Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Antalya'da Lavrov'un burnuna yumruk atmak istedim"

Moskova, "yumruk atma" sözleri nedeniyle Ukraynalı lidere karşılık verdi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Moskova'nın istilasının ilk aşamalarında bir araya geldiklerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un yüzüne yumruk atma isteği duyduğunu söyledi.

Dmitro Kuleba bu açıklamaları Ukraynalı bir video blogger'a verdiği ve pazartesi günü yayımlanan bir saatlik gayrı resmi röportajda yaptı.

Bakan, "En zor görüşmeler, gidip karşınızdakinin burnuna yumruk atmak istediğiniz ama bunu gerçekten yapamadığınız görüşmelerdir" dedi.

Bunun iki ya da üç kez yaşandığını söyleyebilirim. Bunlardan biri Lavrov'la 2022 baharında (tatil kenti) Antalya'daydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı ve Rus bakanlardan oluşan heyetler, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinden kısa süre sonra birkaç tur görüşme gerçekleştirmişti.

İlk görüşmeler Ukrayna'nın Belarus sınırı yakınlarında gerçekleştirilmiş, daha sonra Türkiye'de de bir tur görüşme yapılmıştı.

O dönemde Kuleba, Türkiye'deki görüşmeleri zor diye nitelemiş, müzakerecilerin ateşkes ve insani yardım koridorlarının düzenlenmesi konularını görüştüklerini açıklamıştı.

Moskova'daki yetkililer Kuleba'nın Lavrov'u "yumruklamak" istediği sözlerini potansiyel bir propaganda fırsatı olarak değerlendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus gazetesi Izvestia'da yayımlanan yorumlarında bu sözlerin Ukrayna'nın "eğitimsiz, saldırgan kişiler" tarafından yönetildiğini gösterdiğini söyledi.

Volodimir Zelenski yönetimi, Rusya'nın yaklaşık iki yıldır süren savaşta ele geçirdiği toprakların herhangi birini elinde tutmasına izin veren bir ateşkes ya da barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söylerken, Türkiye'deki görüşmelerden bu yana hiçbir müzakere yapılmadı.

Ukrayna bunun yerine, 2014'te Rusya tarafından yasadışı ilhak edilen Kırım yarımadası da dahil tüm Ukrayna topraklarının geri verilmesini öngören 10 maddelik bir barış planı sundu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU