Libyalılar siyasi ikilemi çözmek için monarşinin geri dönmesini öneriyor

Muhammed es-Senusi’nin 1951 Anayasası’nı yeniden etkinleştirmek için başlattığı girişime karşılık gözlemciler bu anayasanın vadesinin dolduğunu söylerken, kimileri bunu bölünmelere karşı bir kurtuluş çaresi olarak görüyor

İstanbul ziyareti sırasında Prens Muhammed es-Senusi ile Libya Temsilciler Meclisi üyeleri (Independent Türkçe)

Libya Krallığı Veliahdı 61 yaşındaki Muhammed er-Rıza el-Hasan es-Senusi, ülkeyi 2011 yılında eski Cumhurbaşkanı Muammer el-Kaddafi rejiminin çökmesinden bu yana daldığı çatışma bataklığından kurtarmak için kapsamlı bir ulusal diyalog çağrısı yapıyor.

Aynı zamanda 1951 Libya Krallığı Anayasası'nı etkinleştirme yönünde bir girişim başlatarak, monarşi rejimine yeni bir soluk getirmeye çalışıyor. 

Veliaht Prens, Libya anayasal monarşisinin geri dönüşü çerçevesinde meşru çözümü, demokratik yönetimi ve Libya ulusal kimliğini merkeze alan bir ulusal vizyona ulaşmak amacıyla tartışmaları başlattı.

Bu bağlamda Senusilerin varisi, Libya toplumunun bazı bileşenleriyle bu ayın ortasında Türkiye'nin (tarihî) başkenti İstanbul'da bir araya geldi.

Prens'in görüştüğü kişiler arasında Temsilciler Meclisi üyeleri, Zaviya (batıda) şehri senatosunun ileri gelenleri ve Libya'nın doğusundaki ve güneyindeki kabilelerin liderleri ve şeyhleri de var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'nın desteği

Senusi Prensi'nin girişimi, Avrupa Birliği (AB) tarafından da destek gördü ve bu destek, "AB'deki siyaset mimarları" tarafından hazırlanan bir raporla somutlaştı.

Söz konusu girişimi, halihazırda Libya'ya musallat olan siyasi durgunluğu gidermek için "en akılcı" teşebbüs olarak niteleyen rapor, Prens Muhammed es-Senusi liderliğindeki yeni ulusal diyaloğun, "bölünmüş Libya'yı yeniden birleştirmek üzere dar çıkarların ötesine geçtiğini" belirtti. 

Avrupa tarafından sunulan rapor, Libya'nın sahne olduğu kargaşanın AB'nin geleceği üzerindeki sonuçlarına da dikkat çekti.

Avrupa'nın güney kanadında faaliyet gösteren terör örgütlerinin yol açtığı güvenlik tehditleri ve Yaşlı Kıta'ya (Avrupa) yönelik düzensiz göçteki artış, bu sonuçların başında geliyor. 


Diğer yandan

Bunun aksine Libya sahnesini gözlemleyen bazı gözlemciler ise Kaddafi'nin 1969'daki darbeyle ortadan kaldırdığı monarşinin, ülkenin içinde bulunduğu döneme artık uygun olmadığını ve özellikle de eski bir anayasayı yeniden yürürlüğe koymanın imkânsız olduğunu belirtti. 

Bu bağlamda siyasi analist Hazim er-Rayis'e göre, Libya devletinin en parlak dönemini yaşadığı bir rejim olması dolayısıyla çok sayıda Libyalının monarşinin geri dönüşünü desteklediği yadsınamaz, ancak monarşinin geri dönüşünü içinde bulunulan çağa uygun olmadığı gerekçesiyle reddeden geniş bir vatandaş kesimi de var. 

Independent Arabia'ya konuşan Rayis, silahlanmanın yaygınlaşmasından, siyasi yönelimlerdeki farklılıklardan ve güvenlik odaklarının çokluğundan mustarip olan Libya gerçekliğinin ne monarşiyle ne de 1951 Anayasası'yla bir arada olabileceğini söylüyor.

Rayis'e göre monarşinin geri dönüşü, Libya siyasi sahnesini karıştırabilir ve başka bölünmelere yol açabilir; zira ülkeler geriye değil, ileriye gider. 

Rayis, Veliaht Prens'in bu hareketini, özellikle Libyalılar arasında sembolik öneme sahip olmasından ötürü dikkatleri yeniden üzerine çekme çabası olarak görüyor.

Ona göre çatışma halindeki taraflar seçimler için uzlaştığı takdirde Senusilerin varisi, seçimlere mesela Libya devlet başkanı ya da başbakanı olarak aday olmak suretiyle, Libyalıların Senusilerin mirasına duyduğu muhabbetten faydalanabilir.

Onun Libyalıların gözündeki sembolik önemi göz önüne alınırsa başarılı olması ve bunun da ötesinde rejimin monarşi mi yoksa cumhuriyet mi olması yönünde bir referandum yapılması da muhtemel.  

Rayis ayrıca şu ifadeleri de dile getirdi:

Veliaht Prens'in öncülük ettiği bu girişim, Libyalıların hafızasını tazeleme ve Abdullah Batili'nin Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) başkanlığına getirilmesinden bu yana daha da derinleşen bir siyasi çıkmaza girmiş Libya sorununun çözümüne yönelik yerel ve uluslararası tüm girişimlerin başarısız olduğu bir durumda monarşinin geri getirilmesi ihtimaline dair halkın nabzını yoklama çabasından başka bir şey değil.
 


Libyalıların şemsiyesi

Ayrıca, Bağımsızlık Anayasası'nın etkinleştirilmesi ve Libya'ya anayasal monarşinin geri getirilmesi için düzenlenecek Ulusal Konferansa Hazırlık Komitesi Başkanı Eşref Boudouara'ya göre Veliaht Prens Muhammed el-Hasan er-Rıza es-Senusi'nin Libya'nın tüm bileşenleriyle yürüttüğü istişareler ve görüşmeler, Libyalıların dikkatini çekme çabasından ibaret olamaz.

Bu girişim, ülkedeki anlaşmazlığı ve krizi çözmek ve demokrasinin, istikrarın ve güvenliğin temellerini atmak için anayasal meşruiyete başvurma konusunda anlaşmak üzere vatandaşları bir araya getiren kapsamlı bir diyaloğa ulaşmayı hedefliyor. 

Boudouara, değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:

Veliaht Prens'in 1951 Bağımsızlık Anayasası'nın yeniden yürürlüğe konması yönündeki çağrısı, rastgele değil, kasıtlı bir çağrıydı. Bu çağrı, uluslararası toplumun Libyalılara çözüm sunmaya dönük girişimlerinin 12 yıldır başarısız olmasının ardından geldi.

Ayrıca Anayasa Hazırlama Komisyonu da bir anayasa taslağı hazırlama konusunda üyeleri arasında bir uzlaşma sağlayamadı ve Anayasa Beyannamesi'nde kendisi için belirlenen yasal süreyi (4 ay) aştı.

Üstelik Tebu ve Amazigh (Berberi) bileşenlerinin yanı sıra Bingazi, Mısrata, Zaviya, el-Beyda, el-Küfre, Şahat vd. şehirler gibi 13 büyük seçim bölgesini temsilen 13 komisyon üyesi de komisyon oturumlarında itirazda bulunarak anayasa taslağını tamamen reddettiklerini açıkladı.  


Boudouara, "Monarşi, özellikle üç bölgenin (Trablus, Sirenayka ve Fizan) görüş birliğine sahip olması ve mevcut diğer siyasetçilerden farklı olarak Veliaht Prens'in batıda, doğuda ve güneyde yol alabilmesi sayesinde ülkeyi kasıp kavuran siyasi ve güvenlik bölünmelerinin üstesinden gelebilir. Üstelik anayasal monarşi, Libya devleti oluşumunun temel bir parçasıdır ve Libya'nın kimliğiyle ve ülkenin İtalyan işgalinden kurtuluşuyla yakından bağlantılıdır. Bu da ona yerel ve uluslararası alanda bir ivme kazandırıyor. Bilhassa seçilmiş bir parlamentoyu, iki meclisten oluşan bir yasama organını, yürütme erkini ve adaleti ve hukuku temel alan gerçek bir anayasal devletin kurumlarını içeren anayasal bir sisteme dayandığı için monarşi rejimi, istisnasız her Libyalı için bir şemsiyedir" diye konuştu.

 

 

Independent Arabia, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU