Irak Parlamentosu, Kasım Süleymani’yi anıyor

Milletvekilleri ve siyasi akım liderlerinin katılımıyla bir seminer düzenlendi

Irak Parlamentosu’nda Süleymani anısına düzenlenen fotoğraf sergisi

Irak Parlamentosu, İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar sorumlusu Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı ebu Mehdi el-Mühendis ile beraberindekilerin öldürülmesinin dördüncü yıldönümünü anmak için bir etkinlik düzenledi. Etkinlik "Zaferin Liderleri... Bir Yol ve Öncü" başlığı altında gerçekleştirildi.

Etkinlikle ilgili yapılan açıklamaya göre, seminere Irak Hikmet akımı lideri Ammar el-Hakim, Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed el-Asadi ve birçok milletvekili katıldı. Ayrıca, Irak Şehitler Vakfı Başkanı Abdülillah en-Naili, diplomatlar, yetkililer ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de yapılan etkinlikteydi.

Irak parlamentosu tarafından düzenlenen bu etkinlik ilk değil. Süleymani ve Mühendis neredeyse her yıl düzenli olarak anıyor

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanvekili Muhsin el-Mendelavi yaptığı konuşmada "Gazze'ye yapılan vahşi saldırı ve Yemen'e yönelik saldırılar, ‘Zaferin liderleri’nin duruşlarından ilham almayı gerektiriyor" dedi ve bu liderlere yönelik suikastın Irak'ın egemenliğine yapılmış açık bir ihlal olduğunu belirtti. Mendelavi, bu saldırının Haşdi Şabi merkezlerinin bombalanması ve oradaki liderlerin hedef alınması şeklinde tekrarlandığını da ifade etti.

Mendelavi ayrıca, yürütme yetkisine sahip olanları, parlamentonun 2020 yılında çıkardığı ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak topraklarından çıkarılmasını öngören 18 sayılı yasal kararı uygulamaya çağırdı. Başvekil, "Bu karar, temsilcileri aracılığıyla halkın iradesini ortaya koyuyor" diyerek parlamentonun bu konuda hükümete tam destek sağlamaya hazır olduğunu ekledi.

Öte yandan, Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed el-Asadi yaptığı konuşmada, hükümetin ulusal egemenliğe ve yasaların uygulanmasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı. Asadi, Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin çıkarılması için alınan kararı uygulamak üzere müzakerelerin başladığını, böylece Irak'ın, silahlı kuvvetleri tam kapasitesine ulaştığında herhangi bir yabancı varlıktan arınmış olacağını" söyledi. Ayrıca, "Güvenlik güçlerinin ülkeyi savunma ve egemenliğini koruma konusunda yetenekli olduğunu ve Irak parlamentosunun Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilmesi yönünde aldığı kararı hatırlatarak bu kararın önemine dikkat çektiğini" belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU