Gazze ‘sonraki aşamanın’ hatlarının netleşmesini bekliyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Blinken’ı kabul etti ve savaşın durdurulmasını ve barışa giden yolun yeniden açılmasını vurguladı

Prens Muhammed bin Selman dün Antony Blinken’i El-Ula’daki ‘kış kampında’ kabul etti / Fotoğraf: SPA

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un 95 gündür devam eden İsrail savaşının odak noktası haline geldiği bir dönemde, dikkatler, savaşın bir sonraki aşamasına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrailli liderler arasında bugün yapılması beklenen görüşmelerden çıkacak sonuçlara odaklandı. Washington ile Tel Aviv arasındaki tutumların arasında bariz bir farklılık olduğu biliniyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman ile ABD Dışişleri Bakanı arasında El-Ula’daki kış kampında yapılan toplantının odak noktası Gazze’ydi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre toplantıda, Gazze ve çevresinde yaşanan olaylardaki son gelişmeler ve bunlarla ilgili yapılan çalışmalar başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası durumdaki gelişmeler ve güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla bunlara yönelik yapılan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, askeri operasyonları durdurmanın, insani düzeyde daha fazla çaba göstermenin ve Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi ve adil ve daimi bir barış sağlanması için istikrarın geri getirilmesi ve barış yolunun yeniden tesis edilmesi için gerekli ortamı hazırlamaya çalışmanın önemini vurguladı.

Blinken’ın bugün İsrail liderliğiyle yapacağı ve ardından yarın Filistin liderliğiyle yapacağı benzer toplantıların arifesinde, Gazze konusunda ABD ve İsrail arasındaki görüş ayrılıkları bariz bir şekilde ortaya çıktı. NBC News’e göre, bölgedeki mevcut turunda Blinken’e eşlik eden üst düzey ABD’li bir yetkili, ABD’li bakanın İsrail’e savaşı “mümkün olan en kısa sürede” sona erdirmesi gerektiğini söyleyeceğini ve sadece “haftaları” olduğunu bildireceğini söyledi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Likud Partisi milletvekilleriyle görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak açıklamada, savaşın yakın zamanda durmayacağını söylediler. Güneyde Gazze Şeridi’nde ve Kuzeyde Lübnan sınırındaki savaşın “birkaç ay daha devam edeceğini” ve İsrail’in savaşı sürdürmek için uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine eklediler.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile El-Ula’da yaptığı toplantıda, Gazze’deki savaşı, “ortak barış girişimini ve iki devletli çözüme ilişkin uluslararası fikir birliğini gerçeğe dönüştürmeye yönelik adımları” tartıştıklarını belirterek geçtiğimiz eylül ayında açıklanan ‘Ortak Barış Günü Girişimi’ne işaret etti. X platformunda yaptığı paylaşımda Borrell “Yol zorlu olacak ama barışın alternatifi yok” ifadelerini kullandı.

Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistinli mevkidaşı Mahmud Abbas ile Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik çabaları görüştü. İkili Filistinlilerin “yerinden edilmesini” reddettiklerini ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını da içeren “adil ve kapsamlı bir çözüme” ulaşmanın gerekliliğini vurguladılar.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU