TÜİK'ten "İsrail'e silah satışı" açıklaması: Harp mühimmatı değil, tabanca aksam ve parçaları ihraç edildi

TÜİK’in tablosuna göre İsrail’e 93 numaralı fasıl kapsamında 2023 yılının kasım ayına kadar toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapılmış

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'den İsrail'e silah satışı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'e harp mühimmatı ve silahı gönderilmediği, tabancaların aksam ve parçalarının ihraç edildiğini duyurdu.

10Haber'in konuya ilişkin haberine dair yapılan açıklamada; TÜİK şu bilgileri paylaştı:

2023 yılının Ocak-Kasım döneminde İsrail’e 93. Fasıl kapsamında yapılan ihracat toplam 903 bin dolar, Kasım ayında yapılan ihracat ise 80 bin dolardır. Haberlerde bahsi geçen silah ve mühimmata ilişkin ürünler 9303 tarifesi altındaki ‘harp amaçlı olmayan ateşli silahlar’dan, 9305 tarifesi altındaki ‘rovelver ve tabancalara ait aksam ve parçalar’dan ve 9307 tarifesi altındaki kılıç, pala, süngü benzeri ürünlerden oluşmaktadır.


TÜİK’in gönderdiği tabloya göre 93 numaralı fasıldan toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı. İsrail’e 93 numaralı fasıl kapsamında 2023 yılının kasım ayına kadar toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı. TÜİK'in açıklamasında "Sonuç olarak Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği 93. fasıl altındaki ürünler harp silahları ve mühimmatı değil, kişisel amaçlı spor av vb. amaçlı silahlar ve bunların aksam parçalarına ilişkindir" ifadeleri kullanıldı.

Ekonmim yazarı Alaattin Aktaş da konuyla ilgili yazısında şunları söylemişti:

Bir patlayıcının itiş gücü ile çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar. (Spor için av tüfekleri ve tüfekler, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, ok atar tüfekler gibi.)
 

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU