Eski Irak Başbakanı Maliki: ABD IŞİD'i Anbar'da kurdu

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi anma töreninde tartışmalı açıklamalarda bulundu. Maliki, IŞİD'in ülkenin batısındaki Anbar Valiliği'nde kurulduğunu iddia etti

Fotoğraf: AA

Şarku’l Avsat’ın yerel basından edindiği bilgiye göre başkent Bağdat'taki İran büyükelçiliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Maliki, “DEAŞ çetelerinin nasıl, hangi amaçla kurulduğuna dair tüm detaylar elimizde var. Bu örgüt, 2012 yılında Anbar meydanlarında başlayan oturma eyleminden doğan bir Amerikan icadı” dedi.

Maliki'nin 2014’teki ikinci döneminde, Irak güçlerinin aniden geri çekilmesi üzerine örgüt, birkaç gün içinde Irak'ın üçte biri kadar olduğu bölgeyi işgal etmişti. Irak güçleri daha sonra ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun lojistik ve muharebe desteğiyle, 3 yıl süren şiddetli çatışmaların ardından bu bölgeleri örgütten kurtardı.

Maliki, “Irak halkı, özellikle kendi evlatlarına yönelik katliam operasyonları yürüttüğü için yabancı güçlerin kendi topraklarındaki varlığını kabul etmeyecektir. Irak’ın evlatları terörle tek başına mücadeleyi sağlayacak niteliklere, güvenlik güçlerine ve silahlara sahipler. Eğer Süleymani, Ebu Mehdi el-Mühendis ve Irak halkının çabaları olmasaydı DEAŞ'ın karşısına çıkmayı başaramazdık” diye konuştu.

İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım es-Sadık ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Irak, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki hizmetlerle güvenlik, siyasi ve ekonomik istikrara tanık oluyor. Süleymani'nin fedakarlıkları bu istikrarın önünü açtı.”

İran'a sadık siyasi gruplar, eş zamanlı olarak Ocak 2020'de Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınlarında düzenlenen bir ABD saldırısında öldürülen Süleymani ve Mühendis’e atıfta bulunarak sosyal medyada "Direnişin Babası" adını taşıyan bir kampanya başlattı.

Tahran yargısından yapılan açıklamaya göre, İranlı yetkililer daha önce ABD yönetiminin ülkedeki en üst düzey askeri yetkiliyi öldürmesi nedeniyle yaklaşık 50 milyar dolar tutarında tazminat ödemesini talep etmişti.

Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra açıklama yapan eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin "dünyanın bir numaralı teröristini ortadan kaldırmayı" başardığını söyledi. Saldırı emrini kendisinin verdiğini söyleyen Trump, bu emri savaşı alevlendirmek için değil, durdurmak için verdiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU