Ukrayna'daki hayvanat bahçesinde sağ kalan tek kara ayı İskoçya'ya gitti

Yampil, Rusya'nın Ukrayna'yı istilası sırasında 5 ay boyunca terk edilmesinin ardından açlığın eşiğinde bulunmuştu

Yampil yeni evine geldi (Natuurhulpcentrum)

Ukrayna'daki terk edilmiş hayvanat bahçesinde açlığa ve Rus füzelerine rağmen hayatta kalan kara ayı İskoçya'daki yeni evine yerleşiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adını bulunduğu köyden alan Yampil, Rus istilası öncesinde terk edilen hayvanat bahçesinde hayatta kalan son hayvanlardan biriydi.

Yakınlardaki bir topçu saldırısının ardından ağır bir şekilde sarsılmış halde bulunmuş ve 5 ay boyunca kendi başına hayatta kalmaya çalıştığı için TSSB'den (travma sonrası stres bozukluğu) mustaripti. Kurtarma görevlileri ayı açlıktan ölmeden sadece birkaç gün önce gelmişti.

Asya kara ayısı cuma sabahı erken saatlerde İskoçya'nın West Lothian bölgesinin West Calder köyündeki Five Sisters Hayvanat Bahçesi'ne nakledildi.
 

Asya kara ayısı
Ukrayna'daki Yampil köyünde kurtarılan Yampil adlı Asya kara ayısı (Natuurhulpcentrum)


Five Sisters Hayvanat Bahçesi'nin sahibi Brian Curran, "Yampil'in maruz kaldığı korkunç muamele ve koşullardan haberdar olduğumuzda kalbimiz parçalandı; hâlâ hayatta ve iyi durumda olmasına çok şaşırdık" dedi.

Curran sözlerine şöyle devam etti:

Gönüllüler onu bulduklarında kafesinin yakınında bir top mermisi patlamış ve Yampil beyin sarsıntısı geçirmişti.

Durumu çok kötüydü; 5 gün daha geçseydi onu kurtaramayacaklardı.

Ayılar da tıpkı insanlar gibi gerçekten travmatik bir şey yaşamalarının ardından travma sonrası stres bozukluğuna (PTSD) benzer zihin sağlığı sorunları yaşayabilir.

Bu nedenle onun bakımını üstlenmek ve bu geçiş sürecinin mümkün olduğunca huzurlu ve sakin hale getirilmesini sağlamak için en iyi ekibie sahibiz.

 

Yampil
Yampil, istiladan sağ kurtulan 200 hayvandan sadece biri (Natuurhulpcentrum)


Yampil cuma günü erken saatlerde hayvanat bahçesine ulaştı ve hayvanat bahçesi personelinin huzurlu bir kış uykusu geçirmesini umduğu geçici kafesine güvenli bir şekilde nakledildi.

Hayvanat bahçesinin, Yampil'in yeni evi, kafesi ve bakımı için 200 bin sterlinlik (yaklaşık 7 milyon TL) bağış hedefi var.

Halihazırda bireysel bağışlar ve Yampil'in evinin inşası için malzeme bağışlayan yerel işletmelerle 60 bin sterlin (yaklaşık 2 milyon TL) toplandı.

Curran şunları ekledi:

Daha önce de ayılar kurtardık ve müthiş tesislerimiz var.

Ancak Yampil, bakımını üstleneceğimiz ilk kurtarılmış Asya kara ayısı ve özel ihtiyaçlarına uygun yepyeni bir kafese ihtiyacı var.

Bu nedenle Yampil an itibarıyla iyileşme sürecine devam edeceği ya da kış uykusuna yatacağı geçici bir kafese yerleşiyor; bu bize kalıcı kafesi için bağış toplamaya devam etmeye ve toplumumuzun desteğiyle bunu inşa etmemize zaman tanıyacak.

Hayat pahalılığı krizinin ve içinde bulunduğumuz zor mali koşulların farkındayız ancak yardım edebilecek durumda olan herkesin desteğini ve cömert bağışlarını gerçekten memnuniyetle karşılıyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU