinsel şiddete, kadınların yarısı ve erkeklerin üçte biri fiziksel temas içeren cinsel şiddete maruz kalıyor.

Araştırmacılar, ABD genelinde kadınların ve kız çocuklarının üreme özerkliğinin ellerinden alınmasıyla birlikte, eyalet politikalarının karar verme süreçlerini daha da zorlaştırdığı uyarısı yapıyor.

Kürtaj yasağı olan eyaletlerde hamile kalanlar kendi kendilerine kürtaj yaptırmaya çalışabilir ya da kürtajın yasal olduğu bir ABD eyaletine (genellikle yüzlerce kilometre uzakta) seyahat edebilirler.

Bu da pek çok kadın ve kız çocuğunu hamileliği sonlandırmak için pratik bir alternatiften yoksun bırakıyor.

Araçtırmacılar, "Dobbs kararının ardından tam kürtaj yasağı uygulayan 14 eyalette, yasakların yürürlükte olduğu 4 ila 18 ay boyunca 519 bin 981 tamamlanmış tecavüzün 64 bin 565 gebelikle ilişkili olduğunu tahmin ediyoruz" diye yazdı.

Araştırmacılar, "Kürtaj yasağı olan eyaletlerde tecavüze bağlı gebeliklerin tahmini sayısının, bu eyaletlerin her birinde ayda gerçekleşen 10 veya daha az sayıdaki yasal kürtajla karşılaştırıldığında çok yüksek olması, tecavüze uğrayan ve hamile kalan kişilerin, tecavüz istisnası olan eyaletlerde bile kendi eyaletlerinde yasal kürtaja erişemediklerini gösteriyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU