119 göçmen boğulmaktan kurtarılarak Libya’ya geri gönderildi

Akdeniz’de kaybolan 40 kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor

Libya açıklarında boğulan göçmenlerin cesetleri bulundu / Fotoğraf: Reuters

Akdeniz’de kaybolan 40 düzensiz göçmenin akıbeti belirsizliğini korurken Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 115’i erkek ve 4’ü kadın olmak üzere 119 kişinin durdurulup Libya’ya geri gönderildiğini bildirdi.

Örgütün Libya ofisi dün yaptığı açıklamada, göçmenlerin geri gönderilme sürecinin 7-13 Ocak tarihleri ​​arasında gerçekleştiğini ve uyruklarının tespit edilmediğini açıkladı.

Libya’nın doğusundaki Yasadışı Göçmenlikle Mücadele Servisi, güçlerinin kanunu ihlal edenleri yakalamak için başlattığı genişletilmiş güvenlik kampanyaları kapsamında geçen hafta 109 göçmeni Sudan ve Çad’a sınır dışı ettiğini açıkladı. Söz konusu açıklama, Libya’nın doğu ve batısında göçmen karşıtı kurumların, birkaç gün önce Akdeniz’de 40 göçmenin kaybolmasına yönelik haberlere karşı sessiz kalınmalarının ardından yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivil toplum kuruluşu Watch The Med’e bağlı Alarm Telefonu projesi geçen Cuma günü İtalya’nın Lampedusa adasına giden bir grup göçmenle bağlantı kuramadığını açıkladı. Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği Ajansı (Frontex) ve İtalyan Sahil Güvenliğinin tekne için gerçekleştirdiği arama çalışmalarının sonuçsuz kaldığını belirtti.

Alarm Telefonu projesi açıklamasında “Birkaç gün geçmesine rağmen henüz bir haber alamadık” ifadelerine yer verdi. Ayrıca “Yetkililer bu konuda uyarıldı ancak henüz tekneyle ilgili bilgi ya da karaya ulaşması ilgili bize bir bilgi verilmedi” ifadelerine de yer verildi.

Alarm Telefonu projesi, Ekim 2014’te aktivistlerden ve Avrupa ve Kuzey Afrika sivil toplumunun temsilcilerinden oluşan bir ağ tarafından kuruldu.

Sivil toplum kuruluşu açıklamasına son olarak “Göçmenlerin yakınları endişe duydukları ve acil yanıtlara ihtiyaç duydukları için bizi arıyorlar” ifadelerini ekledi.

496250.jpeg
Libya’nın başkentinden sınır dışı edilmeden önce düzensiz göçmenler Fotoğraf: Libya Sınır Dışı Etme Ofisi


Libya’nın başkenti Trablus’taki güvenlik yetkilileri, güney çölünün ortasında üyeleriyle yoğun çatışmalara giren bir ‘çete oluşumunun’ dağıtıldığını duyurdu. Söz konusu oluşumun ‘komşu Afrika ülkelerinden sınır boyunca düzensiz göçmen kaçakçılığı ve ticaretiyle uğraştığını’ belirtti.

Libya’da, komşu ülkelerle olan geniş sınırlar üzerinden düzensiz göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yapan, çıkan zorunlu çalıştırmada onları kullanan, göçmenlerin serbest bırakılmaları için ailelerinden fidye ödemeleri için pazarlık yapan ‘çete oluşumlarının’ tutuklandığına dair çok sayıda açıklama yapılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU