UNRWA Genel Komiseri Şarku’l Avsat’ta: Gazze’de kıtlık kapıda

ABD ve İsrail arasında ‘ertesi gün’ konusunda anlaşmazlık artıyor

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Afganistan, Yemen ve Afrika’daki savaşlarla karşılaştırıldığında Gazze’nin bugün karşı karşıya olduğu durumun ‘savaşın doruk noktası’ olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda Lazzarini, “Aynı zamanda yaklaşmakta olan geniş çaplı bir kıtlıktan da bahsediyoruz, yaklaşmakta olan potansiyel bir kıtlık var. Bu bazı bölgelerde çok kısa bir süre içinde ortaya çıkabilir” ifadelerini kullanarak Gazze Şeridi’nde ‘yaklaşan bir kıtlık’ uyarısında bulundu.

2003 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'de çalışan uluslararası çalışan Lazzarini, İsrail’in, Hamas’ın ya da başka herhangi bir tarafın savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işlemesi ihtimalinden endişe duyup duymadığı konusunda, “Bu daha sonra uluslararası toplumun uluslararası hukuk organı tarafından belirlenecek” yanıtını verdi. Ancak “Son birkaç ayda tanık olduğumuz durum, bütün bir topluluğun etkilenmesidir” ifadelerini kullandı ve ‘bu savaş suçunun İsrailliler tarafından da işlenmiş olabileceği gibi Hamas tarafından da işlenmiş olabileceğini’ belirtti.

Ayrıca Gazze’deki savaşın ‘ertesi gün’ olarak bilinen süreci konusunda da ABD ile İsrail arasındaki anlaşmazlık arttı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün bir açıklama yaptı. Açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘silahtan arındırılmış’ bir Filistin devleti kurma fikrine açık olduğunu dile getirdiği açıklamalarına ve ABD haberlerine açık ve doğrudan yanıt olarak, Gazze Şeridi’ndeki güvenlik kontrolünün İsrail’in elinde kalacağını vurguladı. Bu da Filistin egemenliğine yönelik taleple çelişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU