Başkanlığı engellenmeye çalışılan Guatemala'nın yeni lideri gece yarısı yemin etti

Ülke için bir dönüm noktası olarak görülüyor

Arevalo, reform programıyla yolsuzluk ve yaşam pahalılığıyla mücadele etmeyi vadediyor (Reuters)

Guatemala'da devlet başkanı seçilen yolsuzluk karşıtı Bernardo Arevalo, son dakikada gerçekleşen engelleme girişimlerine rağmen pazartesi sabah erken saatlerde yemin ederek göreve başladı.

Arevalo'nun yemin töreni aslında pazar gününe planlanmıştı ancak Guatemala Kongresi son dakikada aldığı kararla töreni erteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Törenin ertelenmesi Arevalo'nun başkanlık görevine başlayamayacağı yönündeki şüpheleri de artırdı.

Fakat uluslararası toplumun tepkisi ve sokağa çıkan binlerce kişinin yarattığı baskı sonrasında Arevalo, gece yarısından biraz sonra yemin ederek resmen göreve başladı.

Arevalo'nun destekçileri geceyi sokaklarda dans edip şarkı söyleyerek geçirdi.

Guatemalalı siyasetçi, ülkede demokrasinin tesis edildiği 1980'li yıllardan bu yana iktidara gelen en ilerici isim olarak görülüyor.

6 ay önce gerçekleşen seçimleri kazanan Arevalo'nun zaferi, Guatemala'daki muhafazakar siyasi düzen için de bir kırılma noktası olmuştu.

Arevalo'nun seçimleri farklı bir şekilde kazanması, Guatemala toplumunun geniş çaplı yolsuzluklara ve kişilere özel dokunulmazlıklara gösterdiği bir tepki olarak yorumlanmıştı. 

İktidar dönemi yolsuzluk skandallarıyla geçen bir önceki devlet başkanı Alejandro Giammattei ise yemin törenine katılmadı.

Aravelo yeminin ardından yaptığı konuşmada, "Demokrasimiz direnme gücüne sahiptir. Birlik ve güven yoluyla, Guatemala siyasetini değiştirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Aravelo, "Bir daha asla insan hakkı ihlali olmayacak" diye konuştu.


Arevalo seçim kampanyası döneminde "yolsuzlar tarafından yönetilen kurumları tasfiye etme" sözü vermiş ve son yıllarda ülkeyi terk eden savcılar, hakimler ve gazetecileri "adalet için savaşmak adına" ülkeye geri çağırmıştı.

Seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, "Yeni bir bahar arıyoruz" diyen Guatemalalı siyasetçi ülkenin ilk "demokrasi baharına" gönderme yapmıştı.

Ülkede "demokrasi baharı" kavramı, Arevalo'nun babası Juan Jose Arevalo'nun 1945'te Guatemala'nın seçimle yönetime gelen ilk lideri olmasını takip eden 10 yıl boyunca yaşanan değişim ve sosyal ilerleme sürecini tarif etmek için kullanılıyor.

Eski bir diplomat ve sosyolog olan Guatemalalı siyasetçi seçim döneminde birçok engelle mücadele  etmek zorunda kalmış, eski hükümetle yakın olan bazı savcı ve hakimler Arevalo'nun partisi Semilla'yı kapatmaya ve seçimleri ertelemeye çalışmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU