BM, Afgan kadınların örtünme kurallarını ihlal etme gerekçesiyle tutuklanmalarına yönelik ‘büyük endişe’ duyduğunu açıkladı

Afgan hükümeti açıklamayı ‘propaganda’ olarak nitelendirdirerek tepki gösterdi

Afgan kadınları yanlarında Kabil’de gösteri yaparken yakınlarında bir Taliban savaşçısı bulunuyor / Fotoğraf: AFP

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler misyonu dün yaptığı bir açıklamada, Taliban yetkilileri tarafından dayatılan örtünme kurallarını ihlal etmekle suçlanan Afgan kadınların ‘son zamanlarda keyfi olarak gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları’ sebebiyle büyük bir endişe’ duyduğunu belirtti.

Afgan hükümeti hızla Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’nun (UNAMA) açıklamasını küçümsemedi ve bunu bir ‘propaganda’ olarak nitelendirdi.

Son zamanlarda basında çıkan haberler ve sosyal medyadaki açıklamalarda, Taliban yetkililerinin bazı kadınları, gözler ve eller dışında vücudun tamamını kapatan çarşaf giymelerini zorunlu kılan örtünme kurallarını, ağızlarını kapatmadan dışarı çıkarak ihlal etmeleri gerekçesiyle tutukladığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNAMA misyonu bir basın açıklamasında, 1 Ocak’tan bu yana Kabil’de ve merkezi Daykundi vilayetinde polis ve Ahlaksızlığı Önleme ve Erdemi Teşvik Bakanlığı tarafından örtünme kuralları kapsamında yürütülen ‘bir dizi kampanyayı’ belgelediğini söyledi.

Ayrıca, dini ve etnik azınlıklara ‘kötü muamele suçlamaları ve dış dünyayla temaslara izin vermeden gözaltına alma’ iddialarının araştırıldığını belirtti.

Açıklamada “UNAMA, mevcut baskıların keyfi tutuklama korkusu nedeniyle kadınları daha fazla izolasyona iteceğinden ve erkeklerin evde baskıcı önlemler almasına izin veren bir ortam yaratacağından endişeleniyor” ifadelerine yer verildi.

UNAMA, kadın tutukluların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak konuyu Taliban yetkilileriyle görüştüğünü de bildirdi.

Misyon başkanı Rosa Otunbayeva, "Tutuklamalar, Afgan kadınlarını daha büyük tehlikeye maruz bırakan büyük bir utanç damgası taşıyor" dedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, BM misyonunun endişelerinin yersiz olduğunu belirtti. X platformunda yaptığı açıklamada “Afgan kadınları başörtüsü takmayı kendileri taahhüt ediyor, onları bunu yapmaya zorlamaya gerek yok. Ahlaksızlığı Önleme ve Erdemi Teşvik Bakanlığı yetkilileri hiçbirini bunu yapmaya zorlamadı” dedi. Ayrıca “Konuyla ilgili yapılan propagandanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur” ifadelerine yer verdi.

Bir Taliban yetkilisi salı günü Batı Kabil’in, zulüm gören Şii Hazara mezhebinin üyelerinin yaşadığı Dashte Barchi bölgesinde din adamlarından oluşan bir kalabalığa seslenirken, çok sayıda kadın ve genç kızın, kıyafet kuralını ihlal etmeleri gerekçesiyle tutuklandığını belirtti.

Taliban hareketi, Ağustos 2021’de iktidara döndükten sonra daha fazla esneklik gösterme sözü vermesine rağmen, 1996 ile 2001 arasındaki yönetiminden öne çıkan şeriat hukukunun çok katı bir yorumunu uygulamaya hızla geri döndü.

Taliban yönetimi, BM tarafından ‘cinsiyet ayrımcılığı’ olarak tanımlanan kadınlara yönelik baskıcı önlemlerini artırdı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU