Davutoğlu, RT'ye konuştu: "İsrail, ABD için bir dış politika meselesi değil"

Eski Başbakan, bu çatışmanın dünyanın her yerindeki Müslüman ve Hıristiyanların meselesi olduğunu savundu

Davutoğlu, 2014-2016 döneminde AK Parti'nin genel başkanlığını ve başbakanlığı üstlenmişti (AFP)

Rus devletine bağlı faaliyet gösteren Russia Today (RT) eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Gazze savaşını konuştu. 

Davutoğlu çatışmaların Lübnan, İran ve Yemen'e sıçraması halinde İsrail-Filistin savaşının küresel bir krize dönüşeceği uyarısında bulundu.  

RT'nin internet sitesinde cuma yayımlanan haberde 64 yaşındaki eski başbakanın, Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarılarını BM'de veto eden ABD'yi yangına körükle gitmekle suçladığı bildirildi. Davutoğlu, ABD'deki parlamenterlerin Yahudi lobisinin desteğine ihtiyaç duydukları için böyle davrandıklarını iddia etti:

İsrail, Amerikalılar için bir dış politika meselesi değil, onların 51. eyaleti konumunda. Bu yanlış. Hiçbir ülke kendi iç siyasi hırsları veya uluslararası menfaati için BM'yi mecbur edemez.

Davutoğlu bu savaşın sadece Gazze ve İsrail'i ilgilendirmediğini, hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal görülen yerlerin hakimiyeti de tartışıldığı için bu iki dine inananların da meselesi olduğunu öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecek Partisi lideri, "El Aksa Camii'ne yönelik saldırılar sürdürülüyordu. Hiçbir şeye saygıları yok. Bu krizin bölgesel bir savaşa ve hatta küresel bir krize dönmesi ihtimalinden dolayı derin endişe duyuyorum. Eğer bu etnik temizlik, bu soykırım sürerse çatışmalar Lübnan, Yemen ve diğer bölgelere sıçrayabilir ki bu da bölgedeki istikrarın sonu anlamına gelir. İsrail ve İran arasındaki doğrudan bir karşılaşma gerginlik seviyesini artıracaktır" ifadelerini de kullandı.

7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki Aksa Tufanı Operasyonu'yla birlikte 1200'ü aşkın İsrailli öldürüldü ve 240 kişi rehin alındı. 

Sonrasında düzenlediği operasyonlarla Gazze'nin büyük bir kısmını yerle bir eden İsrail, kentin 2,3 milyon sakininin neredeyse tamamının evinden kaçmasına neden oldu. Öldürülen Filistinli sayısı 21 bin 500'ü geçerken bu sayı toplam Gazze nüfusunun yüzde birine denk düşüyor. 

 

Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU