Eyaletin tek kürtaj kliniğini yakan kadına 300 bin dolar ceza

22 yaşındaki Lorna Green, kaygı dolu kabuslarını bastırmak için kliniği ateşe verdiğini söylemişti

Lorna Green'in Mart 2023'te çekilen sabıka fotoğrafı (Platte County Şerif Bürosu/AP)

ABD'nin Wyoming eyaletinin tam donanımlı hizmet veren tek kürtaj kliniğini ateşe veren kadının yaklaşık 300 bin dolar tazminat ödemesine hükmedildi.

22 yaşındaki Lorna Roxanne Green, Wyoming'in Casper şehrindeki Wellspring Health Access kliniğine zorla girip tesisi ateşe verdiği için eylülde 5 yıl hapis ve üç yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs 2022'de, kliniğin açılmasından sadece iki hafta önce çıkan yangın binanın içini küle çevirmiş ve Cumhuriyetçi siyasetçilerin neredeyse her türlü kürtajı eyalette yasaklamak için bastırdığı bir dönemde açılışı neredeyse bir yıl geciktirmişti.

Salı günü ABD Bölge Yargıcı Alan Johnson, Green'in savcıların talep ettiği 298 bin doların tamamını ödemesine karar verdi; 240 bin dolar kliniğin sigortacısına, 33 bin 500 dolar binanın sahibine ve 24 bin 500 dolar da kliniğin yöneticisi Julie Burkhart'a verilecek.

Hükmün ardından Burkhart şöyle dedi: 

Kundaklamadan dolayı yaşadığımız duygusal zorluk ve travmanın yanı sıra mali açıdan da epey zorlandık. Bu yüzden bunun son aşama olmasından ve her şeyin geride kalmasından memnunum.

Wellspring bugün Wyoming'de hem hapla hem de cerrahi yolla kürtaj hizmeti veren tek klinik. Sadece hapla kürtaj hizmeti veren Jackson'daki bir başka klinik, enflasyon sonucu kira ve diğer masrafların artması nedeniyle 15 Aralık'ta kapılarını kapatmıştı.

Kovboy Eyaleti'nin Cumhuriyetçi Parti ağırlıklı yasama meclisi, hapla kürtaj da dahil neredeyse her türlü kürtajı yasaklayan yasaları geçirse de 4 kadın ve Wellspring'in de aralarında yer aldığı kâr amacı gütmeyen iki kuruluşun temyiz başvurusunu değerlendiren bir yargıç, bu planların yürürlüğe girmesini engelliyor.

Casper College'da makine mühendisliği öğrencisi olan Green, işlediği suçtan dolayı vicdan azabı duyduğunu ifade ederek haziranda kundaklama suçunu kabul etmiş ve 20 yıl hapis cezası alabilecekken en düşük hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savcılara göre polise kürtaja karşı olduğunu söyleyen Green, kliniğin açılması halinde neler olabileceğine dair yıpratıcı ve kaygı dolu kabuslar gördüğünü ve kliniği yakarak bu kabusları bastırmayı umduğunu belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/crime

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU