Alaska Havayolları, parçası kopan uçaktaki yolculara tazminat teklif etti

Yaklaşık 5 bin metreden düşen iPhone ise sapasağlam

Dehşet verici olayın ardından Boeing'in hisselerinde yüzde 8 düşüş kaydedildi (AP)

ABD'de Alaska Havayolları'nın seyir halindeyken kapısı kopan uçağındaki yolculara 1500 dolar tazminat ödeyeceği bildirildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) aktardığına göre firma, 1282 numaralı uçuşta 5 Ocak'ta yaşanan olayın ardından yolculara e-posta göndererek bilet paralarının iade edileceğini ve kendilerine tazminat ödeneceğini belirtti. 

Ancak gazeteye konuşan avukat Daniel Laurence, yolcuların havayolu firmasına dava açabileceğini ve hukuki süreç sonunda çok daha yüksek miktarda tazminat alabileceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Laurence, "Ölüme yakın bir deneyim diye tanımlanabilecek bu olay için yolcu başına 1500 dolar yetersiz kalıyor" dedi. 

Şirkete ait Boeing 737 MAX 9 tipi yolcu uçağı, Oregon eyaleti üzerindeyken kapısının kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı. Firma, 171 yolcu ve 6 kabin görevlisinin yer aldığı uçağın güvenli şekilde iniş yaptığını ve can kaybı yaşanmadığını bildirmişti. 

Şirket, filosundaki  737 MAX 9 tipi 65 uçağın inceleme için geçici olarak seferlerden alındığını duyurmuştu.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) da olayla ilgili inceleme başlatmıştı. 

NTSB'den dün yapılan açıklamada, civatalarla ilgili bir sorun nedeniyle kapının yerinden çıkmış olabileceği belirtildi. 

Kurulun açıklaması, havayolu firmasının kendi incelemelerinde kapılardaki bazı civataların takılmadığını tespit etmesinin ardından geldi. 

Alaska Airlines'ın yanı sıra United Airlines da kapı cıvatalarının takılı olmadığını gördüklerini bildirdi. 

NTSB Başkanı Jennifer Homendy, incelemelerin sürdüğünü aktarırken, cıvatalarla ilgili durumu da araştırdıklarını belirtti. Homendy, cıvataların sonradan çıkmış olabileceği gibi fabrikada üretim sırasında takılmama ihtimali bulunduğunu da söyledi.

Yetkili, "Olayın nasıl ya da neden yaşandığını henüz açıklayamıyoruz. Bunun için daha fazla bilgi toplamamız lazım. Bu da zaman alacak" dedi. 

Türk Hava Yolları da olayın ardından pazar günü filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 tipi uçağı seferden çektiğini duyurmuştu. 
 


Öte yandan Oregon eyaletindeki Portland şehrinde, yaklaşık 5 bin metre irtifadayken kapısı patlayan uçaktan düşen iPhone'un ekranında tek bir çatlak bile olmaması şaşkınlık yarattı.
 


Sean Bates isimli bir kişinin bulduğu iPhone'un bataryası da yarıya kadar doluydu. Bates, pazar günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda telefon için "Yaklaşık 5 bin metreden düşmüş, hiçbir şey olmamış" diye yazdı.


Independent Türkçe, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU