Akabe Zirvesi: Gazze’ye yönelik saldırganlığın durdurulması ve iki devletli çözüme dönüş

Ürdün Kralı, Mısır Cumhurbaşkanı ve Filistin Devlet Başkanı İsrail’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi sakinlerini yerinden etmeye yönelik her türlü planına karşı olduklarını vurguladı

Fotoğraf:  Şarku’l Avsat

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün, Filistin sorununun iki devletli çözüm temelinde sorunun çözülmesine bağlı kalarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırganlığını durdurmak ve savunmasız sivilleri korumak için baskı yapmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze’deki durumu görüşmek üzere Akabe kentinde düzenlenen zirvede liderler, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri yerinden etmeye yönelik her türlü planına karşı olduklarını ve bu planların uluslararası alanda kınanıp bunlarla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Liderler ayrıca, “tek Filistin devletinin bir uzantısı olan” Gazze ile Batı Şeria’yı birbirinden ayırma girişimleri de dahil olmak üzere, Filistin meselesini tasfiye etmeye yönelik tüm girişimleri kati suretle reddettiklerinin altını çizdiler.

Liderler, Gazze halkının evlerine dönmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, Gazze’nin bazı kısımlarını yeniden işgal etme veya burada güvenli bölgeler kurma girişimlerine karşı uyarıda bulundular.

Zirvede liderler, Gazze Şeridi’ndeki insanların yaşadığı trajik insani durumun hafifletilmesi için Gazze’ye kalıcı ve yeterli düzeyde insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması gerektiğini yinelediler. Radikal yerleşimcilerin Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği düşmanca eylemlere ve Kudüs’teki Müslümanların ve Hıristiyanların kutsallarına dokunulması konusunda Batı Şeria’da olup bitenlere dikkat çekerek bunların Batı Şeria’daki durumun kontrolden çıkmasına ve bölgede patlama yaşanmasına yol açabileceği uyarısında bulundular.

Liderler, Filistin meselesinde iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için siyasi bir ufuk bulmak amacıyla Arap ülkeleri ve aktif ülkelerle ortaklaşa çalışmaya devam etme konusunda mutabakata vardılar. İki devletli çözüm Filistin halkına tüm meşru haklarının geri verilmesini ve 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir devletin kurulmasını garanti ediyor.

Ürdün Kralı savaşın büyümesine yol açabilecek ve sükunete ulaşma çabalarını zorlaştırabilecek herhangi bir tırmanmaya karşı uyarıda bulunarak, durumun ciddiyetine dikkat çekti ve bir sonraki aşamada atılacak adımların belirlenmesi için olağanüstü bir çaba gerektiğini söyledi.

Kral 2. Abdullah, Gazze’de acil ateşkes sağlanmasına yönelik çabaları görüşmek üzere üçlü zirve öncesinde Mısır Cumhurbaşkanı ve Filistin Devlet Başkanı ile ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU