Trablus yetkilileri, güvenlik personelinin kamuya açık yollardan geçenlerden ‘rüşvet’ aldığına dair suçlamaları soruşturuyor

Soruşturmalar, Libya Başsavcısı Sıddık es-Sur’un açıkladığı raporlarla paralellik gösteriyor

Dibeybe hükümetinin İçişleri Bakanlığı’na ait bir güvenlik devriyesi / Fotoğraf: Bakanlık Medya Ofisi

Libya’nın başkenti Trablus’taki güvenlik yetkilileri, Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı İçişleri Bakanlığı üyelerinin, yoldan geçenleri kamuya açık yollarda ‘rüşvet’ ödemeye zorlamadaki ‘rollerini’ soruşturmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmalar, Libya Başsavcısı Sıddık es-Sur’un açıkladığı raporlarla paralellik gösteriyor.

Söz konusu raporda, İçişleri Bakanlığı’nın bazı üyelerinin kamuya açık yollardaki yayaların geçmelerine izin vermeleri karşılığında para ödemeye zorlama olayına dahil olduklarına dair kanıt yer alıyor. Başsavcı, çarşamba akşamı yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Özel mülkiyet korunur, yasalar dışında vergi ve harçlar uygulanmaz. Merkez bölgede bu işi yapanları takip etmeleri ve onların sapmalarını engellemek için gerekli adımların atılması için talimat verdim.

İçişleri Bakanlığı mensuplarına atfedilen suçlara ilişkin soruşturma başlatılması talimatı da veren Başsavcı, “Bu olaya ilişkin soruşturma, Misrata Temyiz Mahkemesi’nin yargı yetkisindeki Başsavcılığın ekibine emanet edildi” dedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Bakan Imad et-Trablusi, özellikle Maslata’da (kuzeybatı) geçişlerine izin verilmesi için sahil yolu boyunca rüşvet ödemek zorunda kalan bazı kamyon ve tır şoförlerinin şantajlara maruz kaldıklarından şikayet etmesinden sonra bu olayların araştırılması gerektiğini vurguladı” dedi.

Söz konusu kaynağa göre, İçişleri Bakanı Trablusi, bu olaylara karışanların hızla tespit edilmesi ve mümkün olan en kısa sürede savcılığa teslim edilmesi yönünde talimat vererek, kamyonların hareketini kolaylaştırmak için yolların izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Maslata’daki kamyon ve tır şoförleri, çarşamba günü düzenlenen protesto gösterisinde, güvenlik noktalarında bulunan güvenlik görevlileri tarafından sahil yolunda yaygın tacize maruz kaldıklarını ve geçiş ücreti ödemeye zorlandıklarını anlattı.

Şoförler, akaryakıtın tüm istasyonlarda resmi fiyattan verilmesini, bu konunun sürücüleri istismar edenlerin inisiyatifine bırakılmamasını talep etti.

Ayrıca bu keyfi eylemler nedeniyle, meslektaşlarının yakıt bulunana kadar birkaç gün yolda kalmaya zorladığını da dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU