Sırp muhalefet lideri Sandulovic, işkence iddialarıyla ilgili ilk kez konuştu: "6 saat sürdü"

Sırp gizli polisi iddiaları reddetti

Nikola Sandulovic'in vücudunun sol kısmının felç olduğu ve sinirlerinin ağır hasar aldığı bildirilmişti (Sandulovic ailesi / Guardian)

Sırbistan'ın muhalefet lideri Nikola Sandulovic, gözaltından çıktıktan sonra ilk kez yaptığı açıklamada, ülkenin ulusal istihbarat kurumu Güvenlik Bilgi Ajansı (BİA) tarafından işkence gördüğünü öne sürdü.

Cumhuriyetçi Parti Genel Başkanı Sandulovic, dün yaptığı açıklamada BİA yetkililerinin evine baskın düzenlediğini ve kendisine en az 6 saat işkence ettiğini savundu. 61 yaşındaki siyasetçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Bana işkence yapan, beni döven, aşağılayan ve 6 saatten fazla bir süre boyunca beni ve ailemi öldürmekle tehdit eden Sırp gizli polisi tarafından kaçırıldım. Sadece sağlığım değil hayatım da tehlikeye girdi.

Sandulovic, Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) kurucu komutanlarından Adem Yaşari ve ailesinin mezarının bulunduğu Prekaz köyünü ziyaret ettiği eski görüntüleri sosyal medyada yeniden paylaşmış, hükümet yanlısı medyadan büyük eleştiri toplamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyasetçi videoda, "Prekaz'daki suçsuz Arnavut kurbanlar ve Yaşari ailesinin mezarlarını ziyaret eden tek Sırp yetkili benim. Burada yapılanları kabul etmeyen Sırplar adına özür ve af diliyorum" demişti. Paylaşımın üzerine BİA, "Sırplara karşı nefret söylemleri yaydığı" şüphesiyle Sandulovic'i gözaltına almıştı. 

Siyasetçi, sorgulamanın ardından gizli servis elemanlarının kendisini bir hapishane revirine götürdüğünü ve "30 günlük gözaltı cezası" aldığını söylediklerini savundu.

BİA'dan yapılan açıklamadaysa Sandulovic'in sorguya alındığı ancak bu süreçte "yasadışı fiziksel güç kullanımına maruz kalmadığı ve haklarının ihlal edilmediği" öne sürdü. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in ofisinden iddialarla ilgili henüz açıklama gelmedi. 

Sandulovic'in ailesi de siyasetçinin zorla alıkonduğunu, işkence gördüğünü ve kısmi felç geçirdiğini savunmuştu. Kosova Başbakanı Albin Kurti de yaşananlara tepki göstererek, olayı "tarif edilemez bir vahşet" diye nitelemişti.
 


Prekaz Katliamı

Kosova Savaşı sırasında yaklaşık 5 bin kişiden oluşan Sırp güçleri, 5-7 Mart 1998'de Adem Yaşari'nin Prekaz köyündeki evini ablukaya alarak, tank ve ağır silahlarla düzenledikleri saldırılarda aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 56 kişiyi katletmişti. Saldırıdan yalnızca Adem'in kardeşi Hamza Jashari'nin 10 yaşındaki kızı Besarta kurtulabilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, saldırının ardından yayımladığı raporda "Tüm bulgular, saldırının UÇK askerlerini yakalamayı değil, onları ve ailelerini öldürmeyi amaçladığını kanıtlıyor" değerlendirmesine yer vermişti.


Independent Türkçe, Guardian, Financial Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU