Anksiyete seks hayatınızı nasıl etkiliyor?

"Partnerinize karşı dürüst olun"

Uzmanlara göre partnerlerle açık iletişim, kaygının olumsuz etkilerini hafifletebilir (Unsplash)

Sağlık uzmanları, anksiyetenin cinsel yaşamda olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekti. 

ABD'nin kadın sağlığı dergilerinden Health'in internet sitesinde yayımlanan yazıda, endişeli bir ruh halinin ya da kaygı bozukluğunun seks hayatını sekteye uğratabileceği belirtildi. 

Yazıda, "seks kaygısı" adı verilen bu durumun cinsel arzu, uyarılma ve orgazmı olumsuz etkileyebileceğine işaret edildi. 

Endişeli ruh halinin cinsel dürtülerin azalmasına yol açtığı belirtilirken, kaygı bozukluğunun tedavisinde kullanılan antidepresan türü ilaçların libidoyu düşüren yan etkiler yaratabileceği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca seks kaygısından mustarip kişilerin cinsel ilişkiye yönelik özgüveninin azalabileceği ve bunun yetersizlik duygularına neden olabileceği aktarıldı. 

Sağlıklı bir seks yaşamında partnerler arasındaki iletişimin önemine işaret edilen yazıda, cinsel performans kaygısına kapılanların seks yapmaktan gittikçe uzaklaşabileceği belirtildi. 

Bu durumun kişinin partneriyle yakınlaşmasını, ihtiyaçlarını ve önceliklerini paylaşmasını engelleyebileceği ifade edildi. 

Yazıda, "Dürüst davranmak, cinsel hayatınızı potansiyel olarak daha iyi hale getirmenizi sağlar ve bastırılmış duygular hakkında konuşmak rahatlatıcı etki yaratabilir" dendi. 

Hakemli bilimsel dergi Women's Health'de 2018'de yayımlanan çalışmada, kaygı bozukluğunun kadınlarda orgazmı güçleştirdiği ortaya konmuştu.

Ayrıca 2022'de yayımlanan bir bilimsel çalışmada, anksiyete sorunlarının erkekte ereksiyon bozukluğuna yol açtığına da işaret edilmişti.

Yazıda, geçmişte cinsel saldırı, taciz ve tecavüz gibi travma yaratabilecek deneyimler yaşayanların, bununla ilgili psikologlardan ve sağlık uzmanlarından profesyonel destek alması gerektiği de ifade edildi.


Independent Türkçe, Health

DAHA FAZLA HABER OKU