Avustralya'dan terör sembollerine yasak: PKK da listede

Yeni yasa derhal yürürlüğe giriyor

4 Aralık 2017'de Melbourne'de düzenlenen protestosda bir çocuk "Nazilere Hayır" yazan bir döviz taşıyor (AP)

Avustralya, Nazi selamını ve terör gruplarıyla ilişkili sembollerin kamuya açık alanlarda sergilenmesini yasakladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya, İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından artan Yahudi düşmanlığı olaylarına tepki olarak pazartesi günü yasayı kabul etti ve düzenleme hemen yürürlüğe girdi.

Yerel haberlere göre, halka açık yerlerde Nazi selamı vermek, Nazi gamalı haçını ya da Schutzstaffel (SS) paramiliter grubuyla bağlantılı çift sig (zafer) işaretini sergilemek yasa kapsamında suç sayılıyor ve 12 aya kadar hapis cezası öngörülüyor.

Avustralya'nın yasağı uygulamaya koymayı planladığı kasımda, Avustralya Yahudileri Yürütme Konseyi Eş Başkanı Peter Wertheim şunları söylemişti:

Değiştirilen yasa tasarısı, özellikle son zamanlarda farklı çevrelerden gelen Yahudi düşmanlığı seviyesinde gördüğümüz olağanüstü artışlar göz önüne alındığında, Avustralya Yahudi toplumu için sevindirici bir haber olacak birçok olumlu özelliğe sahip.

Adalet Bakanı Mark Dreyfus pazartesi günü şu açıklamayı yaptı:

Bu yasa türünün ilk örneği ve Avustralya'da hiç kimsenin Nazileri ve onların şeytani ideolojisini öven eylem ve sembolleri yüceltmesine ya da bunlardan kazanç sağlamasına izin verilmemesini sağlayacak.

Yeni yürürlüğe giren yasa aynı zamanda İslam Devleti, Hamas ya da PKK gibi yasaklı terör örgütleriyle ilişkili sembollerin kamuya açık sergilenmesini ya da ticaretinin yapılmasını da yasaklıyor.

Ancak akademik, eğitimsel ya da sanatsal amaçlara istisna tanındı.

Geçen martta bir grup Neo-Nazi, trans haklarına karşı olduğu bilinen Kellie-Jay Keen-Minshull tarafından Melbourne'de düzenlenen bir mitingde boy göstermişti. Victoria Parlamentosu'nun merdivenlerinde açıkça Nazi selamı vermişlerdi. Keen-Minshull grupla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetmesine rağmen, olay siyasette büyük bir tepkiye yol açmış, Nazi simgelerinin kamusal alanda sergilenmesine yönelik önlemlerin arttırılması çağrılarına neden olmuştu.

İftirayla Mücadele Komisyonu Başkanı Dvir Abramovich kasımda Sydney Morning Herald'a şunları söylemişti:

Bu yasa tasarısı, bu şeytani hareketi toplumu terörize etmek için bir toplanma çığlığı olarak kullanan, vahşi Yahudi düşmanlığıyla alevlenenlere bir darbe indirecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU