Rus basınında Gazze savaşı: "ABD ile Büyük Britanya'nın çılgınlık ve aptallığı kendilerine karşı döndü"

Gazze savaşının 104. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?  

Görsel: İzvestiya

Independent Türkçe için 19 Ocak Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 104. gününde Rus basını yaşananları nasıl görüyor?  
 

İzvestiya:

İzvestiya'da Prohor Dorenko imzalı haber özetle şu şekilde:
 

 

"ABD ile Büyük Britanya'nın çılgınlığı ve aptallığı kendilerine karşı dönüştü"

Ensar Allah Politbüro (Husiler) Üyesi Muhammed el-Buhaiti, Yemen'e karşı çıkan koalisyonun kayıpları ve Kızıldeniz ablukasının sona ermesi hakkında İzvestiya'ya konuştu

Ensar Allah (Husiler), Kızıldeniz'deki İsrail ve Batı gemilerine yönelik saldırıları ancak Gazze Şeridi'ndeki savaşın derhal sona ermesinden ve Filistin bölgesindeki sivil halka gerekli tüm insani yardımın kesintisiz olarak ulaştırılmasından sonra durdurabilir. Yemen hareketinin Politbüro üyesi Muhammed el-Buheiti, İzvestia ile yaptığı röportajda bundan bahsetti. Ayrıca Husiler, aralarında Rusya ve Çin'in de bulunduğu diğer tüm ülkelerden gemilerin güvenli geçişini sağlamaya hazır. Al-Buhaiti ayrıca, Yemen'in, ABD ve İngiltere'nin karadan işgali de dahil olmak üzere, olayların gelişmesi için tüm seçenekleri değerlendirdiğini söyledi.

"ABD'nin çaresizliğinin ve iflasının bir başka teyidi"

— Joe Biden yönetiminin sizi 2021'de bu listeden çıkardıktan sonra ABD, 17 Ocak'ta hareketinizi terör örgütleri listesine dahil etti. Bunun eylemleriniz üzerinde herhangi bir etkisi olacak mı?

"Washington'un, Allah Ansar'ı terörist örgütler listesine dahil etme kararı ABD'nin çaresizliğine ve çaresizliğine örnek olacak olaylardan biridir. Bu adım hiçbir şey etkilemediği gibi sadece Batı'nın itibarının hangi düzeye indiğini gösteriyor. Bugün bizim Harekatımız sadece Yemen'de, Arap ve İslam dünyasında değil uluslararası düzeyde de popülerlik kazanmıştır.
Terörist Gazze Şeridi'nde soykırım yapanları destekleyen ve savunanlardır. Ancak bu cinayetlerin sona ermesine ve 2 milyon insanın üzerinden ablukanın kaldırılmasını isteyen bir örgüt terörist olabilir mi?

Biz kendi kendimize hem komutan ve hem de askeriz. Sadece bundan dolayı ABD'nin ve Birleşik Krallık'ın, Yemen'e karşı saldırılara son vermesi, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurması ve kesintisiz tıbbi malzeme, gıda, su gelmesini sağlamalıdır. İşte biz de o zaman geç kalmadan Kırmızı Deniz'deki operasyonlarımızı durdururuz. Onlar bizi 'terörist' adlandırabilir ancak biz sadece kanın akmasını durdurmayı ve adil barış sağlamayı istiyoruz.

Aralarında Rusya ve Çin'in de bulunduğu öbür ülkelere gelince; bölgede onların gemi taşımacılığını tehdit eden hiçbir şey yoktur.

Savaş içerikli yaklaşımı konuşuyorsak İsrail veya İsrail ile ilintisi olan gemilerin Kırmızı Deniz'den yüzüp geçmeleri için en ufak bir fırsatları bile olmayacak. Onlara darbeler indirmeyi sürdüreceğiz."

(...)

"Ansar Allah herhangi bir ticari gemiyi ele geçirme veya ele geçirme hedefi peşinde değil.Bizim görevimiz Gazze'deki katliamı durdurması Yahudi devletinin ekonomik masraflarını yükseltmektir."

"ABD ve Birleşik Krallık'ın akıl yoksunluğu ve budalalığı onların kendilerine karşı çevrildi: Şimdi onların gemileri dünyanın anahtar ticari arterlerinden birini kullanamıyor. Saldırgan ülkelerin kayıpları Yemen'in kayıplarını sollamıştır. Ülkemizdeki iç parçalanmaya rağmen bu olay bizi sadece konsolide ediyor."

"Bölgedeki rakiplerimizin veya onların Yemen içindeki yandaşlarının üzerinde vekalet savaşı yürütmek yerine ABD ve Birleşik Krallık ile doğrudan savaşa girmek bizim için en iyi seçenek olacak. Biz iç savaşta bu yeni çatışmada kaybedebileceğimizden daha çok insan kaybettik. Ancak artık söylediğim gibi Batı koalisyonunun ülkemizi sadece halkımızı birleştiriyor."

(...)

"Bize nasıl saldırıyorlarsa aynen o şekilde yanıt veriyoruz. Bizi dinin etik ve ahlaki değerleri yönlendiriyor. Yani biz ayetlere istinaden hareket ediyoruz."

"Savaş Tahran veya farklı bir yerde değil Gazze'de yapılıyor. Her şeyden önce Filistinliler gibi biz de Arap'ız. Batı tüm olayları tersyüz ederek dikkatleri Filistin bölgesi Gazze'den yayındırmaya çalışıyor. Dünyanın önünde sadece iki seçenek vardır: Ya Gazze'deki savaşın bitmesi için Yemen'in saflarında durmalı veya İsrail rejiminin cinayetlerini örtbas eden ABD ve Birleşik Krallık saflarında kalmalı. Silahımız nereden gelmesinin ise hiç kimseyi ilgilendirmemesi gerekir, bunlar ikinci dereceli şeylerdir. Biz silahımızı manevi amaçlar doğrultusunda kullanırken Batı cinayet işlemek için kullanıyor."
 

 

TASS:

Husi sözcüsü, Rus ve Çin gemilerinin Kızıldeniz'den güvenli geçiş sözü verdi

Ensar Allah Politbüro üyesi Muhammed el Bahiti, serbest navigasyonun Yemen için önemli bir rol oynadığını vurguladı

Ensar Allah (Husiler) Politbüro üyesi Muhammed el Bahiti, Kızıldeniz'de Rus ve Çin gemilerine yönelik herhangi bir tehdit bulunmadığına dair güvence verdi.

İzvestiya gazetesine verdiği röportajda, "Rusya ve Çin de dahil olmak üzere diğer tüm ülkeler için hiçbir şey onların bölgede nakliyesini tehdit etmiyor" dedi ve ekledi: 

"Ayrıca biz onların gemilerinin Kızıl Deniz'den geçişlerinin güvenliğini sağlamaya hazırız. Deniz, çünkü ücretsiz kargo ülkemiz için önemli bir rol oynuyor"
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

BBC soruşturması: İsrail Batı Şeria'daki sivilleri hedef almakla suçlanıyor

İsrail, silahlı gruplarla bağlantısı olmayan ve İsrail birliklerine tehdit oluşturmayan bir grup Filistinli sivili hedef almakla suçlanıyor. Bu, işgal altındaki Batı Şeria'daki görgü tanıklarının ifadelerini takip ediyor

Cenin şehrine 10 kilometre uzaklıktaki el-Şuhada köyünden geçen yolun yakınında, 7 Ocak sabahı İsrail'in düzenlediği hava saldırısında 4 erkek 7 kişi öldürüldü.

İsrail Savunma Ordusu'nun olay yerinin yakınlığında bulunan gözleme kamerasıyla çektiği videoda hava darbesinin indirildiği sırada Filistinlilerle çatışmanın herhangi açık bir belirtisi gözükmüyor.

Hayatını kaybeden 4 kardeş olan Alaa, Hazza, Ahmed ve Rami Darviş yaşları 22 ile 29 arasındaki gençlerdi. Eski Filistin mültecileri olarak onlar birkaç sene önce anneleri ve 5 erkek ve kız kardeşleriyle Ürdün'den dönmüşlerdi.

Cenaze töreninde onları Hamas da dahil olmak üzere Filistinli direniş gruplarının bayraklarına sarmışlardı. Katledilenlerin yakınları ve komşuları bize onların savaşçılarla ilişkisinin olmadığını söylediler. Aynı gün sabah cenazelerin sevk edildiği Cenin merkez hastanesi yöneticisi Vissam Bakr aynı şeyi söyledi.

Bu erkeklerin annesi İbtesam Asus 4 oğlunun cenazesini bu hastanede gördü.

Kadın, "Hepsi öldü" dedi; "Ben onların birinin şehit olacağını bekliyordum, dördünün de değil. Hepsinin katledilmesi beni sarstı."

İsrail ordusu bu yere indirilmiş hava darbesinin uygun videosunu gösterdi, ancak her iki videonun da kesik ve montajlı olmasından dolayı olayların arasında ne kadarlık bir zaman diliminin olmasının belirlenmesi imkânsız.

"Biz İsrail Savunma Ordusu'ndan her iki olayın zamanını netleştirmesini istedik. Onlar bize hiçbir yorum yapmayacaklarını ve bilgi vermeyeceklerini söylediler."

Zaman önemli, zira imha namına indirilen darbeye hak kazandırmak için uluslararası hukuka uygun kurallar mevcut.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU