ABD'nin İsrail'deki gizli silah depoları tartışma konusu oldu

İsrail yönetiminin Gazze savaşında depolardan silah aldığı düşünülüyor

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarında şu ana kadar yaklaşık 21 bin kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, İsrail'de yer alan ABD'ye ait silah depolarının Gazze savaşının ardından incelemeye alındığını yazdı.

ABD ordusu 1980'li yıllarda İsrail'de birden fazla mühimmat deposu oluşturmuş ve gizlilikle yürütülen operasyonda milyarlarca dolar değerindeki silahlar bu depolarda stoklanmıştı.

Amaç, Ortadoğu'da herhangi bir savaşa girilmesi durumunda Amerikan güçlerine hızla bir şekilde silah tedariği sağlamaktı. Ancak aradan geçen sürede, İsrail'in de bu stoklardan silah kullanmasına izin verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberine göre İsrail ordusu, Gazze savaşında da bu depolardan ciddi miktarlarda mühimmat temin etti.

Gazeteye konuşan ABD'li eski yetkililer, mühimmat depolarının İsrail'e silah teslimatını hızlandırdığını, bunun yanı sıra sevkıyatı kamuoyu ve Kongre denetiminden uzaklaştırdığını söyledi.

Üst düzey eski bir Pentagon yetkilisi gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu silahlar resmi olarak ABD kullanımındaki Amerikan mühimmatı. Ama acil bir durumda, kime bu silah depolarının anahtarını vermeyeceğimizi söyleyebiliriz?" diye konuştu.

Washington'ın İsrail'e verdiği koşulsuz desteğe itiraz ederek Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden istifa eden Josh Paul, Biden yönetiminin silah depolarını İsrail'e tedarik sağlamanın yeni bir yolu olarak kullandığını öne sürdü.

Ekimde ABD yönetimi içinde yaşanan tartışmalarla ilgili bilgi veren Paul, "Beyaz Saray'dan, İsrail'in silahları olabilecek en hızlı şekilde alabilmesi için gereken yasal yetkiyi halletmemize yönelik baskı geliyordu" diye konuştu.


Eski ABD Savunma Bakanlığı avukatı Sarah Harrison ise, İsrail'in silah depolarına sınırsız erişimi olmadığını vurguladı. 

Harrison, "Buna benzer sadece bir depo daha var. O da Güney Kore'de. Benzersiz ve hızlı silah sevkıyatı yapılmasını amaçlıyor. Ancak bu stok, İsrail'e istediğini ücretsiz şekilde alma yetkisi vermiyor" dedi.

ABD'ye ait İsrail'deki mühimmat depolarının içinde hangi silahların olduğuna ilişkin net bir bilgi yok. Ancak bu yıl, İsrail'deki depolarda yer alan silahların Ukrayna'ya gönderilmesini isteyen bir yazı kaleme alan eski ABD Genelkurmay Başkanı James Stavridis, deponun neredeyse tamamının güdümsüz mühimmatlarla dolu olduğunu belirtmişti.

Bu da İsrail ordusunun hedef hassasiyeti düşük bu mühimmatı Gazze'de kullanması anlamına geliyor.

İki hafta önce CNN'e konuşan ABD'li istihbaratçılar İsrail ordusunun Gazze'de kullandığı silahların yüzde 45'inin güdümsüz olduğunu belirtmiş ve bu durumun sivil kayıpları artırdığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU