Bloomberg: Erdoğan, Türk yetkililerden Davos'a gitmemelerini istedi

Erdoğan'ın kararına gerekçe olarak zirve organizatörlerinin Hamas-İsrail savaşı konusundaki duruşunu gösterdiği öne sürüldü

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümet yetkililerinden, organizatörlerin İsrail-Hamas savaşındaki duruşu nedeniyle bu seneki Dünya Ekonomik Forumu Davos Zirvesi'ne katılmamalarını istediği iddia edildi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bugün başlayan zirveye katılmayı planladığını, ancak Erdoğan'ın talebinin ardından karar değiştirdiğini belirtti. Erdoğan ve Şimşek'in ofisinden sözkonusu iddiayla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği 7 Ekim saldırılarını "terör saldırısı" olarak nitelemiş ve kınamıştı. 

Bloomberg, Erdoğan'ın Türk yetkililerin Davos'a gitmemesi yönündeki kararının Türkiye'nin yabancı yatırımcılarla temas kurma girişimlerini karmaşıklaştıracağını belirtti. 

Erdoğan, 2009'da dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve moderatör David Ignatius ile bir panelde yaşadığı tartışmadan bu yana zirveye katılmıyor. Davos Krizi veya "one minute" çıkışı olarak anılan olayda Erdoğan, Peres ve Ignatius'a tepki gösterdikten sonra Davos zirvesine bir daha katılmayacağını söylemişti. 

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, 9. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e, 20 Ocak 2009'daki Dünya Ekonomik Forumu'nda "Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Biliyorum ki sesinin bu kadar çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak, bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz! Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum" demişti.

Zirveye Erdoğan katılmasa da bakanlar ve hükümet yetkilileri katılım gösteriyordu.

 

Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU