Selahattin Demirtaş'ın babası Tahir Demirtaş yaşamını yitirdi: Demirtaş cenaze törenine katılmadı, yas sürecini cezaevinde geçirmek istediğini bildirdi

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş hayatını kaybetti

Fotoğraf: Twitter

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş vefat etti.

Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş’ın hayatını kaybettiği bildirildi.

Tahir Demirtaş, geçtiğimiz yıl kalp krizi geçirerek Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; Tahir Demirtaş'ın cenazesi Yeniköy Mezarlığına getirildi. Demirtaş'ın ailesi ve yakınları, avukatı Mahsuni Karaman, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEM Parti İl Örgütü de mezarlığa geldi. DEM Parti Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Demirtaş'ın cenazeye katılmayacağı belirtilerek, “Demirtaş, yassını cezaevindeki hücresinde yaşamak istediğini, bu konuda her hangi bir talepte bulunmayacağını iletmiştir” denildi.  Demirtaş'ın avukatı Karaman da;  "Selahattin Demirtaş içinde bulunduğu siyasi rehinelik durumunu protesto etmek için izin almadı ve cenazeye katılmama kararı verdi" dedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Demirtaş'ın cenazeye katılmama kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Yıllar önce yakılan bir köyde dumandan boğularak ölen kadının başını elleri ile dik şekilde tutan kadınlar ‘biz ölümüze bile baş eğdirmeyiz’ demişlerdi. İşte Selahattin’in tavrı da böyle okunmalı."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden yaşamını yitiren babası Tahir Demirtaş için mesaj gönderdi.  Demirtaş, “Merak etme baba, yüreğimiz bu hücreden büyüktür. Hakkını helal et. Nasırlı, emekçi ellerinden bin defa öpüyorum. Mekanın cennet olsun. Taziyelerini ileten, acımızı paylaşan herkese teşekkür ve selamlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı. 

Cenaze töreni

Cenaze törenine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri Saliha Aydeniz, Sevilay Çelenk ve Serhat Eren ile partinin il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri, Barış Anneleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişi katıldı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş taziyeleri kabul etti. Selahattin Demirtaş'ın annesi Sadiye Demirtaş cenaze için Yeniköy Mezarlığına getirildi. Tahir Demirtaş için Mardin Kapı Mezarlığında düzenlenen cenaze törenine Ahmet Türk de katıldı. Tahir Demirtaş'ın cenazesi Mardin Kapı Mezarlığı'nda toprağa verildi. Tahir Demirtaş’ın taziyesinin, Liceliler Yas Evi’nde kabul edileceği bildirildi. 

Mesajlar

Tahir Demirtaş'ın vefatıyla ilgili açıklama yapan DEM Parti Genel Merkezi, cenaze programı hakkında bilgilendirme yapacaklarını duyurdu. DEM Parti'nin mesajı şöyle:
 

Cezaevinde rehin tutulan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş’ın kaybını üzüntüyle öğrendik. Yoldaşımız Selahattin Demirtaş ve ailesine başsağlığı diliyor, halkımıza ise sabır dileklerimizi iletiyoruz.

Tahir Demirtaş, haksızlık ve hukuksuzluklara karşı her daim direnmiş, her türlü bedeli ödemiştir. Cezaevlerinden işkencelere kadar hiçbir zulme boyun eğmemiştir. Ailesiyle birlikte 100 yıllık inkara karşı her daim mücadele etmiştir. Kürt sorununda çözümsüzlükten dolayı yaşanan acılarla bir ömür geçiren Tahir Demirtaş, ailesinden ve sevdiklerinden uzakta uzun yıllar direnmeye devam etmiş, yaşamı savunmaktan geri adım atmamıştır.

İl ve ilçe örgütlerimiz başta olmak üzere tüm demokratik kamuoyuna ve Türkiye halklarına Tahir Demirtaş’ı ve mücadele anısını sahiplenme çağrısı yapıyoruz.

Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına ve aileleri evlatlarından ayıran hukuksuzluklara karşı barışı, demokrasiyi ve adaleti savunmaya devam edeceğiz. Acıların ve zulmün son bulduğu bir ülkeyi hep birlikte inşa edeceğiz.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş; Tahir Demirtaş'ın vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda "Önceki Dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın değerli babası Tahir Demirtaş’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Başta siyasi tutsak olarak cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş ve kederli ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Sayın Selahattin Demirtaş'ın vefat eden babası Tahir Demirtaş'a Allah'tan rahmet diliyor, Demirtaş ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Özgür Özel: Halkların Demokratik Partisi'nin önceki eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın babası Tahir Demirtaş'ın yaşamını yitirdiğini üzüntüyle öğrendim. Tahir Demirtaş'a Allah'tan rahmet, Demirtaş ailesine başsağlığı diliyorum.

Tülay Hatimoğulları: Değerli yoldaşımız Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ömrü cezaevi kapılarında, acılarla geçen ama her zaman barışı savunmakta tek bir geri adım dahi atmayan Tahir Demirtaş’a Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm halklarımıza sabır diliyoruz. Yıllardır ailelerimizden ve sevdiklerimizden uzakta, zulümle ve ölümle bizi karşı karşıya bırakan bu sisteme karşı mücadelemizde başarıya ulaşacağız. Bu karanlık dayatma kaderimiz değildir. Acıların son bulduğu, ömürlerin cezaevi kapılarında geçmediği; adalet ve barış dolu bir ülkeyi kuracağımızın sözünü yineliyoruz.

Meral Danış Beştaş: Sevgili Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir amca da oğluna hasret bir şekilde aramızdan ayrıldı. Zulüm böyle zamanlarda çok daha fazla acıtıyor. Ailesine, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Gülistan Kılıç Koçyiğit: Sevgili Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Cezaevinde tutulan tutsak arkadaşlarımızın,bu acıları yaşamalarında payı olanların yatacak yeri yok. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Ferhat Tunç: Sevgili dostumuz Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir amcamızın vefatını, derin bir üzüntüyle öğrendim. Tüm Demirtaş ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Tahir amcamız nur içinde yatsın.

Pervin Buldan: Sevgili Selahattin Demirtaş’ın kıymetli babası Tahir amcanın vefatından dolayı çok üzgünüm. Mekanı cennet olsun.

Altan Tan: Sayın Selahattin Demirtaş'ın babası; hayatı evlatlarına hasret ve büyük acılarla geçen Tahir Demirtaş'a Allah'tan rahmet, tüm aile efradına başsağlığı diliyorum.

Gürsel Tekin: Sayın Demirtaş'ın kıymetli babası Tahir Demirtaş’ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim.  Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine sabır, sevenlerine baş sağlığı dilerim.

Şerdil Dara Odabaşı: Sayın Selahattin Demirtaş’ın değerli babası Tahir Demirtaş’ın vefat haberini üzülerek öğrendim. Kendisine, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim.

Diyarbakır Barosu: Baromuz üyesi ve HDP önceki Eş Genel Başkanı Av. Selahattin DEMİRTAŞ’ın ve Av. Aygül DEMİRTAŞ GÖKALP’ın babası Tahir DEMİRTAŞ’ın vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allahtan rahmet,  kederli meslektaşlarımıza ve aile bireylerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU