Libya Devlet Yüksek Konseyi, Dibeybe’nin petrol anlaşmasına izin vermiyor

Yabancı şirketleri Hamada petrol sahasını geliştirmek için Dibeybe hükümeti ile ortaklığa girmemeleri konusunda uyardılar

Hamada Petrol Sahası / Fotoğraf: Arap Körfez Petrol Şirketi AGOCO

Libya'daki Devlet Yüksek Konseyi’nin 42 üyesi, Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) Hamada Petrol Sahası geliştirme anlaşmasını onaylamasını reddetti. Yabancı şirketleri, yasadışı olması nedeniyle UBH ile herhangi bir ortaklığa girmemeleri veya üzerinde anlaşılan hususları dikkate almamaları konusunda uyaran üyeler, anlaşmanın imzalanmasının herhangi bir yasal yükümlülük getirmeyeceği uyarısında bulundu.

Devlet Yüksek Konseyi üyelerinin bahsettiği anlaşma, Dibeybe hükümetinin ülkenin batısındaki Hamada el-Hamra petrol sahasında İtalyan Eni, Türk Enerji Şirketi, Fransız Total ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ADNOC şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum ile bir yatırım anlaşması imzalama niyetiyle ilgili.

Yaptıkları açıklamada, Libya halkının geçim kaynağını göz ardı etme girişimlerine karşı çıkacaklarını söyleyen DYK üyeleri, “Alınan her karar eş. Anayasa Bildirgesi, Siyasi Anlaşma ve Cenevre Anlaşması. Tüm bunlar hükümetin uzun vadeli taahhütler düzenlemesini engelliyor” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşmanın açıklanması ardından, Libya Savcılığı, Libya Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Ferhat bin Kıdara’dan, sözleşme prosedürlerinin düzenliliğini sağlamak için kesin bir yargı kararı çıkana kadar anlaşma yönündeki müzakereleri durdurmasını istedi.

Anlaşmanın şüpheli siyasi nitelikte olduğunu öne süren Temsilciler Meclisi ise hükümeti sahanın yüzde 40'ından vazgeçme niyetinde olmakla suçlamıştı. Dibeybe ise bu ayın ortalarında yaptığı açıklamada, Enerji İşleri Yüksek Konseyi'nin 10. toplantısında kararlaştırılanlara uygun olarak her türlü teknik veya hukuki gözlemin ele alınması ardından alanı geliştirme prosedürlerine devam edileceğini doğruladı.

Şu an anlaşmanın devamına ilişkin bir hareketlilik bulunmuyor. Ancak söz konusu bildiriye imza atan Devlet Yüksek Konseyi üyeleri, uzmanların bunun yansımaları konusundaki uyarılarına rağmen Kıdara’nın ‘ihmalini’ ve bu uyarılara kayıtsız kalışını kınadı.

Tüm ulusal güçleri ve kanaat önderlerini bu gidişata karşı durmaya, anlaşmanın kabul edilmemesi için ısrarcı olmaya çağıran üyeler, yatırımların üst düzey dürüstlük ve şeffaflık standartlarına uygun olması, Libya devletinin çıkarları ile yatırımcı arasında bir denge sağlanması çağrısında bulundu. Danıştay Başkanlığı'nı ve üyelerini, Libya halkının zenginliklerini korumak ve ihmal etmemek için sorumluluklarını üstlenmeye, cesur ve vatansever bir duruş sergilemeye çağırdı.

Trablus'taki Denetim Bürosu, Petrol Şirketi'nin izlediği prosedürlerdeki kusurdan, proje için gereken rezerv ve fonların büyüklüğündeki, ayrıca ortakların nasıl seçileceği ve müzakere aşamalarının açıklanmasındaki farklılıktan söz etmişti. Dibeybe hükümetine büro takip çalışmalarını tamamlayana, teknik çalışmaları ve raporları gözden geçirene, prosedürlerin geçerliliğini ve bütünlüğünü doğrulayana kadar anlaşmanın imzalanması prosedürlerinin durdurulmasını tavsiye etmişti.

AGOCO’ya bağlı Hamada el-Hamra Petrol Sahası günde yaklaşık 8 bin varil üretiyor. Başkent Trablus'un batısındaki Zaviye Rafinerisi’nde 380 kilometre uzunluğundaki ham taşıma hattıyla rafine ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU