Venezuela, Birleşik Krallık’ın bölgeye savaş gemisi göndermesinin ardından askeri bir tatbikat yapacağını duyurdu

Maduro, ‘Birleşik Krallık'ın provokasyonuna, barışa ve ülkemizin egemenliğine yönelik tehdidine yanıt olarak savunma niteliğinde olan ortak bir operasyonun’ gerçekleştirilmesi için talimat verdiğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Guyana açıklarına savaş gemisi göndereceğini duyurduktan sonra, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün (Perşembe) 5 bin 600’den fazla askeri personele ‘savunma’ tatbikatına katılma emri verdi.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Maduro, ‘Birleşik Krallık'ın provokasyonuna, barışa ve ülkemizin egemenliğine yönelik tehdidine yanıt olarak savunma niteliğinde olan ortak bir operasyonun’ gerçekleştirilmesi için talimat verdiğini söyledi.

Birleşik Krallık pazar günü petrol zengini Essequibo bölgesi ile ilgili olarak Venezuela ile yaşanan krizin kapsamında Guyana’ya destek için bir askeri gemi göndereceğini duyurdu. Karakas bu adımı ‘provokasyon’ olarak değerlendirdi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘HMS Trent gemisi, bölgede bir dizi görevi gerçekleştirmek üzere bu ay bölgesel müttefikimiz ve İngiliz Milletler Topluluğu’ndaki ortağımız Guyana’ya gidecek’ ifadelerine yer verildi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ‘provokasyon’ olarak değerlendirdiği bu hareketi kınadı.

Lopez X hesabında yaptığı paylaşımda, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyanalı mevkidaşı İrfaan Ali’nin 14 Aralık’ta düzenledikleri toplantıda dile getirilen taahhütlere atıfta bulunarak; “Savaş gemisi (...)? Sonra ne olacak? İyi niyet ve barış içinde bir arada yaşama taahhüdüne ne oldu? Peki, tehditlere başvurmama ve hiçbir koşulda güç kullanmama sözüne ne oldu?” sorularını yöneltti.

Bakan “Karayipler bölgesinde barış ve istikrarı tehdit eden bu provokasyonlar karşısında tetikte olmaya devam ediyoruz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU