AB karşıtı partiler 9 ülkede Avrupa Parlamentosu seçimlerinin favorisi

Radikal sağcılar tarihte ilk kez AB'nin karar mekanizmalarında etkili olabilir

Radikal sağcı Fransız siyasetçi Marine Le Pen, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turda kaybetmişti (Reuters)

Avrupa genelinde yapılan anketlere göre haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine AB karşıtı partiler damga vuracak.

Siyasi uzmanlar ve anket şirketleri, en az 9 Avrupa ülkesinde seçimleri AB karşıtı partilerin kazanmasını bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer 9 üye ülkedeyse AB karşıtı partilerin ikinci ya da üçüncü sırayı alması bekleniyor.

Uzmanlar, Avrupa Parlamentosu'nda oluşacak yeni yapının AB'nin Ukrayna'ya verdiği desteği ve iklim krizi için atılan adımları zayıflatabileceğine dikkat çekti.

Anket sonuçları, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya ve Slovakya'da AB karşıtlarının Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanabileceğini öngörüyor.

Bu partilerin ikinci veya üçüncü sırayı alacağı ülkelerse, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Almanya, Letonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç.

Hazirandaki seçimlerde Sağ Kimlik ve Demokrasi Grubu'nun 30 yeni sandalye daha kazanarak Avrupa Parlamentosu içindeki en büyük grup olması bekleniyor.


Grubun içinde Fransa'da Marine Le Pen'in liderlik ettiği Ulusal Birlik, Alman radikal sağ partisi AfD ve İtalyan Lig Partisi gibi partiler yer alıyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin konuyla ilgili hazırladığı raporda, radikal sağın tarihte ilk kez AB'nin karar alma mekanizmalarında bu kadar etkili olacağına dikkat çekildi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri ilk kez 1979'da doğrudan halk tarafından seçilmeye başlanmıştı.

Raporda parlamentondaki merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin, AB karşıtı partilerle koalisyon yapmak zorunda kalabileceğine dikkat çekildi.

Siyaset bilimi uzmanı Profesör Simon Hix konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Donald Trump kasımda ABD Başkanı seçilirse yeni bir zirveye ulaşabilecek olan popülizm karşısında, anaakım siyasi partiler uyanmalı ve seçmenlerin taleplerini net bir şekilde değerlendirmeli" diye konuştu.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU