Lübnan'ın güneyindeki Fransız askerlerinin gidişatı şüphelerle dolu

Kendilerini Hizbullah, İsrail ve liderleri arasındaki gerilimin merkezinde buldular

Fransa Savunma Bakanı, Lübnan'ın güneyindeki Deyr Kifa köyündeki Fransız UNIFIL birimini ziyaret etti / Fotoğraf: AFP

Lübnan'ın güneyinde, Birleşmiş Milletler Geçici Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan Fransız askerleri, Gazze'de savaş başladığından bu yana Hizbullah ile İsrail arasındaki sınırda artan gerilimin ortasında kendilerini ateş hattında buluyor. 

İsrail sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta Deyr Kifa kasabasındaki Fransız tabur karargahında BM amblemi taşıyan bir askeri aracın önünde duran Fransız Yüzbaşı Paul, "Kendimizi ateşin tam ortasında buluyoruz. Nispeten sakin bir bölgeden, her şeyin büyük ölçüde en ufak bir siyasi açıklamaya bağlı olduğu değişken bir bölgeye geçtik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş atmosferi

7 Ekim'de savaş patlak verdiğinden bu yana İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki karşılıklı bombalamaların sıklığında bir artış yaşanması, çatışmanın genişleyeceği korkusunu artırıyor.

Lübnan sınır bölgesinde gözle görülür bir askeri varlığı bulunmayan Hizbullah, günlük operasyonlarında öncelikli olarak sınıra yakın İsrail ordusunu hedef aldığını bildirerek bunu Gazze'ye ve direnişine destek olarak görüyor.

Deyr Kifa üssündeki operasyonlardan sorumlu Yüzbaşı'nın açıkladığına göre Fransız kuvvetleri 7 Ekim'den bu yana devriye sayısını günde dörtten yediye çıkardı.

Yüzbaşı Paul, "Durum gergin, her gün top mermileri düşüyor, sesleri duyuluyor, savaş havasındayız" ifadelerini kullandı.

Mermilerin, füzelerin ve insansız hava araçlarının fırlatıldığını söyleyen Paul, "daha önce 3 veya 4 yılda olan şey şimdi bir hafta içinde oluyor" vurgusunda bulundu.

Lübnan'ın güneyinde bulunan Fransız kuvvetleri, UNIFIL'e katılan en önemli güçler arasında yer alıyor.

Uluslararası gücün sayısını oluşturan yaklaşık 10 bin askerden 700'ü konuşlandırılmış durumda.
 


Şüphelerle dolu bir yol

UNIFIL, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesini onaylamak ve Lübnan hükümetinin bölgedeki otoritesini yeniden tesis etmesine yardımcı olmak amacıyla Mart 1978'de Güvenlik Konseyi kararıyla kuruldu. 

2006'de Hizbullah ile İsrail arasında yürütülen yıkıcı savaşı sona erdiren 1701 sayılı karar, uluslararası gücün varlığını pekiştirerek ona iki taraf arasındaki ateşkesi denetleme görevi verdi. 

Karara göre Lübnan ordusu, yasadışı askeri varlığı önlemek amacıyla yıllardır ilk kez İsrail sınırına konuşlandırıldı. 

Karşılıklı bombardımanlar şuana dek büyük ölçüde sınır bölgeleriyle sınırlı kaldı, ancak İsrail Lübnan topraklarının derinliklerine sınırlı saldırılar düzenledi. 

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, yeni yıl kutlamalarına katılmadan önce Pazartesi günü Deyr Kifa üssünde Fransız askerlerine yaptığı konuşmada, Fransız taburunun misyonunun çok tehlikeli olabileceği konusunda uyardı.

Aynı zamanda, "Önümüzdeki hafta ve günlerde yolumuz şüphelerle dolu olacak" vurgusunda bulundu. 

Sınırda gerilim patlak verdiğinden bu yana Lübnan'da 160'tan fazla kişi öldürüldü. Hizbullah bunlardan en az 120'sinin yasını tuttu. İsrail ordusu ise 9'u asker olmak üzere 13 kişinin öldüğünü bildirdi.

Fransa, Lübnan-İsrail sınırında gerilimin artmasını önlemek istiyor. Bu nedenle Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Lecornu 7 Ekim'den bu yana Lübnan'a çeşitli ziyaretlerde bulundu. 

Gerilimin artışından, karargahı ateş altında kalan UNIFIL güçleri de nasibini aldı. Geçen hafta sınıra yakın operasyon bölgesindeki devriyeleri hedef alan en az iki saldırı düzenlendi. 


Bu seçimleri kim dayatıyor?

UNIFIL 4 Ocak Perşembe günü, Lübnanlı yetkilileri Taybe kasabasındaki gençler tarafından bir devriyeye karşı gerçekleştirilen ve Endonezya taburundan bir üyenin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı soruşturmaya çağırdı.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Perşembe günü sınır kasabası Kfarkela'da bir grup genç, kasabanın içinden geçen bir Fransız devriyesini durdurarak araçlarına demir çubukla çarptıktan devriyeyi geri çekilmeye zorladı.Ancak herhangi bir yaralanma kaydedilmedi. 

Lecornu ve Lübnan Ordu Komutanı General Joseph Avn, Pazartesi günü UNIFIL gücünün misyonunu, "kötüleşen koşullar ışığında nasıl devam ettirilebileceğini, Lübnanlı ordu askerlerinin ve güç mensuplarınım görevlerinde nasıl korunabileceğini" tartıştı. 

İsrail, Hizbullah'ı Litani Nehri'nin kuzeyine, kuzey sınırından yaklaşık 30 kilometre uzağa taşımak için baskı yapıyor.

Geçen pazar günü bu yöndeki baskılara ilişkin yorum yapan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'in Hizbullah'a onu Lübnan'ın güneyinden çıkarma konusunda seçenek dayatacak konumda olmadığını doğruladı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkesinin, Lübnan ordusunun yalnızca İsrail sınırı boyunca konuşlandırılmasını, İsrail'in Lübnan'ın hak iddia ettiği sınır topraklarından çekilmesi koşuluyla öngören 1701 sayılı Uluslararası Kararı uygulamaya hazır olduğunu ifade etti.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU