DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli: Meclis Başkanı, Can Atalay kararının okunmasını sağlamamalıdır

Temelli, “Anayasayı değiştirmek için bir çabanın içinde olabilirsiniz ama anayasayı ihlal edemezsiniz ihlal ederseniz bunun adı darbedir” dedi

Fotoğraf: X / @DEMGenelMerkezi

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin "Yapılması gereken Meclisin ortak iradesiyle Yargıtayın bu yanlış kararını durduracak bir girişimin hayata geçmesidir." dedi.

Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmenin mümkün olmadığını, halkın haber alma hakkının engellendiğini savunan Temelli, son günlerde gazetecilere yeşil pasaport verilmesine yönelik düzenlemenin gündeme geldiğini, bu konuda ne tür ayrımcılıklar yaşanacağının görüleceğini söyledi.

"Ülkedeki bütün sorunların, Kürt sorunuyla beslendiğini ve büyüdüğünü" öne süren Temelli, sorunun, bölücü terör örgütü elebaşı ile yapılacak görüşmelerle çözüme ulaştırılabileceğini savundu.

Açık bir anayasa ihlalidir

Sezai Temelli, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararının bir yargı darbesi olduğunu ve kararla Anayasa'nın ihlal edildiğini öne sürerek şunları söyledi:

Açık bir anayasa ihlalidir. Anayasa kararlarını beğenmeyebilirsiniz, Anayasayı değiştirmek için bir çabanın içinde olabilirsiniz ama anayasayı ihlal edemezsiniz ihlal ederseniz bunun adı darbedir. Buna sesiz kalmak darbe ile işbirliğidir. Dolaysıyla bugün yapılması gereken, Yargıtay kararlarına övgüler dizmek değil, Yargıtay'ın bu yanlış kararının sonlanmasını sağlayacak bir iradeyi ortaya koymaktır. Bugün soruluyor Meclis Başkanı acaba Can Atalay hakkındaki hükmün okunmasını sağlar mı sağlamaz mı diye kuşkusuz sağlamamalıdır. Bir anaysa ihlalini de bir Meclis Başkanı artık yapamamalıdır. Yapılması gereken Meclis'in ortak iradesiyle Yargıtay'ın yanlış kararını durduracak Yargıtay'ın bu darbe girişimine son verecek anayasa ihlallerinin yolunu kapatacak bir girişin hayata geçmesidir.

Cezaevlerindeki 500 hasta hükümlünün tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Temelli, Adalet Bakanlığının bu konuda hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi.

DEM Parti'li Temelli, iktidarın ekonomi politikalarını da eleştirerek, "Sefalet endeksinde ilk 10'a girmiş bir ülkeyiz. Ekonomideki hedefleri tutturduğunu söyleyen Mehmet Şimşek'in tutturduğu yegane hedef, bu sefalet endeksi hedefidir" görüşünü savundu.

Kentsel rantlar peşinde koşacağını bir kez daha gösteriyor

AK Parti'nin, yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının Murat Kurum olduğunu hatırlatan Temelli, yerel seçimlere ilişkin de şunları söyledi:

Yerel seçimlere giderken; seçim ekonomisi uğruna, kazanacakları üç beş belediye uğruna bu sefaleti daha da derinleştirmeye devam ediyorlar. Fiyat artışı yoluyla dolaylı vergiler yoluyla KDV ve ÖTV'siyle halkın üzerine bu maaliyet, daha yükleyecekler. Bu ekonomik zulüm daha da artacak. Mart'tan sonra artık tufan bizi bekliyor bunu da sık sık açıklamalarında dile getiriyorlar.

Yerel seçimler aslında bugün Türkiye'de önemli seçim olarak karşımıza çıkacak. Sadece belediye başkanlarını belediye meclis üyelerini belirleyemeyeceğiz. Aslında Türkiye'nin önümüzdeki dönem nasıl bir sürece evrileceğine hep beraber karar vereceğiz. Demokrasi mücadelesi olarak yerel seçimlerin önemli bir eşik olduğunun altını çizmek istiyoruz.

Adaylar açıklanıyor bu adaylara baktığımızda karşımıza net tablo çıkıyor kentsel haklar mı kentsel rantlar mı? Proje adaylarla aslında kentsel rantların peşinde koştuklarını iktidarın bu rant düşkünlüğünün devam ettiğini net görüyoruz. İmar affıyla anılan yaptığı hiçbir projenin hayata geçmediği bir insanı İBB başkanı olarak açıkladı ki bu da aslında kentsel haklarla alakası olmayan bir anlayışın kentsel rantlar peşinde koşacağını bir kez daha bize gösteriyor. Biz DEM Parti olarak, kentsel haklar mücadelesini vermeye devam edeceğiz bir daha geri dönmemek üzere kayyumları tahin çöplüğüne göndereceğiz.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU